14.05.2025 - 21:40
|
Actualització: 14.05.2025 - 22:36
Diumenge, 18 de maig, és el Dia Internacional dels Museus, i enguany, igual que l’any passat, coincideix amb la Nit dels Museus, que se celebra el 17. Amb el lema “’El futur dels museus en comunitats en canvi constant”, es vol destacar el paper transformador dels museus en un món sotmès a canvis socials, tecnològics i ambientals. Molts equipaments i espais museístics organitzen activitats especials en la jornada de portes obertes. A continuació, us oferim un tast de tot allò que podeu arribar a fer als Països Catalans amb motiu d’aquesta celebració.
Sant Esteve d’Andorra, a Andorra la Vella
Per celebrar el Dia Internacional dels Museus, els espais museístics gestionats pel govern obriran gratuïtament diumenge de 10.00 a 14.00. Una de les activitats més destacades és la visita guiada per a veure les pintures romàniques de Sant Esteve d’Andorra la Vella, que es complementarà amb tot un reguitzell d’activitats a l’Espai Columba, centre cultural que exhibeix i conserva algunes de les pintures de les esglésies romàniques d’Andorra. La celebració inclourà la Nit dels Museus a la Casa Rull, que tindrà lloc demà amb un tast gastronòmic de productes locals.
Palau Güell, a Barcelona
Tot i que no té la popularitat d’edificis com la Sagrada Família, la Pedrera o la Casa Batlló, el Palau Güell també fou construït per Antoni Gaudí. De fet, va ser el primer gran encàrrec que l’arquitecte va rebre d’Eusebi Güell i Bacigalupi. L’edifici, que es va construir entre el 1886 i el 1890, conté l’essència de l’obra de Gaudí i és imprescindible per a entendre la seva arquitectura posterior. Cal reservar entrada.
A més de la visita, les persones que reservin entrada podran participar de 19.00 a 01.00 en l’activitat “Melodies sorpresa”, en què gaudiran d’interpretacions musicals de l’orgue que hi ha a l’edifici.
Museu de Ciències Naturals – l’Hivernacle, a Barcelona
L’Hivernacle del Museu de Ciències Naturals de Barcelona és un dels equipaments nous que s’han incorporat a la programació de la Nit dels Museus de la ciutat. És una oportunitat per a veure una de les joies del parc de la Ciutadella. Un equipament únic, d’alt valor patrimonial i natural de Barcelona i un testimoni viu de la història de la ciutat, que ha restat tancat molts anys.
Museu Picasso de Barcelona
El Museu Picasso de Barcelona s’adhereix a la jornada de portes obertes pel Dia Internacional dels Museus. Dissabte, s’obrirà al públic de 19.00 a 01.00 per a celebrar la Nit dels Museus, i diumenge, de 09.00 a 20.00. L’entrada és lliure i gratuïta, i permetrà de veure la col·lecció permanent del museu, que consta de més de cinc mil obres cabdals per a entendre la trajectòria i la influència de Picasso, a més de la col·lecció d’obra gràfica i el conjunt de quaranta-una ceràmiques que Jacqueline Picasso va donar l’any 1982.
Museu d’Art Modern de Ceret
El Museu d’Art Modern de Ceret (Vallespir), obrirà les portes de franc entre les 18.00 i les 22.00 per celebrar el Dia dels Museus i gaudir de les obres d’art que alberga. A més, també ha organitzat una activitat infantil titulada “Això es ven? O la síndrome monocroma”, inspirada en l’obra de teatre Art, de Yasmina Reza. Entre esquetxos lúdics i improvisats interpretats per la companyia de teatre Troupuscle, el públic podrà gaudir del museu d’una manera poc convencional.
Museu del Joguet de Figueres
El Museu del Joguet de Figueres (Alt Empordà) exposa, durant tot el mes de maig, l’exposició “Pere Calders, escriptor i dibuixant”. La mostra, comissariada per l’escriptor Julià Guillamon i dissenyada per Àngel Uzkiano, fa públiques algunes de les facetes menys conegudes del popular escriptor Pere Calders i pretén de recollir la seva aportació a la cultura de la dècada de 1930 a partir de les diferents disciplines que va exercir, en què va combinar publicitat, humor gràfic, literatura, periodisme i disseny. Una de les activitats més destacades sobre aquesta exposició es farà el dia 31 a les 11.00 a la Sala Brossa-Frègoli del museu, en què Guillamon conversarà amb Tessa Calders Artís, filla de Pere Calders, sobre l’obra i la figura del seu pare.
