Per què celebrem Dijous Gras?

Expliquem per què per carnestoltes es dóna tanta importància al menjar

VilaWeb
Redacció
24.02.2022 - 08:25
Actualització: 24.02.2022 - 09:25

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Enguany, Dijous Gras s’escau en 24 de febrer. És el primer dia de carnestoltes, però aquesta data és coneguda, sobretot, perquè és el dia de menjar coca de llardons,  truites i botifarra d’ou. Però sabeu per què celebrem Dijous Gras, o Dijous llarder?

Entre totes les dates del cicle de carnestoltes, és precisament avui, quan la festa arrenca, que la gastronomia pren més importància. Comencem una setmana de gresca i disbauxa centrada en el menjar i en tot allò que l’envolta, perquè per Dijous Gras són molt freqüents els concursos de truites, els berenars escolars a cel obert i els grans àpats col·lectius, encara que ara, amb la pandèmia, és més complicat. Per què es dóna tanta importància al menjar per carnestoltes I per què totes les menges tradicionals de la jornada es basen en la carn de porc i en els ous?

La importància del menjar per carnestoltes

La festa de carnestoltes no es pot entendre bé sense la Quaresma, que n’és el període oposat. Són quaranta dies que el calendari litúrgic cristià assenyala per preparar-se per a Setmana Santa. Comença immediatament després del dimarts de carnestoltes i són set setmanes en què regna l’abstinència i hi ha moltes coses prohibides. Antigament, la Quaresma l’havia de complir tothom i, per tant, el carnestoltes era la darrera oportunitat de deixar-se anar abans de tot aquest rigor. Un dels àmbits en què la Quaresma era especialment dura era l’alimentació, perquè prohibia el consum de carn i de productes calòrics.

Per això, la dieta carnavalesca és a base de grans àpats, que contenen greix i ous. I si hi ha un producte que exemplifica perfectament els excessos carnavalescs és la botifarra d’ou, una combinació de dos productes tradicionalment prohibits. Aquests darrers temps, el costum de “fer magre” per Quaresma ha desaparegut, però les menges de carnestoltes es mantenen ben arrelades.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies