El govern espanyol aprova una llei que permet de crear una empresa amb només 1 euro

  • La llei permet de constituir una empresa de manera telemàtica amb una finestreta única

VilaWeb
Fotografia: EFE/ Juan Carlos Hidalgo
ACN
30.11.2021 - 14:58
Actualització: 30.11.2021 - 15:01

El govern espanyol ha aprovat el projecte de llei Crea i Creix, que ha de facilitar la creació d’empreses, lluitar contra la morositat comercial i impulsar el creixement de les pimes mitjançant la reducció d’obstacles reguladors i financers. La llei permet de crear una societat de responsabilitat limitada amb 1 euro i en facilita la construcció de manera àgil i telemàtica. A més, estén l’ús de la factura electrònica a totes les relacions comercials entre empreses i autònoms com a mesura de digitalització i de lluita contra la morositat comercial, i potencia instruments de finançament alternatiu com el micromecenatge, la inversió col·lectiva i el capital risc.

La vice-presidenta del govern espanyol i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha recordat que fins ara hi havia un mínim legal de 3.000 euros per constituir una societat de responsabilitat limitada, fet que, segons que diu, permetrà que les empreses puguin utilitzar aquests recursos alternatius. La mesura alinea l’estat espanyol amb gran part dels països de l’entorn on no es requereix un capital mínim per crear una empresa. La llei també promou la constitució telemàtica de les empreses a través d’una finestreta única del Centre d’Informació i Xarxa de Creació d’Empreses (CIRCE), fet que garanteix una reducció en els terminis per a la creació i costos notarials i registrals.

Lluita contra la morositat

La llei estén l’obligació d’expedir i remetre factura electrònica a totes les relacions comercials entre empreses i autònoms, fet que segons el govern espanyol garantirà el control dels pagaments. La mesura, segons l’executiu, permetrà obtenir informació fiable, sistemàtica i àgil dels terminis de pagament.

En aquest sentit, la llei estableix que les empreses que no compleixin els terminis de pagament establerts a la Llei de Morositat no podran accedir a una subvenció pública o ser una entitat col·laboradora en la gestió d’aquesta ajuda.

Liberalització del comerç

La llei també modifica el marc regulador de la Llei de mesures de liberalització del comerç ampliant el catàleg d’activitats econòmiques exemptes de llicència. S’incorporen al llistat les activitats que hagin estat considerades innòcues per com a mínim una comunitat autònoma.

Micromecenatge

En l’àmbit del micromecenatge, la llei adapta la regulació espanyola a la normativa europea. Reforça la protecció dels inversors i crea vehicles per agrupar inversors i reduir costos de gestió. També impulsa la indústria del capital risc i amplia el tipus d’empreses on poden invertir aquestes entitats incloent empreses financeres i amb un alt component tecnològic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any