La dada d’en Joe Brew: la Mediterrània, fossa de 17.755 persones del 2014 ençà

  • L'analista de dades Joe Brew mostra en un mapa de la Mediterrània les 17.755 persones mortes del 2014 ençà quan provaven d'arribar a Europa

VilaWeb
Joe Brew
25.08.2019 - 21:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquests darrers sis anys, unes 18.000 persones han mort quan provaven d’arribar a Europa travessant la Mediterrània. La majoria fugien de la pobresa, la violència i el terror. Venien cercant vides millors per a ells mateixos i els seus fills. Molts eren nens.

Van travessar països, sovint continents, sense res més que una bossa a l’esquena o un nadó als braços. Van morir a les mateixes aigües on passem les vacances, de vegades a les envistes de la platja. La majoria van ofegar-se. Alguns van ser aixafats o asfixiats pel pànic quan les barques es negaren. N’hi hagué que es van morir d’hipotèrmia, després de passar hores a l’aigua, tot esperant una operació de salvament que no va arribar mai. Alguns altres van perdre’s al mar, sovint sucumbint a la deshidratació o a la fam després de dies a la deriva.

Gran part de l’anàlisi de dades és agregació, és a dir, combinació d’elements per a convertir dades individuals en una narració conjunta. Tanmateix, en el cas dels morts a la Mediterrània és difícil de concloure res significatiu d’una cosa tan innecessària i sense trellat. És difícil, amb dades o sense, donar sentit a un món en què desenes de milers de morts poden considerar-se una situació ‘legal’ i, en canvi, el salvament de persones a la mar és tractat com un ‘crim’. A més, l’agregació de dades perilla de convertir els éssers humans en simples xifres i malmetre l’efecte emocional que la mort d’una persona pròxima hauria de tenir sobre nosaltres.

Per tant, aquesta ‘anàlisi’ no serà una anàlisi absoluta. Hi exposaré només la visualització de les dades: un mapa. El mapa no té agregació, ni paraules, ni interpretació. Només hi ha un punt per a cada persona que s’ha mort a la Mediterrània maldant per arribar a Europa, del 2014 ençà. El mapa és ací.

Hi ha 17.755 punts. 17.755 humans. 17.755 morts.

A vegades, les paraules hi sobren.

Detalls

  • Dades sense processar de https://missingmigrants.iom.int/.
  • Punts aleatòriament ‘nerviosos’ dins de 0.08 lat/lng per a evitar encavalcaments.
  • Tot el codi és disponible a https://github.com/joebrew/vilaweb/tree/master/analyses/migracio.
  • Mapa a http://joebrew.net/mapa.html.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes