Deu jocs en català per a emportar-vos de viatge aquest estiu

  • Us oferim una selecció de jocs de taula en català en format butxaca, per a tots els gustos i edats

VilaWeb
Redacció
13.08.2024 - 21:40

Sou dels qui us agrada jugar a jocs de taula amb els amics, la parella o la família? Alguns dels jocs més clàssics són molt grossos i és difícil emportar-se’ls de viatge, però, per sort, com més va hi ha més jocs en format butxaca pensats per a encabir-los dins la maleta.

A continuació, us oferim deu jocs en català ideals per a emportar-vos de viatge aquest estiu. Aquesta selecció ha tingut en compte que hi puguin jugar persones de diferents edats i amb interessos diversos.

L’Eruga de Colors, per als més petits

Més de tres anys. Aquest joc consisteix a formar una eruga multicolor i guanya qui aconsegueixi de fer-ho primer. Qui hagi vist una eruga fa menys temps comença el joc. Cada jugador té un cap d’eruga i una peça de cada color, que ha d’anar afegint segons el color que surt quan es llança el dau. No es poden repetir els colors, per tant, si el color que apareix al dau ja és a l’eruga, el llançament no compta i el torn passa al jugador següent.

Hi poden jugar de dos jugadors a quatre, i és ideal per als més petits, perquè són unes regles molt fàcils que fan que tothom hi pugui jugar. A més, la partida acaba ràpidament.

 

Ouch!, joc de cartes infantils 

Més grans de cinc anys. Ouch! és un joc de cartes infantil en què haureu d’evitar de punxar-vos amb els cactus i aconseguir el nombre més gran i més variat de flors per a guanyar. Per començar a jugar, remeneu les quaranta-quatre cartes que tenen cactus dibuixats i deixeu-les al centre de la taula. Robeu sis cartes del mall i poseu-les en fila. Aquests són els cactus que teniu a la vostra disposició mentre exploreu el desert. Com més flors tingueu, més gran serà la recompensa, però també serà més perillós d’obtenir-la.

Recomanat per jugar-hi amb els més petits de casa, poden participar de dos jugadors a cinc en partides d’uns deu minuts de durada, i és ideal per a quan som de viatge.

Camaleó, joc de molta velocitat

Més grans de cinc anys. És un joc d’atenció, velocitat i percepció visual, perquè tots els participants juguen alhora. Guanya el primer que hagi jugat totes les cartes. Es disposen sobre la taula quatre cartes triades a l’atzar i els jugadors han d’anar descartant-ne fent coincidir les seves cartes amb les de la taula, per fons, color del marc o mena de camaleó.

Hi poden jugar entre dos jugadors i quatre. La partida dura uns vint minuts.

CAmaleó

Parauleja, jugar i aprendre català

Més grans de sis anys. Ràpid i dinàmic, és un joc de cartes divertit, de doble cara. En una cara es representen les deu categories del joc (animal, ciutat, país, sèrie de televisió, objecte, nom propi, planta o arbre, professió, menjar, personatge famós), i en l’altra cara es mostren tres lletres de colors diferents. El més ràpid d’endevinar una combinació guanya. És educatiu i, com que és petit, es pot transportar fàcilment per jugar-hi en qualsevol lloc. És una bona opció per a jugar en família i ensenyar noves paraules als nens.

Hi poden jugar de dos jugadors a sis.

 

Pis a Pis, un joc per a jugar en parella

Més grans de vuit anys. Pis a Pis és un joc de cartes dinàmic i ràpid. Us heu d’imaginar que s’acaba de construir un bloc de pisos, i que la vostra immobiliària té en propietat la meitat de l’edifici. Així, heu de decidir a qui llogar-los. Ara, no és tan fàcil: hi ha pisos amb regals, explosius, animals de companyia i brossa. Això fa que no sigui possible qualsevol combinació de veïns. L’objectiu és aconseguir tenir els vostres pisos ocupats abans que l’altre jugador.

És un joc de cartes per a dues persones i amb una durada aproximada de deu minuts.

Sherlock, un joc de misteri

Més grans de vuit anys. Joc de misteri que consisteix a resoldre un cas amb una trentena de pistes, pel cap baix. No obstant això, no totes les pistes són importants. Els jugadors s’hauran d’encarregar de decidir quines pistes revelen i quines descarten. Les pistes irrellevants que es facin servir restaran punts. Els jugadors hauran de triar una bona estratègia i saber prioritzar les millors pistes per a resoldre el cas. Aquest joc d’investigació té unes quantes versions, cadascuna amb un enigma diferent, com ara “La tomba de l’arqueòleg” o “L’últim avís”.

També té una versió júnior, amb petites modificacions en les normes i les trames per a fer-lo més fàcil i accessible. En aquest Sherlock Junior hi ha en Suriguri, un suricata del zoo que ha desaparegut i que caldrà trobar.

El joc de cartes ocupa molt poc espai. A més, té un cost molt econòmic, de vuit euros. Hi poden jugar entre un jugador i vuit.

 

Walkie Talkie, on la rapidesa és clau

Més gran de vuit anys. Joc de cartes cooperatiu en què l’objectiu és transmetre i rebre la informació de la manera més ràpida i eficient possible. La rapidesa és clau. Guanya qui aconsegueix de desfer-se de totes les cartes aconseguint la màxima puntuació possible. Es tracta de mirar les cartes amb lletres i colors que té cada jugador, i intentar de trobar alguna cosa que tinguin en comú les cartes de cada jugador amb les cartes que hi ha sobre la taula.

Són partides molt ràpides, de menys de quatre minuts, perquè no hi ha torns i tothom juga a la vegada. El temps variarà segons quants jugadors hi hagi, cosa que ho fa encara més divertit. Hi poden jugar entre dos jugadors i vuit.

Walkie Talkie

Pispa, per a jugar amb la llengua

Més grans de deu anys. És un joc de cartes d’habilitat mental i visual en què haureu de formar paraules amb una particularitat molt divertida: no podreu veure les vostres cartes, però sí les dels altres. Per saber quines cartes teniu, haureu de col·laborar amb els altres jugadors donant-vos informació molt selectiva.

El joc de cartes és per a jugar entre dos jugadors i sis, amb partides que van dels quinze minuts  de durada als quaranta.

Alakazum!, un joc de cartes de bruixes

Més grans de deu anys. En un món envaït per la cultura nord-americana, una bruixa valenciana, una catalana, una gallega, una basca i una andalusa hi planten cara amb l’ajuda de pocions, sortilegis i les seves tradicions. A Alakazum! els jugadors hauran de gestionar correctament un llistat de sortilegis, uns quants objectes i personatges de cinc cultures diferents per enfrontar-se a un enemic final. El primer jugador que derroti una de les tradicions invasores guanyarà la partida.

Hi poden jugar entre dos jugadors i cinc, i la partida dura entre vint minuts i quaranta.

Alakazum! té una ampliació del joc amb més de setanta cartes addicionals.

Alakazum

Llengut, el trivial en català

Més grans de setze anys. El Llengut és un joc de taula basat en preguntes –de l’estil del Trivial– pensat per aprendre sobre el català i la resta de llengües del món. Un joc que vol fer conèixer el valor de la diversitat lingüística a partir de preguntes de sis categories, que tracten qüestions de coneixement general o d’àmbits més especialitzats. Hi ha sis categories: història, gramàtica, entreteniment, geolingüística, diccionaris i traducció. Per tant, és un joc per a adults, els infants no sabran respondre a la majoria de preguntes.

És previst que cada partida duri entre mitja hora i una hora, i hi poden jugar entre dues persones i sis.

El "Llengut", el trivial català que ha esdevingut tot un èxit

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor