Avui, 18 de maig, és el Dia Internacional dels Museus. És organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (CIM) i se celebra des del 1977. L’objectiu principal de la diada és conscienciar els ciutadans sobre la importància d’aquests centres culturals en el desenvolupament de les societats. El CIM sol triar una temàtica particular per a cada any i aquesta vegada són les històries punyents: l’acceptació d’un passat incòmode i dolorós.

Pràcticament tots els espais museístics del país ho celebren obrint les portes de franc. El plat fort, però, és la Nit dels Museus, quan obren fins a la matinada, organitzen activitats especials i conviden a la gastronomia i la música. Enguany, com que el dia dels museus s’escau en dijous, moltes ciutats han optat per celebrar el dia i la nit separats: les activitats diürnes es fan avui i les nocturnes, demà o dissabte.

Us hem seleccionat les iniciatives d’alguns museus del país per a aquest cap de setmana. Us les oferim per ordre alfabètic. També podeu consultar les activitats dels museus de Barcelona, que han aplegat en una web conjunta.

CaixaFòrum (diverses ciutats). Els CaixaFòrum de Barcelona, Lleida, Girona i Palma obren gratuïtament tant avui com dissabte. S’hi projectaran els ‘Curts BAFTA’, els curtmetratges nominats l’any 2016 als premis de l’acadèmia britànica de cinema per a celebrar la Nit dels Museus.

Centre d’Art la Panera (Lleida). Al museu de Lleida es faran dues visites guiades, dissabte a les vuit i a les deu del vespre. A més, a les nou, hi haurà un concert de música electrònica experimental a càrrec de Keith Fullerton Whitman.

El Born Centre de Cultura i Memòria (Barcelona). Al Born CCM, durant la Nit dels Museus es farà una producció de la Nau Ivanow i Projecte Ingenu. De la mateixa manera, s’organitza un recorregut pels jaciments, que servirà per a entendre com vivia la gent a començament del segle XVIII.

El Menador Espai Cultural (Castelló de la Plana). Castelló celebrarà la Nit dels Museus demà, de les set del vespre a les dotze de la nit. Al Menador, s’hi faran sis exposicions i un gran espectacle de dansa. A més, el teatre del Raval obrirà les portes amb dues propostes: l’espectacle El Castell de Naipes, de Xiomara Abelló, i l’exposició ‘Renacer’ de Meluca Redón.

Es Baluard (Palma). Avui Es Baluard obre de franc de deu del matí a vuit del vespre. Ofereix una activitat de mediació prenent el tema d’enguany, ‘Museus i històries punyents’, per fomentar l’intercanvi d’opinions sobre moments històrics controvertits.

Fundació Joan Miró (Barcelona). Dissabte, l’accés a la fundació serà de franc entre les set del vespre i la una de la nit. Hi haurà, entre més activitats, visites guiades i un taller participatiu sobre arquitectura. La Fundació Joan Miró s’adhereix també a la Setmana d’Arquitectura de Barcelona, amb tallers per a totes les edats als espais del museu.

Institut Valencià d’Art Modern (València). L’IVAM organitza exposicions i activitats fins diumenge, amb l’entrada de franc. S’hi podran veure les exposicions ‘Two Suns in a Sunset’, ‘Corpus’ i ‘La vida urbana en les col·leccions de l’IVAM’.

Museu d’Art Contemporani d’Alacant (Alacant). El MACA ofereix activitats fins diumenge. Les més destacades són l’obertura d’una nova exposició, ‘Obres arquitectòniques controvertides i efímeres’, el dia 18; tallers infantils sobre el pintor René Maigrette i la projecció del film L’atles dels núvols el dissabte.

Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Barcelona). Dissabte a la nit el Macba oferirà petites introduccions de les exposicions en curs. A més, s’hi faran debats dels cicles ‘Parlem de… Decolonitat’ i ‘Parlem de… Política, migració i visualitat’ i el taller de ball ‘Habitació 1418’. Durant tot el dia, al Macba Store Laie, es vendran publicacions exclusives per només sis euros.

Museu d’Art de Girona. El Museu d’Art celebra enguany la gran festa dels museus amb un espectacle de dansa a dos quarts d’onze del vespre: Sacrificis, una reflexió sobre les autolimitacions personals. Com la resta d’espais gironins, obrirà de franc.

Museu de les Ciències de València. S’afegirà a la celebració de la nit dels museus a la capital del País Valencià amb ‘Ciència a Escena’. L’Auditori Santiago Grisolía serà l’escenari on diversos divulgadors científics faran experiments en directe.

Museu Episcopal de Vic. Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, dissabte a la nit les sales del museu s’ompliran d’interpretacions musicals dels joves de l’Escola de Música de Vic i d’explicacions guiades de les obres. Dijous i dissabte, de vuit del vespre a onze de la nit, l’entrada al museus és de franc.

Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (València). Es faran visites guiades durant tot el cap de setmana. El dissabte al vespre, el museu obrirà amb un concert d’Astro Rey i, en acabar, s’obriran les portes de franc fins a les dotze de la nit.

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. Dijous i dissabte, obert de franc. Amb motiu de la Nit de l’Art, el MNAT us proposa un recorregut per l’exposició permanent, des d’un punt de vista diferent. Es podrà recórrer el museu en diversos itineraris editats, entre els quals podreu triar el que més us interessi. En acabar el recorregut, tots els participants degustaran un vi especiat, fet amb recepta romana, o un most.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (Barcelona). Com la resta dels museus de Barcelona, el MNAC obrirà el dissabte a la tarda fins al tancament, passada la mitjanit. El museu oferirà comentaris a peu d’obra al vespre, per conèixer millor les obres més destacades, i l’activitat ‘Els enigmes del Museu Nacional’ per als més petits. La música també hi tindrà un racó amb els concerts dels Swingin’ Nipples, a partir de les nou del vespre, i una classe de Swing a càrrec de Swing Maniacs.

Museu d’Història dels Jueus (Girona). La programació de dissabte a la nit als museus gironins se centrarà en aquest espai amb una projecció de curtmetratges. El lloc serà l’antic bany ritual jueu (micvé) i comptarà amb la col·laboració del Festival de Cinema de Girona. També serà zona de pas de l’itinerari de museu en museu que durà els visitants, a més a més, als museus del Cinema i Casa Masó, al d’Arqueologia, al d’Història i al d’Art.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]