Deu condemnats per la justícia espanyola que no van tenir el tracte d’Urdangarin

  • El fet que la germana de Felipe VI i el seu marit hagin esquivat la presó pel cas Nóos contrasta amb casos en què la justícia ha actuat amb més duresa

VilaWeb
Redacció
23.02.2017 - 18:03
Actualització: 23.02.2017 - 19:37

L’Audiència de les Illes ha decidit avui que Iñaki Urdangarin no haurà  d’ingressar preventivament a la presó, tot i haver estat condemnat a sis anys i tres mesos per la seva implicació en el cas Nóos. La jutgessa Samantha Romero ni tan sols ha considerat la fiança de 200.000 euros que havia demanat el fiscal Pedro Horrach. El Tribunal Suprem espanyol s’haurà de pronunciar ara sobre el recurs que ha presentat la defensa. Romero ja va absoldre Cristina de Borbó de tots els càrrecs i, a més, va dictaminar que li reintegressin més de 300.000 euros, perquè la multa per haver-se lucrat a títol personal dels delictes del seu marit –265.000– és inferior a la quantitat consignada davant del jutge el 2014: 587.413.

Després de fer-se pública la sentència, l’advocat de Cristina de Borbó, Miquel Roca i Junyent, va declarar als mitjans de comunicació: ‘Es demostra que la justícia és igual per a tots els ciutadans.’ Unes paraules que xoquen amb actuacions judicials molt més contundents contra persones per fets aparentment menors.

El cas més recent és el del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut per Valtònyc. El cantant va ser sentenciat ahir per l’Audiència espanyola a tres anys i mig de presó per unes cançons en què presumptament atemptava contra la corona i enaltia grups armats com ara ETA i els GRAPO. A més, va ser condemnat a pagar una multa de 3.000 euros per amenaces al president del Cercle Balear.

https://twitter.com/valtonyc/status/834444110656311296

Més casos flagrants
Tot seguit us oferim un seguit de casos, per ordre cronològic, que contradiuen les paraules de Miquel Roca. Parlem de piulets fent befa sobre Carrero Blanco, obres de teatre o furts menors: roba, barres de pa o pizzes congelades.

César Strawberry. El cantant del grup Def Con Dos va ser detingut l’estiu del 2016 per uns piulets d’un any i mig abans on esmentava Ortega Lara i els GRAPO. Fou acusat d’enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes. La fiscalia li demanava un any i vuit mesos de presó. L’Audiència espanyola el va absoldre, però després d’un recurs de la fiscalia, el Suprem espanyol el va condemnar, el 20 de gener d’enguany, a un any de presó per un delicte d’enaltiment del terrorisme.

Cassandra. La fiscalia demana dos anys i sis mesos de presó per una noia murciana de vint-i-un any que va fer diversos piulets, entre el 2013 i el 2016, fent befa de l’atemptat d’ETA contra el president del govern franquista Luis Carrero Blanco. És acusada d’enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes. A la condemna de presó li afegeixen una petició de tres anys amb llibertat vigilada.

https://twitter.com/kira_95/status/818784317979627520

Presó per haver robat una bicicleta de servei públic a Sevilla. L’any passat el sevillà Adrián Manuel Moreno fou condemnat a sis anys de presó per haver robat una bicicleta de l’empresa Servici. Abans havia tingut condemnes per haver conduït sense carnet i per furt.

Els titellaires (‘Gora Alka-ETA’). El jutge de l’Audiència espanyola Ismael Moreno, a instància de la fiscalia, va ordenar l’empresonament provisional sense fiança dels titellaires Alfonso Lázaro de la Fuente i Raúl Garcia Pérez, integrants de la companyia Títeres desde Abajo, acusats d’enaltiment del terrorisme. Van arribar a estar cinc dies a la presó, tot i que després, enmig d’una allau de crítiques i condemnes públiques, el jutge va canviar d’opinió. La causa fou arxivada el 29 de juny de 2016. I tot plegat perquè en una obra, un dels putxinel·lis exhibia una pancarta que deia: ‘Gora Alka-ETA’.

Guillermo Zapata. Condemnat a vint mesos de presó per uns acudits sobre Irene Villa, víctima d’un atemptat d’ETA. L’acusació popular el va acusar d’humiliació a les víctimes. La fiscalia es va retirar del cas, malgrat que de primer hi veia indicis de delicte. Finalment fou absolt el 2016.

Esther Gabarre. Condemnada a quatre mesos de presó per haver robat roba per un valor de 428 euros en un centre comercial a Getafe. La volia revendre per alimentar a la seva família, segons que va explicar. Finalment el jutge va suspendre’n l’ingrés a presó.

La mare de Requena (2013). Emilia Soria, una jove mare de Requena (Plana d’Utiel), va ser condemnada a un any i deu mesos de presó per un delicte de falsedat en document mercantil i a sis mesos més de presó per estafa, per haver fet servir una targeta de crèdit que es va trobar al carrer per comprar menjar i bolquers per a la seva filla. El consell de ministres va prendre la decisió d’indultar-la, després de l’allau de protestes de molta gent i de partits polítics.

L’homes que robava pizzes al convent. L’Audiència de Sevilla va condemnar l’any passat a un any i tres mesos de presó un home que havia robat pizzes congelades d’un convent. ‘Tenia gana’, va al·legar el condemnat. Hi havia dos atenuants de la condemna: va reparar els danys –va pagar 10 euros a les monges– i tenia alteració psíquica.

Un indigent fou condemnat el 2007 a dos anys de presó per haver robat menjar a Valencia de Alcántara, a la província de Càceres. Va trencar la porta d’una casa i va robar-hi conserves, embotits, un ampolla de vinagre i piles. Abans havia fet una acció semblant en una altra casa. El jutge va admetre que havia comès els furts per la necessitat de ‘subsistir’, perquè no tenia cap mena de recurs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any