Aquests darrers sis anys, unes 18.000 persones han mort quan provaven d’arribar a Europa travessant la Mediterrània. La majoria fugien de la pobresa, la violència i el terror. Venien cercant vides millors per a ells mateixos i els seus fills. Molts eren nens.

Van travessar països, sovint continents, sense res més que una bossa a l’esquena o un nadó als braços. Van morir a les mateixes aigües on passem les vacances, de vegades a les envistes de la platja. La majoria van ofegar-se. Alguns van ser aixafats o asfixiats pel pànic quan les barques es negaren. N’hi hagué que es van morir d’hipotèrmia, després de passar hores a l’aigua, tot esperant una operació de salvament que no va arribar mai. Alguns altres van perdre’s al mar, sovint sucumbint a la deshidratació o a la fam després de dies a la deriva.

Gran part de l’anàlisi de dades és agregació, és a dir, combinació d’elements per a convertir dades individuals en una narració conjunta. Tanmateix, en el cas dels morts a la Mediterrània és difícil de concloure res significatiu d’una cosa tan innecessària i sense trellat. És difícil, amb dades o sense, donar sentit a un món en què desenes de milers de morts poden considerar-se una situació ‘legal’ i, en canvi, el salvament de persones a la mar és tractat com un ‘crim’. A més, l’agregació de dades perilla de convertir els éssers humans en simples xifres i malmetre l’efecte emocional que la mort d’una persona pròxima hauria de tenir sobre nosaltres.

Per tant, aquesta ‘anàlisi’ no serà una anàlisi absoluta. Hi exposaré només la visualització de les dades: un mapa. El mapa no té agregació, ni paraules, ni interpretació. Només hi ha un punt per a cada persona que s’ha mort a la Mediterrània maldant per arribar a Europa, del 2014 ençà. El mapa és ací.

Hi ha 17.755 punts. 17.755 humans. 17.755 morts.

A vegades, les paraules hi sobren.

Detalls

  • Dades sense processar de https://missingmigrants.iom.int/.
  • Punts aleatòriament ‘nerviosos’ dins de 0.08 lat/lng per a evitar encavalcaments.
  • Tot el codi és disponible a https://github.com/joebrew/vilaweb/tree/master/analyses/migracio.
  • Mapa a http://joebrew.net/mapa.html.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb