El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va defensar en una carta a l’Institut Martin Luther King que el moviment independentista es basa en els principis de no-violència, segons ha pogut saber l’ACN. Després de les paraules del seu director Clayborne Carson sobre el cas català, Cuixart li va enviar una missiva el passat setembre per a reivindicar el caràcter pacífic de l’independentisme. ‘Els principis de la no-violència inspirats per MLK o aquells de la desobediència pacífica promoguda per Thoreau guien el nostre moviment’, afirmava en el text. El president Quim Torra es reunirà aquest vespre amb Carson a Califòrnia en el marc de la seva visita oficial als Estats Units.

Després que alguns mitjans espanyols com ‘El Confidencial’ publiquessin que Carson havia demanat als independentistes de no utilitzar la figura de Martin Luther King, Carson va publicar un escrit a la seva pàgina web per a matisar aquestes publicacions. En aquest text assegurava estar ‘molest’ amb un diari espanyol on es deia que ell pensava que ‘Martin Luther King s’hauria oposat al moviment independentista català’.

De fet, en declaracions a l’ACN el passat setembre, Carson va afirmar que és ‘admirable’ que un moviment com l’independentista català faci servir els principis de la resistència no-violenta que l’activista nord-americà defensava. Carson va expressar ‘escepticisme’ pel fet que es pogués comparar directament ‘l’opressió dels catalans a la dels afroamericans’. En aquest sentit, Cuixart va reconèixer a la carta que aquesta comparació ‘és extremadament arriscada’ i que ‘és impossible contrastar’ les situacions en dos països i en moments diferents de la història.

D’altra banda, Cuixart va convidar a Carson a reunir-se amb ell a la presó dels Lledoners, després que el director d’aquest institut de recerca mostrés interès per parlar amb algun líder independentista. ‘M’agradaria explicar-li personalment la situació a la qual ens enfrontem, assegurava el president d’Òmnium a la carta.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb