La covid fa créixer d’un 50% el risc de complicacions de l’embaràs

  • Les embarassades tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions com ara un part prematur, pre-eclàmpsia o ingrés a l'UCI

VilaWeb
EFE
26.04.2021 - 09:51
Actualització: 26.04.2021 - 12:21

Un estudi internacional en el qual ha participat l’Hospital Vall d’Hebron conclou que les embarassades amb covid-19 tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant la gestació, com ara un part prematur, pre-eclàmpsia (hipertensió arterial) o ingrés a l’UCI.

Aquesta és la principal conclusió de l’estudi INTERCOVID, coordinat des de la Universitat d’Oxford (Regne Unit), i en el qual han participat més d’un centenar d’investigadors de 43 hospitals de 18 països amb la col·laboració de més de 2.100 embarassades.

En declaracions a EFE, la investigadora del grup de Medicina Materna i Fetal de la Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Nerea Maiz, ha assenyalat que els resultats són sorprenents, ja que al principi de la pandèmia els estudis preliminars apuntaven que la covid no generava complicacions a les embarassades, encara que després es va començar a veure que sí que n’apareixien.

Aquest estudi, ha explicat la doctora, ha permès comprovar la “magnitud” de les complicacions relacionades amb la covid i confirmar que les embarassades són “un grup vulnerable”, al qual s’ha de tractar com a tal en les polítiques de prevenció, entre les quals la vaccinació.

La recerca demostra que les dones contagiades amb el coronavirus tenen un 50% més de probabilitats de presentar complicacions durant l’embaràs, sent la pre-eclàmpsia (hipertensió arterial durant la gestació) la més habitual. També és freqüent el part prematur, en la majoria de casos vinculat a la pre-eclàmpsia, ja que si aquesta malaltia es complica, pot obligar a induir el part abans del termini. Així mateix, el risc de les embarassades infectades d’acabar a l’UCI es pot quintuplicar, segons Maiz.

L’estudi també apunta que els nounats de dones infectades tenen gairebé tres vegades més risc de complicacions mèdiques greus i d’acabar ingressats a l’UCI neonatal, principalment arran de l’augment dels parts prematurs. Si bé com a norma general no es produeix transmissió del coronavirus al fetus, l’estudi ha observat que un de cada deu nounats de mares infectades van donar positiu durant els primers dies, segurament, segons els investigadors, per un contagi produït després de néixer.

Segons l’estudi, el part per cesària podria estar associat amb un major risc de tenir un nounat infectat, però el que sí que s’ha confirmat és que el coronavirus no es transmet a través de la llet materna. “Això és molt important i tranquil·litzador, perquè les mares infectades poden seguir donant el pit”, ha subratllat Maiz. Aquest estudi situa les embarassades com un grup vulnerable, al qual s’ha de fer un seguiment, tant a la mare com al nadó, en cas d’infecció per coronavirus, segons la investigadora.

Quant als vaccins, estudis preliminars apunten que serien segurs per a les embarassades i el fetus, cosa que, en cas de confirmar-se en altres assajos encara en marxa, situaria les gestants com a grup prioritari en la immunització, ha assenyalat Maiz.

En aquests moments, les embarassades no es vaccinen de manera generalitzada contra la covid, ja que estan en una edat que encara no s’està immunitzant i solament es punxen les que estan exposades a possibles contagis a l’entorn laboral o les que tenen factors de risc.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any