El 28 de juliol passat es feia la presentació pública de la setena edició del festival Delicadeses – Art de tros als serveis territorials de cultura a Lleida. Creat per la poeta i activista Meritxell Cucurella-Jorba l’any 2008 juntament amb Miquel Andreu, aleshores president de l’Ateneu Popular Garriguenc, aquest festival porta música, poesia i arts plàstiques a indrets recòndits de la comarca de les Garrigues.n

I any rere any, des d’una mesura discreta i mai millor dit, delicada, el festival ha recorregut vilatges i paisatges d’una comarca força desconeguda, provocant la trobada d’artistes i públic de tot arreu en el que per a molts s’ha convertit en una cita ineludible que provoca una estranya fidelitat un cop s’hi participa. Parlem d’implicació per part d’un públic al que no se li diu quin és el lloc exacte on es duran a terme les actuacions, que no trobarà butaques, ni servei de bar, i al qual fins i tot se li demana en ocasions que ajudi a traginar elements necessaris per a l’esdeveniment. I no cal dir-ho, parlem també de la implicació dels artistes que hi participen, moguts per la poesia del paisatge, la proximitat de la gent que hi assisteix i que també accepten la no presència d’equips de so, il·luminació ni d’altres recursos habituals en les seves actuacions.

La present edició es durà a terme en dues sessions diferents, els dijous 20 i 27 d’agost. El dia 20 d’agost Delicadeses visitarà la població de l’Espluga Calba, on es convoca els assistents a les 18h vora les piscines municipals. D’allí es marxarà en vehicles fins a un altre punt del terme municipal on es podran aparcar els cotxes i iniciar una breu caminada de 10 minuts fins al lloc secret d’actuació. Obriran la sessió el veterà cantautor lleidatà Xavier Baró acompanyat per la cantant i instrumentista Heura Gaya tot presentant una fusió única titulada “L’esperit de la torxa”. Tot seguit tindrà lloc la proposta de la poetessa, inventora i jugadora de mots Núria Pujolàs Miramelsmots, que acompanyada pel fotògraf Josep Pallarès no es limitarà a realitzar un recital poètic a l’ús; ben al contrari, la intervenció dels participants, la sorpresa i el joc hi tindran un paper protagonista. El paisatge natural, intervingut humanament de quan els temps de la intervenció humana mesurada i plausible, serà l’escenari del ventall de colors, textures i aromes que pren la terra escombrada per la marinada quan el sol es pon. Fet el camí de tornada fins al centre de l’Espluga Calba, s’obriran les portes del Castell-palau de l’ordre dels Hospitalers de Jerusalem, un magnífic edifici del segle XIII al pati del qual es podrà gaudir del vi gentilesa de la cooperativa social L’Olivera mentre un guia local comentarà breument les principals dades de l’edificació.

Llegir l’article sencer a Núvol.com

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb