Deu consells imprescindibles per a desar i trobar les fotos de l’estiu

VilaWeb
Redacció
23.08.2015 - 06:00
Actualització: 24.08.2015 - 00:04

A les càmeres fotogràfiques i als mòbils d’avui dia s’acumulen centenars de fotos ràpidament. Durant les vacances, moltes persones augmenten l’activitat fotogràfica i capten, amb animació, tots els moments estiuencs. Per preservar aquests records en el temps i trobar-los fàcilment a l’arxiu, els professors de la UOC Antoni Marín i Javier Melenchón, dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació, i Montserrat Garcia, dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació, donen deu consells imprescindibles.

  1. Guardar les fotografies amb la màxima resolució possible

Les imatges captades amb càmeres rèflex convé de guardar-les en format RAW (cru), que és l’equivalent al negatiu tradicional, perquè permet d’entrar a les dades font de la fotografia. Quant a les fotos fetes amb el mòbil, es poden emmagatzemar molt poques vegades en aquest format. Convé, doncs, de fer-ho en format JPEG amb la màxima resolució.

  1. Baixar els fitxers diàriament

Per evitar ensurts i perdre fotos recents, es recomana de baixar-les diàriament del telèfon mòbil i de la càmera a un altre dispositiu (tauleta, disc extern, etc.), per cable o Bluetooth, o penjar-les al núvol (per exemple, Dropbox o Drive de Google).

  1. Seleccionar les fotos que interessen

Les càmeres i els mòbils actuals permeten de fer moltes fotos d’una mateixa escena sense cost. Quan les baixem és un bon moment per a fer neteja de les que no ens agraden; d’aquesta manera, evitarem d’ocupar més memòria de la necessària al dispositiu on les guardem.

  1. Fer-ne més d’una còpia de seguretat a dispositius diferents

Si volem garantir la supervivència de les fotos més estimades o valuoses, s’ha de preveure de tenir més d’un dispositiu per a guardar-ne les còpies i que n’hi hagi un d’exclusiu per a aquesta finalitat. Els aparells convé de preservar-los en un lloc fresc i sec i que noti els mínims canvis climàtics possibles.

  1. Imprimir les fotos que no es volen perdre mai

Una opció més tradicional i complementària de l’arxiu digital és la impressió en paper de les fotos. Això permet que el record perduri en el temps per evitar possibles contratemps de la tecnologia digital. És important de no guardar-les a llocs humits o amb llum directa perquè es corben i perden el color.

  1. Definir un criteri d’ordenació fix per a recuperar les fotos fàcilment

Convé de definir els mateixos criteris per a classificar les fotos i agrupar-les en carpetes. Per exemple, per ordre alfabètic o cronològic, o per zona geogràfica o segons el motiu del viatge. Si volem afegir la data al nom del fitxer o canviar l’ordre en què apareix, podem fer servir un programari per a posar nom a les fotografies o fer-ho a mà.

  1. Especificar la data i l’hora correctes al dispositiu

Sembla trivial, però tenir la data o l’hora equivocades a totes les fotos que es fan pot fer perdre molt de temps a l’hora d’emmagatzemar-les, visualitzar-les o cercar-les.

  1. Descriure les fotos amb paraules clau

Les metadades (informació estandarditzada sobre un fitxer: autor, resolució, copyright, diafragma, velocitat, etc.) permeten de tenir un historial força complet de la imatge. Si en aquest historial afegim paraules clau sobre el contingut de la foto, quan fem una cerca d’una imatge serà molt més fàcil de trobar-la. Aquesta informació és accessible amb programes com ara Adobe Photoshop o Adobe Bridge.

  1. Geolocalitzar les imatges

Hi ha càmeres o dispositius mòbils que enregistren a les metadades de la imatge la localització geogràfica on va ser captada la foto. Per tant, sempre que vulguem, es podran classificar o cercar les fotos pel lloc on van ser fetes i, a més, es podran veure situades en un mapa. Per exemple, les aplicacions InstahoodInstaSightsAll Our Yesterdays i Instaearth, entre més, situen les fotos d’Instagram en un mapa.

  1. Fer servir un programa d’organització de fotografies

Els professionals i afeccionats de la fotografia amb grans volums de fotos trobaran al mercat programes que ajuden a organitzar les fotos, com ara l’Adobe Photoshop Lightroom. Aquest programari, com uns altres, proporciona totes les facilitats per a arxivar, classificar, fer ajustaments d’edició i presentar fotos.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any