La CUP debat si fa costat al govern amb el pressupost mentre el PSC es posiciona d’alternativa

  • D'ençà d'ahir i fins demà, la militància debat si presenten una esmena a la totalitat als comptes o en permeten la tramitació · Aquestes darreres hores el govern ha fet una proposta nova per a atraure'n el vot favorable

VilaWeb
Arnau Lleonart
12.11.2021 - 21:50

La militància de la CUP-NCG debat aquest cap de setmana si presenta una esmena a la totalitat o no al pressupost de la Generalitat de l’any vinent. El govern ha dit una vegada i una altra que la seva intenció és pactar-lo amb la CUP, que va signar el pacte d’investidura amb ERC, però durant setmanes els dirigents cupaires no tan sols han retret al govern que fes pocs esforços per a aconseguir el seu suport, sinó que a més han dit que s’allunyaven del pacte d’investidura. Dijous, la nit anterior al començament de les assemblees de debat, el govern va apujar l’aposta amb una nova proposta d’acord que a més de qüestions pressupostàries n’inclou de polítiques, com ara el compromís de no impulsar la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern sense l’aval popular en una consulta i la retirada d’acusacions particulars de la Generalitat en casos en què no hi hagi cap lesió a policies o no se’n pugui acreditar l’autoria.

D’ençà d’ahir i fins diumenge, les assemblees territorials debatran els arguments a favor i en contra de facilitar la tramitació dels comptes i dilluns tota la militància podrà expressar la seva opinió en una consulta telemàtica. Es demanarà si els nou diputats han de presentar una esmena a la totalitat als comptes o, per contra, han d’abstenir-se i permetre’n la tramitació. També hauran de decidir, si guanya l’opció de presentar l’esmena a la totalitat, si volen continuar negociant o prefereixen trencar les converses del tot. Per una altra banda, també s’han de posicionar per si guanya l’opció d’abstenir-se en aquesta votació, i dir si l’acord és prou sòlid per a permetre’n l’aprovació definitiva més endavant o, per contra, si cal continuar negociant.

El debat de la militància cupaire no es limitarà a una discussió sobre partides pressupostàries, sinó que s’avaluarà com un enfocament general de la legislatura. Al document de debat enviat pel grup parlamentari s’explica que la intenció de la CUP era que la legislatura servís per a fer un tomb cap a polítiques d’esquerres i perquè l’independentisme defensés una agenda social expansiva, fins i tot quan les polítiques socials topessin amb les retallades i els blocatges de l’estat espanyol. Amb tot, diuen que el govern no ha fet el tomb necessari i que, a corre-cuita, ha anunciat un seguit de mesures que en realitat són el començament del compliment d’alguns punts de l’acord d’investidura, com ara la creació d’una companyia energètica pública i la internalització del servei telefònic de Salut del 061.

A més, abans d’analitzar les partides pressupostàries, la CUP posa en dubte que siguin els comptes “més expansius de la història”, tal com defensa el govern, per la despesa pressuposada en 38.139 milions d’euros, 5.229 milions més que no els del 2020 –que es van prorrogar el 2021. Per contra, la CUP diu que en realitat tan sols hi hauria uns 88 milions d’euros de més per a fer polítiques noves, atès que en resten els Fons Next Generation –que no es consolidaran com a despesa estructural–, la partida prevista per la covid-19 –705 milions–, els 336 milions d’augment del sou dels funcionaris, i els 200 milions que cobririen el dèficit del transport públic. “Una xifra molt llunyana a l’anunciada al principi i que mostra que som davant un pressupost que ni de bon tros és el més expansiu de la història ni el que mereix la majoria popular i treballadora, i que ve condicionat pels objectius d’estabilitat imposats per l’estat i la troika”, diu el document de debat.

Fre als jocs olímpics i a Hard Rock Cafè

La proposta del govern també té en compte dues reivindicacions de la CUP, que discrepa de pla amb dues grans inversions econòmiques: la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 i el projecte de Hard Rock Cafè al Camp de Tarragona. Per una banda, el govern es compromet a incloure a la llei de pressupost una disposició addicional per la qual no pot formalitzar cap candidatura olímpica fins que no s’hagi fet la consulta ciutadana al respecte, prevista per al 2022. Més enllà del debat i votació sobre el pressupost, la CUP ha registrat una moció al parlament perquè s’insti el govern a renunciar definitivament a la candidatura, que es votarà al ple vinent. Al juliol, el parlament ja es va pronunciar sobre aquesta qüestió i va instar el govern a presentar la candidatura.

Per una altra banda, el govern també es compromet a incloure una disposició addicional que estableix que la Generalitat no assumirà cap cost pel projecte de Hard Rock Cafè. Però això no vol dir que desaparegui la partida de 120 milions d’euros per a comprar els terrenys de Vila-seca i Salou en què s’ubicaria, molt criticada perquè representa la meitat del total de despesa pressuposada al Camp de Tarragona. Fonts de l’executiu citades per l’Agència Catalana de Notícies diuen que mantenir la partida és compatible amb el compromís de no destinar-hi ni un euro públic perquè el mateix dia que la Generalitat compri els terrenys els vendrà a Hard Rock pel mateix import, però tècnicament cal que apareguin al pressupost públic per a poder fer l’operació.

Augment de despesa per a habitatge i sanitat

Més qüestions centrals i que la CUP ha considerat importants sovint són l’augment de les partides pressupostàries dedicades a polítiques d’habitatge i de sanitat. El govern destaca que el nou pressupost dedica 749 milions d’euros a l’habitatge per al 2022, 410 milions més que no els prevists a l’actual. Amb tot, la CUP diu que la xifra no arriba als 1.000 milions d’euros anuals acordats al pacte d’investidura amb ERC.

A més, diu que la prioritat hauria de ser destinar els recursos a un parc públic d’habitatge en què s’incorporin edificis a partir del dret de tempteig i retracte d’espais ja existents, més que no pas construir-ne de nous. El pressupost preveu de destinar 60,9 milions d’euros –25,3 milions més que no als comptes actuals– per a comprar habitatges amb el tempteig i retracte; i 80 milions d’euros –67 milions més– a construir habitatges destinats a lloguer social.

Sobre les polítiques de sanitat, la CUP diu que han aconseguit que el govern introdueixi un article a la llei d’acompanyament del pressupost per a internalitzar tot el servei d’atenció telefònica del 061 aprofitant que el contracte amb Ferrovial s’acaba el juny del 2022. Per una altra banda, els comptes proposen de passar del 12% del pressupost per a l’atenció primària i comunitària al 17%, però la CUP diu que és lluny del 25% compromès a l’acord d’investidura.

El PSC s’ofereix d’alternativa a la CUP

Mentre la CUP es mira amb recel el pressupost, el PSC ha dit unes quantes vegades que vol oferir al govern de Pere Aragonès el suport dels seus trenta-tres diputats. La portaveu del grup parlamentari, Alícia Romero, va insistir-hi ahir i va criticar les darreres propostes per atraure el vot de la CUP: “És indignant que estiguem així i que ERC es vengui d’aquesta manera.” A més, va criticar la preferència del govern per la CUP, que diu que crea incertesa a l’executiu.

També va dir que el PSC encara no ha decidit si hi presentarà una esmena a la totalitat o no i es va oferir de nou a l’executiu, però va precisar que el primer pas l’ha de fer el govern. “No ens agrada interferir, negocien amb la CUP. Quan ho considerin, ja ens trucaran, estem disposats a aixecar el telèfon. A qui li toca de fer el pas és a Aragonès”, va raonar. I va afegir: “Si el govern vol buscar una nova majoria parlamentària, ha de trucar al partit dels socialistes.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any