Cuixart

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha enviat una carta als socis de l’entitat avui amb motiu del dia de la constitució espanyola en què critica l’ús que li dóna el nacionalisme espanyol. ‘La constitució que no defensa els drets dels seus conciutadans es converteix en una mordassa’, ha escrit.

Cuixart considera que la constitució és ‘l’excusa ideal’ per retallar drets fonamentals, i també envia una advertència a l’estat espanyol i als partits catalans: ‘No renunciarem mai al dret a l’autodeterminació”. El pres polític afegeix que la persecució dels qui qüestionen les lleis ‘contradiu l’esperit de qualsevol constitució democràtica’.

‘780 dies després que els poders de l’estat ens empresonessin en nom de l’article 2 de la constitució i en un dia com el d’avui, l’única cosa a celebrar és que continuem lluitant per la llibertat, la cultura i la defensa dels drets humans’, reivindica. Cuixart també sentencia que la ‘farsa’ ha quedat del tot desemmascarada i no només s’incompleix sistemàticament l’accés a drets constitucionals com l’habitatge, sinó que es condemna penalment la protesta que permet protegir-los, ara amb un nou decret per tallar l’accés a internet sobre la taula i en una ‘espiral de retallada de llibertats’ que l’estat justifica en la defensa de la ‘sagrada unitat d’Espanya’. ‘Una regressió democràtica en tota regla i del tot impròpia a la Unió Europea’, conclou.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.