Demanen la suspensió de les eleccions municipals a Maó perquè a les butlletes hi apareix el topònim no oficial

  • Fa un mes que un ciutadà va advertir a la Junta Electoral espanyola que el topònim "Maó-Mahón" no és legal

VilaWeb
Esperança Camps Barber
25.05.2023 - 13:19
Actualització: 25.05.2023 - 14:59

Un ciutadà demana que se suspenguin les eleccions municipals a Maó si no es reimprimeixen totes les paperetes perquè són il·legals a causa que estan impreses amb un topònim que no és el del municipi. Aquesta persona, amb qui ha parlat VilaWeb, però que prefereix restar anònima, ha interposat tot de recursos per a intentar que s’esmenin els errors, però la resposta de la Junta Electoral de Zona de Menorca ha estat que no hi ha temps material per a rectificar.

Així, la junta electoral de Menorca permetrà que es voti amb paperetes que no són legals perquè el topònim de la capital Menorquina hi surt com a Maó-Mahón, que no té cap validesa jurídica. El topònim Maó, sense la versió castellana, es va restituir el 31 de desembre del 2021, quan el Butlletí Oficial de l’Estat va publicar la resolució del Consell Insular de Menorca.

A pesar d’això, el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) va publicar el 26 d’abril la resolució amb les candidatures a la batllia de Maó amb la doble nomenclatura. Aquest ciutadà va escriure, el mateix dia, a la Junta electoral espanyola per a advertir-los de l’error i demanar-los una rectificació al BOIB. Aquest era només el primer dels intercanvis amb l’administració electoral que mantindria fins fa dos dies.

El 5 de maig, la Junta Electoral espanyola li va respondre que havien traslladat l’afer a la Junta electoral de Zona de Menorca i a la Subdirecció General de Política Interior i Processos Electorals perquè facin els canvis oportuns. Deu dies després, la Junta Electoral de Menorca respon al ciutadà que l’origen de l’error rau en els fitxers informàtics i que no ho poden canviar, però que en prenen nota per a unes eleccions futures.

Maó-Mahón no existeix

Aquest ciutadà que havia demanat el vot per correu, va rebre la documentació per a votar el 16 de maig amb les paperetes impreses amb el nom incorrecte, i decideix d’interposar un recurs a la Junta Electoral de Zona de Menorca contra les paperetes. S’empara en la LOREG per dir que no són vàlides perquè el nom de la circumscripció electoral és erroni. La resposta que rep és que no hi ha temps material per a poder imprimir paperetes noves.

El dia 23 de maig, el ciutadà torna a escriure a la Junta Electoral de zona recordant que li donen la raó, que reconeixen l’errada i com que van ser avisats fa un mes i no han fet res per a esmenar-ho, demana que, com que les paperetes impreses amb Maó-Mahón són il·legals, es tornin a imprimir o se suspenguin les eleccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any