El desafiament de les dones

  • El moviment feminista ha llançat el desafiament a la societat i a nosaltres, els homes

Martxelo Otamendi
10.03.2023 - 21:40
Actualització: 10.03.2023 - 21:43
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb el 8 de març ens va arribar la notícia, inesperada per a molta gent: el moviment feminista del País Basc va comunicar que havia engegat el procés per a una vaga general feminista. És evident que volen fer una vaga general, si aconsegueixen el suport dels moviments populars i agents socioeconòmics. No sembla que hagi d’arribar abans de l’estiu.

L’objectiu principal de la vaga serà exigir el dret col·lectiu a les cures. Unes cures compartides i, una vegada invertida la tendència actual, que no siguin en mans privades, de qui té la finalitat de guanyar diners a compte de cuidar.

El propòsit té una característica especial de gran importància: és una iniciativa sorgida al País Basc, que no és coordinada en cap altre país. Cosa que no vol dir que, una vegada s’hagi fet la convocatòria a casa nostra, els moviments feministes d’uns altres països no la vegin amb bons ulls ni que no s’hi adhereixin. Però parteix del País Basc i és per al País Basc. Aquesta també és una manera de practicar la sobirania.

Les impulsores del procés han acceptat un gran envit, perquè fa molt de temps que hi va haver la darrera vaga general. D’aleshores ençà, hem vist molts temps i esdeveniments, i la convocatòria ens servirà, entre més qüestions, per a mesurar si realment han canviat tant les tendències i la manera de pensar de la ciutadania. Hi va haver vidents socials que van presagiar que la covid modificaria els comportaments de la societat. No sembla que hagin canviat tant.

El moviment feminista ha llançat el desafiament a la societat i a nosaltres, els homes. El desafiament de construir un procés. Perquè la vaga no és, tal com es va recollir en alguna convocatòria anterior, solament per a les dones. Aquella, la que va ser tan sols per a les dones, es va fer, amb un gran èxit, el 8 de març de 2018. Aquesta d’ara, com que serà una vaga general, també ens interpel·la als homes, perquè continuem essent, encara, els dirigents de la lluita sindical, i perquè encara som els encarregats de les empreses, els qui podem afegir-nos a la vaga o la podem obstaculitzar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes