El govern espanyol s’oposa a l’OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell

  • Diu que introdueix efectes lesius potencials en el sistema financer espanyol perquè augmentaria la concentració bancària · La Generalitat diu que està preocupada, però celebra el posicionament del govern espanyol

VilaWeb
Arnau Lleonart
09.05.2024 - 09:36
Actualització: 09.05.2024 - 15:23

El govern espanyol ha reaccionat en un comunicat dur contra l’OPA del BBVA sobre el Banc de Sabadell. S’hi mostra en contra tant en la forma com en el fons, i diu que l’operació introdueix efectes lesius potencials en el sistema financer espanyol perquè implicaria d’augmentar la concentració bancària cosa que considera que podria tenir un impacte negatiu en l’ocupació i en la prestació de serveis financers.

“Un nivell excessiu de concentració introduiria un risc potencial addicional a l’estabilitat financera, com va dir ahir el governador del Banc d’Espanya”, diu la nota del Ministeri d’Economia espanyol, en què també es diu que l’operació perjudicaria la cohesió territorial. “Espanya té actualment un sistema financer fort i solvent. El nostre deure és vetllar per mantenir un sistema financer sòlid, que continuï contribuint al creixement de la nostra economia i a l’agenda d’inclusió financera i protecció dels clients”, afegeix.

També hi és en contra la consellera d’Economia, Natàlia Mas, que ha explicat a RAC 1 que la situació la preocupava, i ha celebrat que el govern espanyol s’hagués afegit a la negativa. “Una OPA així seria perjudicial per a l’interès públic”, ha dit. Ha afegit que l’OPA li semblava sorprenent perquè el BBVA havia dit que obria un procés amistós, cosa que no semblava coherent amb l’OPA hostil. A més, ha recordat: “No hi ha precedents recents d’adquisicions bancàries amb aquest mètode, tot han estat processos negociats.”

Mas considera que una absorció del Banc Sabadell seria dolenta per uns quants motius. “El primer seria una reducció dràstica de la competència. Si es produís, Catalunya tindria el nivell de concentració bancària més alt de tota Europa”, ha dit, i ha recordat que ara mateix ja era un dels més alts, solament superat per Xipre. També s’hi ha mostrat en contra per la destrucció de llocs de feina que implicaria i la pèrdua de poder econòmic per a Catalunya.

Ha explicat que tant ella com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, fa dies que mantenien un contacte estret amb Josep Oliu, president del Banc Sabadell. “Hem anat massa enllà amb la concentració bancària. Fa temps que ho alertem. Hem tingut unes quantes reunions amb el Banc d’Espanya sobre aquesta qüestió, també reclamant la fitxa bancària a l’ICF”, ha dit Mas, que ha afegit que s’alegrava que ara comencés a haver-hi consens sobre el problema de la concentració bancària per a poder abordar-la.

Foment diu que les perjudicades seran les pimes

Foment del Treball ha avisat en un comunicat que si el BBVA completa l’OPA, “les grans perdedores” serien les pimes catalanes, que en gran part tenen els comptes bancaris al Banc Sabadell. Diu que si desapareix el banc català, moltes pimes quedaran “orfes de finançament”. A banda, afegeix: “El creixement de concentracions financeres s’hauria de fer a Europa i no a Espanya.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any