Reunió de mediació entre CCOO, UGT i USOC i la Generalitat per desconvocar la vaga de funcionaris de demà

Quan faltaven menys de vint-i-quatre hores perquè comencés la vaga de funcionaris de la Generalitat convocada per CCOO i UGT, els sindicats i el govern han arribat a un acord i ha estat desconvocada.

El govern s’ha compromès a retornar les pagues extra retirades el 2013 i 2014 en terminis progressius, des del 2019 fins al 2021. De primer, la Generalitat havia proposat de retornar-les de manera gradual fins al 2026. Amb aquest acord, el govern es compromet a pagar el 2019 un 40% de la paga pendent del 2013 i anar abonant la resta de sou pendent en els exercicis 2020, 2021 i 2022.

La vaga, doncs, és desconvocada després d’intenses hores de negociacions amb el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb mediació del Departament de Treball. La reunió d’avui ha començat amb una hora i mitja de retard. Ahir a la nit, després de set hores de reunió, els sindicats i la Generalitat havien acordat de continuar avui a les onze del matí, però els representants del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública no han arribat fins passades les dotze del migdia. I a tres quarts de dues ha arribat a la reunió el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

Els acords
El principal punt de l’acord entre administració i sindicats diu que es retornaran les pagues extraordinàries que els funcionaris van perdre el 2013 i 2014. El 2019 es recuperarà un 40% de la paga extra del 2013 en dos trams. Primer, un 10% en el primer trimestre i el 30% restant, quan s’hagi aprovat el pressupost. La Generalitat es compromet a cercar més mecanismes si no es poden aprovar els comptes. El 60% restant de la paga del 2013 es recuperarà durant el 2020. La paga del 2014 es recuperarà entre el 2021 (55%) i el 2022 (45%).

Les parts també han acordat de convocar la mesa general de negociació dels funcionaris durant la primera quinzena de gener del 2019 per arribar acords sobre mesures socials, laborals i conciliació laboral i familiar. El pressupost que s’aprovi haurà d’incloure els acords a què arribi aquesta mesa.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb