Revés per al govern espanyol: el BCE comunica que no posarà traves a l’OPA del BBVA sobre el Sabadell

VilaWeb
Redacció
05.09.2024 - 18:45
Actualització: 05.09.2024 - 20:27

El Banc Central Europeu (BCE) ha comunicat aquesta tarda al BBVA que no s’oposava a l’OPA hostil amb què l’entitat que dirigeix Carlos Torres vol prendre el control del Banc Sabadell, una operació a la qual el govern espanyol s’ha oposat frontalment.

El BBVA celebra l’anunci

“És una nova fita molt rellevant que subratlla, a més, la solidesa i solvència d’aquest projecte. La unió de Banc Sabadell i BBVA crea una entitat més forta i rendible, que tindrà una capacitat addicional de concessió de crèdit a famílies i empreses de 5.000 milions d’euros a l’any. Esperem rebre la resta d’autoritzacions segons el calendari previst i avançar en el projecte més atractiu de la banca europea”, ha explicat Torres aquesta tarda en un vídeo divulgat pel banc.

El Sabadell demana prudència

En un missatge paral·lel, el Sabadell ha remarcat que l’anunci del BCE “és fruit principalment d’una avaluació prudencial i era esperat”. Alhora, ha afegit que la decisió del BCE “no canvia la necessitat d’anàlisi” de l’operació per part de les entitats supervisores espanyoles. L’entitat també ha opinat que l’anàlisi del BCE “no entra en aspectes clau” com ara l’impacte de l’operació en la competència al sector bancari espanyol o bé el valor de la proposta per als accionistes del Sabadell.

Fonts del Banc Sabadell afegeixen a l’ACN, a més, que el procés “segueix essent llarg i complex”, i que els accionistes “no han de prendre cap decisió en aquest moment”.

La pilota passa a la teulada de la CNMV

La no-oposició de Frankfurt era un dels requisits que el BBVA havia d’aconseguir per a poder executar l’operació. Aquesta mateixa setmana, l’entitat també ha rebut el vist-i-plau dels reguladors britànics per a poder prendre el control indirecte de TSB Bank, filial de Sabadell al Regne Unit.

El pronunciament –que es donava per descomptat al sector, atès que el BCE tan sols avalua la solvència de l’entitat resultant i tant el BBVA com el Sabadell són entitats solvents– deixa l’operació en mans de la Comissió del Mercat de Valors (CNMV) espanyola, un organisme independent, i és un cop per al govern espanyol, que s’ha oposat públicament a l’oferta.

La decisió del BCE accelera els terminis de l’operació, que el BBVA –que presentà l’oferta al maig– confia que es tanqui cap a final d’any. Una volta certificat el vist-i-plau del BCE, la CNMV tindrà ara un termini de vint dies per a autoritzar l’operació a partir que l’admeti a tràmit, tot i que l’organisme té discreció per a prorrogar aquest termini d’admissió com consideri adient. Una volta la CNMV autoritzi l’operació, els accionistes del Sabadell tindran un termini entre 15 dies i 70  per a decidir si venen les seves accions al BBVA o no.

La CNMC i el govern espanyol, les altres incògnites

L’OPA no acabarà sense el pronunciament del tercer organisme involucrat en l’operació, la Comissió dels Mercats i la Competència (CNMC) espanyola, el pronunciament de la qual podria dilatar-ne encara més els terminis.

I és que la CNMC haurà de decidir si autoritza l’operació en primera fase o bé eleva l’anàlisi a la segona fase. Això no tan sols podria implicar un nou endarreriment per a l’operació, sinó que també podria obligar els accionistes del Sabadell a avaluar la proposta de compra del BBVA sense saber les condicions fixades per la CNMC.

L’altra gran incògnita en l’equació són els passos que seguirà el govern espanyol quan l’operació completi totes les autoritzacions corresponents. El govern que presideix Pedro Sánchez no ha amagat mai la seva oposició a la integració del Sabadell al BBVA, que considera que crearia un “nivell excessiu de concentració” al sector bancari que “introduiria un risc potencial addicional a l’estabilitat financera”. L’executiu espanyol, que també considera l’operació un impacte negatiu en l’ocupació i en la prestació de serveis financers a l’estat espanyol, ha advertit que el consell de ministres espanyol “tindrà l’última paraula” sobre l’operació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor