Artur Mas

L’ex-president de la Generalitat Artur Mas ha reconegut que va reunir-se amb Carles Puigdemont i altres membres del govern l’estiu del 2016 quan es començava a parlar del referèndum. Ha declarat que la vinculació de la Generalitat en la seva organització va ser ‘fins i tot inferior’ que la que va tenir en la consulta del 9-N del 2014, quan ell estava al capdavant del Govern, i que va ser la societat civil la que va portar el pes principal.

‘El mandat era molt clar i, en vista de la impossibilitat de dialogar, no es van parar màquines’, ha explicat, després de deixar clar que ‘sempre’ es van intentar de cercar vies d’acord amb el govern espanyol. Entre els consells que va donar a l’executiu de Puigdemont, Mas ha dit: ‘Els vaig dir que si optaven pel referèndum, jo no m’hi oposaria però que mai es perdés per part de la Generalitat la capacitat d’iniciativa institucional en un marc legal que la Generalitat pogués controlar’.

Mas ha explicat que l’experiència del 9-N indicava ‘bastant clarament el camí que podia seguir el govern espanyol’ davant el referèndum del 2017: ‘Les conseqüències del 2014 van ser les que van ser, se’ns va acusar de desobediència i res més’. De fet, ha indicat que en reunions preparatòries del referèndum de l’1-O, la logística es va ‘inspirar’ en el model del procés participatiu del 9-N. ‘Com que les conseqüències eren conegudes, es va apostar per un camí que permetia logísticament organitzar el referèndum, sobretot si la gent mobilitzada es llençava en l’organització final, com va ser el cas’, ha dit.

També ha precisat que després de la declaració d’independència no existia cap ‘pla operatiu’ i que no es va desplegar per evitar que una intervenció de l’estat ‘generés qualsevol escenari de violència’.

Vegeu la intervenció íntegra d’Artur Mas:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb