Un debat destenyit per les absències de Junqueras, Puigdemont i Comín

  • Aleix Sarri, representant de JxCat, ha abandonat el plató per a denunciar la repressió contra els candidats independentistes

VilaWeb
Redacció
15.05.2019 - 00:29
Actualització: 15.05.2019 - 00:31

El debat de les eleccions europees de TV3 ha estat destenyit des de primera hora de la tarda per la censura de la Junta Electoral espanyola (JEC) contra la presència del candidat d’ERC, Oriol Junqueras, i els candidats de JxCat, Carles Puigdemont i Toni Comín. Tant és així que el substitut de Comín, Aleix Sarri, ha abandonat el plató el primer minut per a denunciar la repressió. L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha estat el substitut de Junqueras i ha debatut amb Javi López (PSC), Ernest Urtasun (Unides Podem), Jordi Cañas (Cs) i Esteban González Pons (PP).

Sarri ha lliurat un USB amb un vídeo de Puigdemont pel minut d’or final al moderador, Xavi Coral, però la direcció de TV3 ha decidit de no emetre’l durant el debat ‘per respecte’ als candidats que han debatut i perquè no hi havia cap representant de JxCat. Sí que s’ha pogut veure un vídeo de Junqueras al final, en comptes del torn de Solé, amb un recull de declaracions del candidat d’ERC. JxCat ha compartit el vídeo quan ha acabat el debat.

Esquerra Republicana també ha difós el vídeo preparat de Junqueras que sí que s’ha deixat emetre durant el minut d’or que corresponia a Solé.

La qüestió catalana ha sobrevolat bona part del debat. De fet, els candidats han dedicat gairebé una hora a parlar de l’independentisme, en especial els candidats de la dreta, Cañas i González Pons, acusant el moviment de xenòfob i antieuropeu i comparant-lo amb els partidaris del Brexit i l’ultra dreta italiana. Solé, l’únic candidat independentista present al debat, ha evitat el xoc frontal durant bona part de les seves intervencions, però ha acabat etzibant-los que el que és perillós és el nacionalisme d’estat que posa la unitat d’Espanya per damunt dels drets fonamentals dels independentistes.

Abans, González Pons havia intentat sembrar la discòrdia entre l’independentisme comparant la situació de presó de Junqueras amb l’exili de Puigdemont, però Solé l’ha tallat en sec i ha dit que no es podia comparar el patiment d’ells i de les seves famílies per la situació de repressió que pateixen.

Urtasun ha obert la finestra per destenar amb la qüestió irresolta de l’oficialitat del català a les institucions europees. Solé ho ha aprofitat per a preguntar als representants del 155 si hi donarien suport. López ha reivindicat la feina del PSOE al Parlament Europeu a favor del català, en especial durant l’etapa de Zapatero al govern espanyol, mentre que Cañas ha criticat que l’administració catalana vulnera els drets lingüístics dels castellanoparlants.

Els candidats de la dreta també s’han enganxat amb López quan els ha recordat que ‘l’Espanya del blanc-i-negre’ i la seva aliança amb Vox va ser derrotada a les urnes el 28-A. A més, González Pons i Cañas han atacat Urtasun assegurant que els comuns són antieuropeistes també perquè han votat al costat de Le Pen a l’eurocambra.

Refugiats, economia i canvi climàtic

Sobre el segon bloc, la crisi dels refugiats i el fracàs del sistema de quotes de la UE, pràcticament no hi ha hagut cap proposta. Cañas ha tret el cartellet habitual de Ciutadans amb Salvini i una estelada i López ha criticat el partit flamenc NVA, que ha donat suport a l’independentisme. González Pons ha evitat parlar del tema tornant a referir-se a Puigdemont i Solé ha criticat els incompliments del govern espanyol i el blocatge del vaixell d’Open Arms al port de Barcelona.

Pel que fa a l’economia, López ha advertit que l’eurozona no està preparada per a una altra crisi i ha fet una crida a reformar l’euro i a fer un pas endavant amb normes, polítiques i pressupost, i González Pons s’ha mostrat partidari de digitalitzar l’economia i de l’economia circular. Cañas ha demanat més control democràtic a les decisions de les institucions europees, en referència a l’austeritat, i Solé ha avisat de la necessitat de crear una unió fiscal. Urtasun ha reivindicat que cal inversió social de la UE, també ha demanat la unió fiscal i la persecució dels paradisos fiscals.

També s’ha parlat de la lluita contra el canvi climàtic. Solé ha dit que ha de ser una prioritat perquè els efectes no siguin irreversibles. Urtasun ha celebrat que aquest tema s’hagi obert un forat a l’agenda, però ha demanat mesures concretes i ha criticat que la Generalitat no pren prou mesures. López ha reivindicat l’acció de govern del PSOE, González Pons ha demanat una transició ecològica que no afecti els llocs de treball i Cañas ha defensat els Acords de París.

Seguretat de la UE i el Brexit

Pel que fa a la política de seguretat, Solé ha dit que és partidari de la creació d’un exèrcit complementari i ha criticat la venda d’armes a països amb conflictes, González Pons ha destacat que cal reduir el pressupost i ser eficients. Cañas ha posat èmfasi en la seguretat, identificant la falta de defensa dels Estats Units i la Rússia i la Xina com a amenaces, i López ha dit que podrien coordinar-se més els serveis d’intel·ligència. Per la seva banda, Urtasun creu que Europa ha de reforçar el paper diplomàtic, de defensa del dret internacional i humanitari i de resolució dels conflictes.

Una de les poques coincidències de tots els candidats ha estat la crítica unànime al Brexit per com s’ha portat a terme el divorci entre el Regne Unit i la UE. L’unionisme ho ha aprofitat per tornar a atacar l’independentisme català. López ha dit que ERC i JxCat han de ‘dir la veritat’, Cañas ha reblat que ‘són addictes a la mentida’ i González Pons ha insistit que qui surt de la UE se’n va fora i s’ha de posar a la cua d’ingressos. En canvi, Urtasun ha defugit la comparació i ha reivindicat l’europeisme de la societat catalana. Solé ha recordat que les banderes no alimenten la població i ha reivindicat que l’independentisme no reivindica més fronteres, sinó més democràcia i més llibertats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor