La defensa de Clara Ponsatí afronta des de les 10.00 una nova vista davant la justícia escocesa per la tramitació de les euroordres que demana el Tribunal Suprem espanyol. En aquesta vista, el jutge podria decidir si arxiva l’euroordre i torna l’expedient a l’estat espanyol perquè Ponsatí va notificar formalment que ja no viu a Escòcia, sinó a Bèlgica. Aquesta qüestió es va debatre telemàticament en una vista judicial el maig, però llavors la fiscalia va demanar una altra vista per a discutir el cas amb més profunditat, tal com faran avui.

La vista, que es farà al Tribunal del Xerif d’Edimburg, es fa després de la decisió del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de retirar-li la immunitat a ella i als altres eurodiputats de Junts, Carles Puigdemont i Toni Comin. Aleshores, el TGUE va dir que no tenia sentit de mantenir vigent la immunitat com a mesura cautelar contra la decisió del Parlament Europeu –que havia aprovat de retirar-la en una votació ajustada– perquè l’advocacia de l’estat espanyol els havia informat que les euroordres havien estat suspeses mentre es tramitaven les pre-judicials presentades pel jutge Pablo Llarena al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

Per què no poden detenir Puigdemont malgrat la decisió del TGUE?

Les euroordres han estat suspeses, però la vista d’avui a Escòcia per a tractar la qüestió havia estat assenyalada fa mesos. Segons que ha pogut saber VilaWeb, la defensa aprofitarà aquest fet per a mostrar al jutge escocès que Llarena ha provat d’enganyar-lo o, almenys, amagar-li informació. Al març, Llarena va presentar al TJUE un seguit de preguntes demanant una clarificació sobre els criteris dels tribunals de cada estat per acceptar o denegar una euroordre arran del refús definitiu de la justícia belga de lliurar a l’estat espanyol Lluís Puig, atès que va considerar que s’haurien vulnerat els seus drets fonamentals. Per una banda, va reconèixer que el Tribunal Suprem espanyol no era l’adequat per a jutjar-lo, i que hauria d’haver estat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de manera que no li podien lliurar. Però, a més, va exposar formalment que hi havia risc que la justícia espanyola vulnerés el dret a la presumpció d’innocència de Puig.

Llarena, tot just després que el TJUE hagués acceptat les pre-judicials, hauria hagut de notificar formalment la justícia escocesa i belga que les euroordres contra Ponsatí, Puigdemont i Comín estaven suspeses fins que el TJUE no donés resposta a les qüestions pre-judicials, atès que el contingut d’aquesta decisió influirà directament la decisió que prenguin sobre les euroordres. Un silenci que s’ha mantingut durant mesos, creant una confusió indeguda sobre la manera de procedir.

Demà, finalment, el jutge escocès disposarà d’una resolució formal de l’alt tribunal europeu que certifica que les euroordres han quedat suspeses.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.