Diversos batlles ja han reaccionat a la carta que els va enviar ahir Enric Millo, delegat del govern espanyol a Catalunya, demanant-los de retirar els símbols de suport als presos polítics i exiliats dels espais públics després de l’atac ultra a la platja de Canet de Mar. El batlle de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el batlle de Cervera, Ramon Royes, ja han dit que no retiraran els símbols de suport als presos polítics i als exiliats. Altres batlles han mostrat la disconformitat amb la posició de Millo de maneres més creatives.

El batlle de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, ha estripat la carta: ‘És ridícula i indignant.’ Tot i que ha dit que farien cas omís del seu contingut, ha avançat que respondria oficialment a la missiva. Segons que ha argumentat, ‘és totalment fals’ que hi hagi ‘símbols partidistes’ als espais públics: ‘Si de cas, són símbols demanant la llibertat d’uns presos que han estat empresonats injustament per motius polítics i sense judici previ.’ ‘Que ens demani que garantim la tranquil·litat als nostres pobles és de riure, quan ells el dia 1 d’octubre es van dedicar a atonyinar-nos a tots pel simple fet de posar urnes’, ha dit Juncà, tot recordant que Millo ‘no representa ningú perquè no l’ha votat el poble de Catalunya’.

En la mateixa línia, el batlle de Celrà, Dani Cornellà, ha enviat un llaç groc a Millo per recordar-li ‘que a Catalunya tenim presos polítics i persones exiliades’. L’ha adjuntat a la carta de resposta. A l’escrit, Cornellà admet que Catalunya ha viscut ‘una ruptura de la convivència’, però recorda a Millo que, precisament, és l’estat espanyol qui ‘la va ocasionar’ amb la ‘violència extrema’ de l’1-O. A més, assegura que tots els enfrontaments posteriors que hi ha hagut els han motivat grups ‘d’extrema dreta espanyolista’ o aquells qui es dediquen a arrencar llaços i altres elements de color groc. Fins i tot, li posa exemples que ha viscut en primera persona. I li fa saber que l’Ajuntament de Celrà continuarà permetent que la gent pengi o pinti llaços grocs ‘per tot el poble’ per a expressar ‘el seu dolor davant un fet tan indigne i poc democràtic com és empresonar polítics’.

Per últim, el batlle de Sort, Raimon Monterde, ha publicat la carta a les xarxes socials amb un llaç groc pintat sobre el text. Monterde ha acompanyat la imatge amb un text totalment irònic: ‘És una carta excepcional, amb la mida just, la lletra adequada, amb un tracte de tu a tu que demostra el seu “campetxanisme”, m’encanta! Gràcies Sr. Millo.’

També ha dit que la carta no tenia cap ‘credibilitat’ i ha lamentat que aquest hagi estat l’únic contacte que el delegat del govern espanyol ha tingut amb el territori i que, a més, hagi estat per ‘demanar-los el que han de fer’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb