Autor: Amadeu Carbó

Les imatges de l’execució del Judes de Coripe del passat diumenge de Pasqua fan esfereir, és cert. Sobretot si no s’està avesat a visualitzar aquests tipus de festes i celebracions on l’univers simbòlic aflora des de la visceralitat de l’extrem, i que no fan altra cosa, com qualsevol festa, que posar els celebrants davant del mirall.

De rituals festius que a ulls de les persones del segle XXI, poden ser considerats per dir-ho finament, políticament incorrectes en trobarem a cabassos. Només cal observar-los, la seva posada en escena, escatir-ne els orígens i el seu significat, pot donar-nos les pistes per veure que molts s’han format i creat des d’una visió etnocentrista de l’alteritat. Un aparent innocent ball de cavallets, o una determinada iconografia d’una parella de gegants poden tenir aquest substrat. Molts d’ells s’han refinat tant, els hi hem passat tantes vegades el ribot, que només podem intuir el que havien estat i el seu significat original.

Llegeix l’article d’opinió sencer a Tornaveu clicant aquí

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.