De qui és l’escó de Rita?

  • «El transfuguisme sempre és una agressió al votant, però en aquest cas l'agressió és monumental, perquè ningú no l'ha votada a ella»

Vicent Partal
15.09.2016 - 20:04
Actualització: 16.09.2016 - 01:13
VilaWeb

Tots els partits polítics valencians, inclòs el PP, van coincidir ahir a reclamar a Rita Barberà l’escó que ocupa al senat espanyol, escó que com és ben sabut li correspon en qualitat de senadora autonòmica. És a dir, no perquè l’hagen votada els ciutadans, sinó per un mer acord entre els partits que integren les Corts Valencianes, aquests que ara li reclamen que el torne.

No ho farà, és clar. Rita està aterrida per la possibilitat d’anar a la presó i s’aferrarà com a un ferro roent a la cadira que li proporciona aquest estrany aforament de què es beneficien els senadors. Ara mateix no deu haver-hi ningú que vulga tant com ella que es forme un govern a Espanya, el que siga. Perquè això li asseguraria quatre anys d’impunitat. Si hi ha eleccions al desembre, com sembla, no crec ni que prove de presentar-s’hi, i aleshores sí que la justícia normal i corrent la podrà perseguir sense problemes.

Tanmateix, la gran qüestió és de qui és propietat l’escó. El transfuguisme sempre és una agressió al votant, però en aquest cas l’agressió és monumental, perquè ningú no l’ha votada a ella. Al senat, ella hi representa els ciutadans del País Valencià i el seu òrgan parlamentari de govern, les corts. Tindria lògica, doncs, que si les corts la hi van posar les corts la’n poguessen traure. Però la lògica sembla discordar de tot allò que fa el PP valencià. I així ens va la cosa…

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Antoni
Antoni
15.09.2016  ·  20:52

Antoni Carol
Tot resulta esperpèntic: el PP contra el PP, les Corts contra el Senat, l’Estat contra el propi Estat: contra Mas, Forcadell, Rigau, Homs, Ortega, alcaldes, regidors…, mentre que la corrupció “campea por sus fueros” (nunca mejor dicho). Què hi fem aquí?

Ramon
Ramon
15.09.2016  ·  23:01

La pregunta és interessant. Tanmateix la situació no és massa diferent de la de qualsevol altre càrrec electe. Per exemple, un diputat, que d’alguna manera sí que l’han votat els ciutadans, no deixa de ser diputat per molt que els ciutadans que l’han votat se sentin enganyats pel seu comportament. Dic que ‘d’alguna manera’ ja que: a) no es voten persones sinó partits, i b) l’argument de no tornar a votar-lo a les properes eleccions li dóna quatre anys d’impunitat.
En altres països, per exemple Suïssa, en qualsevol moment un càrrec electe pot veure’s sotmès a una moció de censura popular en el seu districte electoral i ser remogut del càrrec.
Incloure aquest tema en la cultura política de la nova república catalana és un alicient més de l’esforç per assolir-la.

Ramon Perera

Eduard
Eduard
16.09.2016  ·  09:32

No crec que el transfuguisme sigui una agressió als votants. Depèn dels casos. En principi, que un diputat pugui desatendre els abusos de la direcció del seu partit és una cosa bona i a defensar, sota el meu criteri.
Per a mi, el tema és que de cara a la galeria Rita pot haver renunciat al PP, però a l’hora de la veritat, l’amiga de Rajoy continuarà al senat votant allò que el PP digui que s’ha de votar.
I, per tant, políticament, el PP i el seu líder, estan obligats a reclamar l’escó amb insistència i duresa. Molta duresa.
Especialment Rajoy.

Josep M.
Josep M.
16.09.2016  ·  13:36

Pep Agulló
Entre cantaoras, toreros, models , futbolistes, jutges, G. civils i bisbes; o entre corruptes, criminals, lladres, feixistes… són les cróniques d ‘Espanya que alimenten la majoria de tertulies… com diu Antoni Carol: què hi fem aquí?. Per cert, opinador de nit i comentarista de dia…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any