D’altra banda, pel Dia Internacional dels Museus han organitzat la visita guiada “El viatge d’una amistat: Anna Maria i Salvador Dalí i Federico García Lorca”, el dia 17 de maig a les 11.00 al mateix museu. És una visita comentada per a descobrir la relació entre els germans Dalí i el poeta i dramaturg Federico García Lorca a partir de la seva correspondència personal. Es parlarà de Don Osito Marquina, l’osset que conserva el Museu, i de les cartes que el poeta enviava a Anna Maria Dalí, a més de la seva relació amb Salvador Dalí. L’assistència és gratuïta, però cal reservar entrada prèviament.
Museu d’Art de Girona
El Museu d’Art de Girona organitza unes quantes activitats per a celebrar aquesta jornada museística. D’una banda, dissabte, 17 de maig, a les 19.00 es farà una visita comentada pel museu, en què s’explicaran i es descobriran els racons més amagats de l’edifici, el Palau Episcopal de la ciutat. Durant segles, aquest edifici va ser la residència del bisbe de Girona i la seva cúria, i va acollir també reis i nobles en les seves visites a la ciutat, un espai que en testimonia el passat. La visita és gratuïta, però cal que reserveu entrada.
L’endemà, el dia 18, el Museu celebra el Dia Internacional dels Museus amb una jornada especial: durant el matí, es faran recorreguts pel museu guiats per experts que han participat en les darreres edicions del catàleg “12 mesos, 12 obres”. Quatre dels autors dels estudis publicats presentaran, a peu dret davant l’obra, tot allò que han descobert. Els horaris concrets de les visites els trobareu quan reserveu l’entrada per la visita, que és gratuïta.
Finalment, si sou per Girona amb motiu de Temps de Flors, podeu celebrar el Dia Internacional dels Museus visitant l’exposició “Elles il·lustren botànica”, al Museu d’Història de la ciutat, una mostradel treball de dones il·lustradores científiques botàniques del segle XVII fins a l’actualitat. La visita per a aquesta exposició també és gratuïta, i no cal reservar entrada.
Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida
El Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida (Segrià) celebra la Nit dels Museus amb la inauguració a les 19.00 de les peces d’art digital Bancals i Arrels, de l’artista Anna Carreras, i la peça Psychoflage, al Pati del Museu, de l’artista Mònica Rikic. L’entrada és gratuïta i podrà visitar-se fins a les dotze de la nit.
Bancals és una peça d’art digital generatiu que construeix un sistema complex que creix i evoluciona, que s’inspira i parla dels imaginaris propis i dels paisatges personals de la franja del Matarranya. Podrà visitar-se fins al 5 d’octubre de 2025. Psychoflage, en canvi, és una instal·lació interactiva multisensorial de gran format que transforma l’espai en un món de somnis i fantasia psicodèlica. És formada per vint escultures inflables dotades de sistemes interactius electrònics artesanals que controlen els seus ventiladors i llums. Podrà visitar-se fins el 31 de desembre de 2025.
Museu d’Art de Menorca
La proposta del Museu d’Art de Menorca, a Maó, per a celebrar el Dia Internacional dels Museus és un maridatge musical, una activitat que s’emmarca dins l’exposició “Així sona Menorca”, una mostra que presenta un recorregut on es contextualitza la música en la societat, l’economia i la cultura dels darrers quatre-cents anys a l’illa. L’activitat anirà a càrrec del quartet Quatre al Cub, Beta Teatre, Xavier Solano de Sa Forana i tot l’equip del Museu de Menorca. L’activitat es farà dissabte, 17 de maig, a les 18.30. És gratuïta, però cal apuntar-s’hi.
Es Baluard de Palma
Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma dedica tot el cap de setmana a celebrar la jornada museística. D’una banda, dissabte, de 10.30 a 12.30, es farà l’activitat familiar “Forma part del canvi”, un recorregut interactiu per a conèixer algunes obres i espais del museu que se centra en l’exploració pictòrica que culminarà amb un taller conduït per l’artista plàstica i visual Belén Pez. Les famílies poden arribar a l’hora que vulguin dins d’aquesta franja horària. Tampoc cal reservar entrada.
D’altra banda, diumenge, el museu farà una jornada de portes obertes de 10.00 a 15.00, i a les 10.30 faran una visita guiada, en què cal inscripció prèvia. En aquestes jornades, podeu aprofitar per veure les exposicions actuals, com ara, “Whatwethinkasinsignificantprovidesthepurestairwebreathe”, de Markus Linnenbrink, una coproducció amb el Casal Sorellic que presenta una sèrie d’instal·lacions pictòriques site-specific de l’artista alemany; “Punts cardinals”, de Jessica Stockholder; i “Pintures Aeropostals”, d’Eugenio Dittborn, la primera mostra al país d’un dels artistes considerats “fonamentals” de l’art conceptual llatinoamericà dels anys setanta i vuitanta del segle passat.
Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, a Llucmajor
El març del 2023 va obrir-se al públic el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, amb la voluntat de projectar i difondre l’obra de Toni Catany, un dels fotògrafs mallorquins més destacats de les darreres dècades. Aquest cap de setmana pot ser una bona oportunitat per a visitar-lo i veure l’exposició “La meva Mediterrània. Toni Catany i Josep Pla”, una mostra que es va poder veure per primera volta al Casal Solleric de Palma el 1991, i que va viatjar al Palau Robert de Barcelona i al FotoFest de Houston. Ara, trenta anys després, aterra a Llucmajor en una revisió que va comissariar la Fundació Josep Pla de Palafrugell (Baix Empordà) dins la XIII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs. Hi podreu veure un diàleg entre les fotografies del llucmajorer i els mots de l’escriptor empordanès.
L’horari és de 16.00 a 20.00 els dissabtes i de 10.00 a 14.00 els diumenges. Les visites guiades sempre són a les 18.00 els dissabtes i a les 12.00 els diumenges.
Gaudí Centre de Reus
Els museus i centres museístics de Reus (Baix Camp) s’adhereixen a la celebració del Dia Internacional del Museu d’enguany, per això han programat activitats durant tot el mes de maig. A VilaWeb, de moment, us destaquem les activitats que es faran al Gaudí Centre, un dels més emblemàtics, que dedica la jornada a endinsar-se en l’univers de Gaudí amb les seves “Genialitats”, un conjunt d’activitats per a descobrir la seva obra des de diferents mirades, amb visites guiades, tallers creatius per a totes les edats i activitats inclusives.
Dissabte, de 10.00 a 12.00, es farà l’activitat familiar “Us voleu convertir en petits grans genis de l’arquitectura?”, i a les 11.00 es farà una visita guiada per al públic general titulada “Gaudí narrat a través de la mirada d’una dona”. A les 13.00 es farà el taller “Convertim-nos en ebenistes per una estona”. A la tarda, a les 17.00, s’ha organitzat l’activitat “Decora la teva rajola fent servir la trepa”, l’única activitat de pagament programada. De 18.30 a 20.00 es farà un escape room titulat “L’enigma de Takeshi Nazo” i, finalment, de 19.00 a 20.00 i de 00.00 a 01.00, el joc digital “Descobreix el Gaudí Centre” per als més aventurers.
L’endemà, diumenge, podreu participar en el joc de descoberta i taller “Busca la lletra de Gaudí”, pensada per a nens de sis a dotze anys, o a la visita guiada pel centre que es farà a les 13.00.
Museu Cau Ferrat i Museu Maricel de Sitges
Diumenge, de 10.00 a 19.00, el Museu del Cau Ferrat i el Museu de Maricel de Sitges (Garraf) obriran de franc. Una oportunitat per a endinsar-se en l’univers artístic de Santiago Rusiñol al Cau Ferrat, i en la riquesa patrimonial del Museu Maricel, dos espais emblemàtics de la ciutat on modernisme i noucentisme dialoguen per mitjà de col·leccions úniques, arquitectura singular i vistes excepcionals al mar.
Petita Nit dels Museus a Tarragona
El Museu del Port i el Museu Arqueològic de Tàrraco proposen un vespre d’activitats familiars amb un toc mariner per a celebrar el Dia Internacional dels Museus i la Nit dels Museus. Dos tallers complementaris al Moll de Costa per a navegar per la història i descobrir plegats el patrimoni. Es farà de 19.00 a 21.00 i no cal reserva prèvia. L’activitat va adreçada al públic familiar, per a conèixer les espècies que es van representar al Mosaic dels peixos fa dos mil anys i a decorar el peix que més agradi a la mainada.
A més, amb motiu del Dia dels Museus i dins el festival Tàrraco Viva, tots els espais del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona obriran de franc dissabte: el Tinglado serà obert de 09.30 a 14.00 i de 15.00 a 00.00; la Vil·la romana dels Munts de 10.00 a 13.30 i de 15.00 a 18.00; i el conjunt romà de Centcelles, de 10.00 a 13.30 i de 15.00 a 18.00.
Museu de Tortosa
El Museu de Tortosa (Baix Ebre) fa temps que participa en el Dia Internacional dels Museus, i enguany no ha estat pas cap excepció. De fet, l’equipament ha aprofitat per fer-ho coincidir amb la celebració del 125è aniversari del museu. Dins les activitats organitzades per la Nit dels Museus, hi trobem el concert “Cançons i danses per a guitarra” amb Jacob Cordover, dissabte a les 22.00, i portes obertes a l’exposició temporal de les 18.30 a les 00.00.
Diumenge, d’11.00 a 13.00, es faran visites guiades a l’exposició “Entre dos segles. Artistes tortosins en temps de canvi”, a càrrec d’Aleix Roig, especialista en Antoni Casanova Estorach. Una activitat gratuïta amb inscripció prèvia. A les 11.30 hi ha programat un taller familiar de dibuix adreçat a infants de sis anys a dotze i, finalment, de 12.00 a 13.00 tindrà lloc la conferència en record a Joan Hilari Muñoz “El broccatello o Jaspi de la Cinta: explotació, ús i distribució des d’època antiga”, a càrrec d’Anna Gutiérrez Garcia-Moreno, arqueòloga, directora de la Unitat d’Estudis Arqueometries de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), i coordinadora del projecte de recerca “Explotació, ús i intercanvi de matèries inorgàniques entre el nord d’Hispània i el sud de la Gàl·lia i els ports de Roma”, en què participava Joan Hilari Muñoz com a investigador.
Bombas Gens Arts Digitals de València
Coincidint amb el primer aniversari del centre, Bombas Gens Centre d’Arts Digitals presenta “Media Server Sessions”, una nova proposta que reuneix en una sessió obres d’art digital mostrant les possibilitats de creació de les noves tecnologies i la capacitat del centre com a espai d’innovació i experimentació.
El 17 de maig és una de les dates en què es pot visitar aquesta primera edició del projecte, on es podran veure creacions dels artistes Vitamin, Lauren Moffatt, Jordi Massó, Desilence i Lucas Gutiérrez. La visita és a les 21.00. Cal comprar entrades, que tenen un cost de 9,5 euros.
Centre del Carme Cultura Contemporània de València
El Centre del Carme Cultura Contemporània de València (CCCC) s’adhereix al cap de setmana dels museus amb les següents activitats: dissabte, el centre obrirà gratuïtament fins a les 00.00, i diumenge, s’hi han programat activitats com el taller “El futur té cos de persona?”, a les 11.00; el taller de creació tèxtil “Murmuris d’un punt”, a les 12.00; el taller juvenil “El paisatge de la memòria”, a les 17.00, i la visita guiada per l’exposició “Coses que fan CLAC”, a les 18.45.
Institut Valencià d’Art Modern de València
L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) celebra el Dia Internacional dels Museus amb una programació especial que va començar dimarts i s’allargarà fins diumenge. Ací, de moment, en destaquem les del cap de setmana, però podeu consultar les que es facin avui i demà a la web.
Dissabte, de manera excepcional, el museu obrirà de franc fins a les 00.00. A les 20.00 actuarà l’Original Dixieland de Sedajazz, amb accés lliure fins a completar la cabuda. Serà al vestíbul de l’IVAM. A les 22.00 es farà la visita nocturna a l’exposició “Soledad Sevilla. Ritmes, trames i cariables”.
D’altra banda, diumenge, a les 11.00 s’organitza la visita comentada “Això no és còmic! Fanzines: avantguarda i innovació del còmic a l’estat espanyol”, que requereix reserva prèvia. Una hora més tard, a les 12.00, es farà la visita “Els Grans de l’IVAM conviden”, una activitat per a fer conèixer el grup de visitants sèniors interessats a ampliar coneixements sobre història de l’art contemporani, creació artística i museus.
Vinseum, a Vilafranca del Penedès
El Vinseum Museu de les Cultures del Vi de Catalunya s’afegeix a la celebració del Dia Internacional dels Museus amb un cap de setmana de portes obertes dia, tarda i nit. Dissabte, l’horari serà de 10.00 a 24.00, i diumenge, de 10.00 a 14.00. En aquestes visites podreu gaudir de l’exposició que s’estrena divendres: “SIMPOSI. Oficis que parlen, vins que pensen”, comissariada per Cordegat, una mirada contemporània als oficis que possibiliten una ampolla de vi amb una instal·lació on cohabiten paisatges sonors, humans i objectes. La mostra també reivindica els oficis tradicionals i artesans encara vigents que conviuen amb d’altres de nous.
Si també us interessa assistir a la inauguració de l’exposició, serà divendres a les 19.30 a la Capella de Sant Pelegrí de Vilafranca (Alt Penedès).
Museu Romàntic Can Papiol, a Vilanova i la Geltrú
Un any més, el Museu Romàntic Can Papiol de Vilanova i la Geltrú (Garraf) s’adhereix a la cita del Dia Internacional dels Museus i a la Nit dels Museus, que ho celebrarà amb visites comentades gratuïtes al museu d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 19.00 tant dissabte com diumenge. Cal reserva prèvia.
Per als qui vulgueu gaudir especialment de la Nit dels Museus, podreu visitar Can Papiol de 19.00 a 00.00 de manera gratuïta i sense reserva dissabte. A més, al jardí de l’equipament, hi haurà un concert del grup de flabiols de l’escola Mestre Montserrat de 19.00 a 20.00, i un concert amb Kojaks de 22.00 a 23.30. Hi haurà també un espai gastronòmic amb 12 DO’s i Càtering Organic Foods.