Decisions que maten

  • El PP va fer servir la seva majoria absoluta per rebutjar una nova llei de residències que pretenia de corregir els aspectes que causen més morts i que optava per avançar en un nou model de preeminència pública

VilaWeb

Dilluns, Nós Diario va publicar que el 90% de les morts a les residències de gent gran durant la pandèmia van ser en centres de gestió privada. Concretament, al capdamunt de les morts hi havia dos grans operadors gallecs de la dependència: el grup DomusVi, propietat de fons d’inversió francesos i anglesos, i la Fundació San Rosendo, la titularitat de la qual correspon a la diòcesi d’Ourense. Tant l’un com l’altre s’han caracteritzat per la seva afinitat política amb el Partit Popular i, molt particularment, amb Alberto Núñez Feijóo.

La Junta de Galícia el 2021 va subvencionar amb 100 milions les residències privades. Segons les dades donades al parlament pels responsables de la Conselleria de Política Social, 74 milions d’euros es van atorgar en concepte de concerts amb els operadors privats, 18 milions en concessions a les empreses que gestionen centres de titularitat pública i 5 milions en xecs a usuaris per a pagar-se l’estada en centres de gent gran privats.

Galícia és a la cua de l’estat espanyol en places en residències públiques i té unes ràtios dos punts per sota de les recomanades per l’Organització Mundial de la Salut. Ara per ara té 21.944 places en 383 centres per a gent gran, de les quals un 20% és de gestió pública i el 80% restant, de gestió privada. Precisament, una d’aquestes residències és Mi Casa de Pazos de Borbén, de què ja us vaig parlar –propietat d’una ex-dirigent de la patronal de Pontevedra, habitual dels actes del PP–, el tracte de la qual amb la gent gran va escandalitzar l’opinió pública gallega.

La mateixa setmana que es va saber el percentatge de morts per coronavirus als centres gallecs, el Partit Popular va fer servir la seva majoria absoluta per rebutjar una nova llei de residències que pretenia de corregir els aspectes que causen més morts i que optava per avançar en un nou model de preeminència pública. El PP va decidir de donar suport als operadors privat que fan negoci amb la gent gran, amb les conseqüències que ja sabem. Hi ha decisions que maten i aquesta n’és una.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor