Demostren l’associació entre biomarcadors de l’Alzheimer i els símptomes d’ansietat o depressió durant el confinament

  • Vora mil persones sense alteracions cognitives han participat en l’estudi encapçalat pel BarcelonaBeta Brain Research Center

VilaWeb
ACN
30.08.2022 - 11:47
Actualització: 30.08.2022 - 12:57

Un estudi encapçalat pel centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC), ha demostrat l’associació entre marcadors de risc de la malaltia d’Alzheimer amb l’augment de símptomes d’ansietat i depressió durant el confinament pel coronavirus. Aquest és un dels resultats principals de la recerca publicada a la revista Neurology, que analitza l’impacte negatiu del tancament en la salut mental en persones cognitivament sanes. Més de 900 persones han participat en l’estudi. Del total de participants, s’han analitzat resultats amb biomarcadors de la malaltia d’Alzheimer de 254.

En una avaluació anterior, bona part dels participants de l’estudi tenien nivells estàndards d’ansietat i depressió i, en canvi, durant el confinament el 16,6% va tenir un augment d’ansietat i un 9,9% va declarar símptomes depressius. Segons estudis anteriors, aquest augment es considera clínicament significatiu, i podria tenir un impacte en la seva qualitat de vida.

La cohort participant, enriquida per factors de risc, ha permès d’establir les bases d’una possible associació entre la pandèmia i l’Alzheimer. Així, els resultats indiquen una relació entre els marcadors de risc relacionats amb la malaltia, com la proteïna beta amiloide i la neuroinflamació, i l’augment de símptomes ansiosos i depressius. Aquesta associació és important perquè pot implicar un pitjor pronòstic clínic en persones amb risc d’Alzheimer després de la pandèmia, que en pot haver accelerat la progressió de la malaltia.

La recerca ha tingut la col·laboració de la Universitat de Gothenburg, el Centre per a Malalties Neurodegeneratives d’Hong Kong, la Universitat Pompeu Fabra, l’Hospital del Mar Medical Research Institute i el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES), entre més centres.

El gènere, un factor de risc

La investigació també ha explorat el paper de l’estrès i els canvis d’estil de vida durant aquest període, a més de factors sociodemogràfics, com ara les diferències de sexe i gènere i la salut mental dels cuidadors. S’han observat diferències entre homes i dones relatives a les hores de son durant el confinament i en el consum d’aliments, i diferències entre cuidadors i no cuidadors.

L’ansietat i la depressió representen un risc més alt de desenvolupar deteriorament cognitiu i la malaltia d’Alzheimer, i la prevalença observada en aquest estudi és més alta entre les dones. Les troballes afavoreixen futures investigacions sobre les conseqüències de la pandèmia en la salut mental i en el pronòstic clínic.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any