Diàleg el Dimecres de Cendra

  • L'arrencada de la taula el 26 de febrer facilita al govern espanyol el suport dels republicans al pressupost *** Sánchez incomplirà el compromís amb Baldoví sobre el finançament *** Aena accepta de reformular l'ampliació de l'aeroport de Palma

VilaWeb
Pere Martí
20.02.2020 - 20:15
Actualització: 20.02.2020 - 20:38

TEMA DEL DIA
Taula.
Finalment, després de moltes promeses, reunions, cartes, i trucades entre el Palau de la Generalitat i la Moncloa, la taula de diàleg entre els governs espanyol i català ja té data. El president Quim Torra no ha volgut passar a la història com aquell que posava traves al començament del diàleg i ha fet arribar al seu homòleg espanyol cinc dates per a poder-se trobar. Els qui deien que frenava el diàleg per raons electorals han vist com se’ls esvaïen les especulacions. De les cinc dates, Sánchez ha triat el dimecres 26. Ho ha fet saber a Torra per carta, tot i que ha arribat abans als mitjans de comunicació que no al Palau de la Generalitat. Ja se sap que a vegades la safata d’entrada del correu electrònic s’embussa. Ha trigat tres hores i mitja.

La reunió no té ordre del dia de punts pactats ni se sap si es farà amb relator o sense. Però és igual, perquè el fet important era la data. Per Sánchez la cosa més important era que la reunió es fes dins el mes de febrer, per demostrar que, si més no una vegada, compleix les promeses. Ja havia promès de fer-la quinze dies després de la constitució del govern espanyol, però no va poder ser. A Sánchez li interessa sobretot de poder fer la reunió per garantir el suport d’ERC al pressupost espanyol. Els republicans havien avisat que si no s’activava immediatament la taula de diàleg no hi donarien suport. En el fons, la taula de diàleg és l’escenificació d’un acord entre dos partits per garantir la governabilitat de l’estat. I Junts per Catalunya hi fa de convidat de pedra. Amb el pressupost, Sánchez es garanteix, pel cap baix, dos anys de legislatura i, per tant, una certa estabilitat.

ERC també pot estar satisfeta perquè ja podrà dir a la campanya electoral que ha ‘arrossegat’ el PSOE a la taula de diàleg, cosa que és certa, perquè tothom sap que els socialistes només creuen en el diàleg quan necessiten el vot dels partits catalans al congrés. I Junts per Catalunya es podrà espolsar el paper de bèstia negra del diàleg que li havien volgut endossar. Si la taula dóna fruit, hi seran, però si fracassa sempre podran dir que havien avisat.

Asseguts a la taula, en representació del govern espanyol, hi haurà Pedro Sánchez, la vice-presidenta primera, Carmen Calvo, la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que representarà el PSC; per Podem, hi haurà Pablo Iglesias i el ministre Manuel Castells, dels comuns, persona acostada a posicions sobiranistes. Per la part del govern català hi haurà Quim Torra, el vice-president Pere Aragonès i les conselleres Meritxell Budó i Ester Capella. Tot i que s’hi podria afegir algú més, a la part catalana hi ha paritat de gènere i de partit. Que el PSC sigui a la banda del govern espanyol no és nou. Ja ho va fer durant la negociació de l’estatut, per retallar-lo braç a braç amb el PSOE.

Havent establert la data, l’independentisme entra en la fase del diàleg una volta bandejada la via unilateral. L’objectiu és aconseguir un referèndum pactat i una amnistia, que el PSOE ja ha dit que no pensa acceptar. Encara més, Sánchez ja ha rebaixat les expectatives de la taula assegurant que començaria parlant dels temes ‘fàcils’, sense precisar quins eren. La part catalana només en porta dos, de punts, i cap no és fàcil. Amb aquest punt de partida, es fa difícil de preveure’n el recorregut. És molt probable que mentre no hi hagi pressupost de l’estat, el ritme de reunions sigui alt. Però una vegada aprovat, Sánchez ja no tindrà cap necessitat de complaure els partits independentistes. És tot un auguri que el diàleg comenci el Dimecres de Cendra, que marca el començament de la Quaresma, època de dejuni i abstinència.

MÉS QÜESTIONS
Sánchez incomplirà el compromís amb Baldoví sobre el finançament.
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha compromès que al novembre hi haurà enllestit un primer esbós de la reforma del sistema de finançament autonòmic i local, amb l’objectiu que sigui aprovada durant aquesta legislatura. Montero, doncs, incomplirà el termini pactat amb el diputat de Compromís al congrés espanyol, Joan Baldoví, per a la reforma del finançament autonòmic. El PSOE es va assegurar el suport de Joan Baldoví a la investidura de Pedro Sánchez amb un acord segellat que deia que el govern de Sánchez presentaria, dins els vuit mesos posteriors a la investidura, una proposta per a renovar l’actual sistema de finançament autonòmic. A més, la ministra ha avançat que al debat proposarà una harmonització fiscal per a evitar situacions de ‘dúmping’ entre autonomies. En la compareixença davant el congrés per a presentar els objectius del seu departament, la ministra ha dit que aquesta reforma és un dels objectius prioritaris del Ministeri d’Hisenda. Ha explicat que el debat s’obriria immediatament i que espera presentar-ne una primera proposta al novembre. Alhora, diu, es treballarà per modificar el finançament local.

El port de València modificarà el projecte d’ampliació per fer-lo més sostenible. L’Autoritat Portuària de València (APV) acordarà demà de modificar el disseny original del projecte d’ampliació nord del port per a renunciar al dragatge del canal d’accés i a la prolongació del dic d’abric nord. El president Ximo Puig ho ha anunciat durant la sessió de control al govern a les Corts. Aquesta decisió implica acceptar dues de les al·legacions fonamentals presentades al projecte d’ampliació nord, adjudicat a la naviliera MSC, que fonamentaven la petició d’una segona declaració d’impacte ambiental (DIA) per part de Compromís. Amb aquesta maniobra, l’APV vol evitar el retard que causaria una nova declaració d’impacte ambiental en el començament de l’ampliació. Les obres no inclouran la prolongació de cinc-cents metres al dic que s’hi pretenia fer, ni s’hi farà el dragatge del canal d’accés, per on entraran els vaixells, fins a 22 metres de profunditat, sinó que seran 18 i prou. Aquests eren dos dels punts que més objeccions suscitaven en el projecte pels efectes sobre els corrents i l’onatge de la costa, i també a les platges del Saler. El president de la Generalitat destaca que aquesta modificació significa un avanç significatiu, perquè accelerarà el procés d’ampliació de les instal·lacions portuàries, fins ara paralitzat.

Aena accepta de reformular l’ampliació de l’aeroport de Palma. Aena ha comunicat a la Comissió Balear de Medi Ambient que pretén reformular el projecte d’ampliació de l’aeroport de Palma, i li ha demanat que no tramités l’informe sobre l’obra, inclòs en l’ordre del dia. Ho ha anunciat el president de la comissió, Antoni Alorda, que ha explicat que havia estat la directora de planificació d’Aena, Elena Mayoral, qui els havia fet arribar aquesta informació per escrit. La comissió s’hi ha avingut i ha deixat sobre la taula el dictamen negatiu sobre el projecte. Alorda ha assenyalat que en la comunicació d’Aena s’apunta a una futura visita, encara per concretar, per a parlar-ne quan tinguin a punt les modificacions. A més, ha avançat que la comissió traslladaria immediatament a Aena la sol·licitud perquè aturés el procediment. Segons ell, Aena és conscient que qualsevol augment de passatgers suscitaria l’oposició de la comissió. Així mateix, ha reiterat el refús a un augment de la capacitat insistint que implicaria massa pressió per a Mallorca. Alorda ha recordat que l’informe de la Comissió Balear de Medi Ambient no és vinculant, però considera positiu que Aena valori l’opinió traslladada des de les Illes.

El govern andorrà destinarà 1,2 milions a rehabilitar habitatges. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha presentat les ajudes del Programa Renova 2020, que tindran un pressupost d’1,2 milions d’euros. Enguany, la principal novetat és que els habitatges rehabilitats amb la finalitat d’incorporar-los al mercat de lloguer rebran també una bonificació del 10%. Els propietaris que vulguin obtenir aquest ajut per a millores en l’eficiència energètica dels edificis poden demanar-ho fins al novembre. Quant al balanç del 2019, Calvó ha explicat que es van presentar 259 sol·licituds per a subvencions, és a dir, un 14,5% menys que l’any anterior. La ministra, no obstant això, remarca que el cost mitjà de les actuacions fou de 38.000 euros, és a dir, un 53% més que el 2018.

LA XIFRA
3.072,85 euros anuals menys que els homes és el que cobren les dones a les Illes, és a dir, un 13% menys, segons un estudi del sindicat UGT amb les darreres dades oficials de l’enquesta d’estructura salarial del 2017.

TAL DIA COM AVUI
El 20 de febrer de 1868 neix a la vila de Gràcia Pompeu Fabra i Poch, el més petit de tretze germans. Només tres arriben a edat adulta. Fabra va codificar i modernitzar la llengua i la va fer apta per a tots els estils i funcions.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any