La CUP ha aprovat la proposta política per a les eleccions del 14 de febrer. El document defensa l’autodeterminació i l’amnistia com a elements clau de resolució del conflicte polític amb l’estat espanyol i critica els “projectes lacrimògens” de JxCat i ERC, basats en els presos polítics com a “únic argument”.  La CUP proposa de fer un nou referèndum d’autodeterminació abans del 2025 i recuperar el moment polític de l’octubre del 2017. Tot i això, admeten que la consulta mai serà una opció si no s’és prou fort per a forçar un acord.

“Cal tornar a agafar la iniciativa en la confrontació amb l’estat per defensar els nostres drets i llibertats com a poble”, argumenten, i proposen la participació activa en totes les manifestacions de “la lluita de classes” per tal d’augmentar el suport a la independència de Catalunya: “Només així aconseguirem acumular una massa crítica suficient, organitzada i conscient per assolir i defensar la plena sobirania”, conclouen.

Per a la CUP, la gestió posterior al Primer d’Octubre va significar una “gran traïció” perquè es va convèncer la ciutadania amb “un sense fi de frases que podria haver escrit Paulo Coelho”. Per assolir la independència i el reconeixement internacional, aleshores, suggereixen de cercar suports en “potències que volen una Unió Europea reduïda a la mínima expressió”, i citen els Estats Units, Rússia i la Xina.

El partit també proposa de superar els marcs constitucionals combinant “desobediència institucional, lluita al carrer i poder popular”. La desobediència institucional requeriria aprovar, al parlament, normes socials encara que sobrepassessin l’autonomia, com ara fer efectiu el dret d’habitatge, una renda bàsica universal, prohibir els expedients de regulació d’ocupació i prendre “mesures contundents” contra la pobresa energètica. Així mateix, s’emplacen a crear una banca pública i una reforma fiscal que redueixi l’IVA dels béns bàsics i augmenti el dels béns de luxe, gravi la riquesa i augmenti progressivament l’IRPF.

Altres propostes econòmiques recullen aprovar imposts ambientals, suspendre el pagament del deute i fer una auditoria popular per a saber com i en què s’han gastat els recursos públics que l’han generat. A més, volen nacionalitzar els sectors essencials i estratègics del país. També proposen de nacionalitzar els peatges que hi ha en totes les vies de comunicació catalanes per adequar-ne els imports a les necessitats socials.

En l’àmbit d’habitatge, es proposen l’aturada i la prohibició immediata de tots els desnonaments i els talls de subministraments; garantir l’accés a un domicili a totes les persones, encara que es trobin en situació irregular a l’estat espanyol; crear un parc públic d’habitatge que assoleixi com a mínim el 15% del parc immobiliari, fer una “regulació real” del mercat de lloguer, i defensar l’ocupació d’habitatges buits en mans de bancs, fons voltors i grans tenidors.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.