Consens entre els catalans en favor de garantir els drets dels catalanoparlants

  • Hi ha un suport transversal a polítiques, com ara, garantir de ser atès en català o reforçar l'ensenyament entre els immigrants

VilaWeb
Redacció
24.01.2024 - 15:48
Actualització: 24.01.2024 - 18:00
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

La gran majoria de catalans es mostra d’acord a impulsar més mesures en favor de la llengua catalana, segons l’enquesta Òmnibus elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). De manera més o menys intensa, és una demanda transversal de la població independentment de la llengua pròpia o el partit que es vota.

Un 87% dels ciutadans del Principat que consideren el català com a llengua pròpia, s’ubiquen entre el 8 i el 10 en la necessitat de garantir que els infants dominin el català i el castellà, en una escala on 0 és gens d’acord i 10 totalment d’acord. És a dir, la gran majoria s’hi mostra d’acord. Així mateix, més d’un 80% es mostra molt a favor de garantir que tothom pugui ser atès en català i castellà i també de reforçar l’ensenyament del català entre els nouvinguts.

Entre els qui tenen el castellà com a llengua pròpia, i també altres idiomes, més de la meitat dels ciutadans se situa també entre el 8 i el 10, fet que mostra un alt grau de consens sobre aquestes qüestions. Això fa que en el conjunt de ciutadans, entre un 62% i un 73% es mostri a favor d’aquestes polítiques, que reforcen l’actual sistema de política lingüística.

Per partits, hi ha una situació similar. Un suport gairebé unànime entre els partits independentistes, més de la meitat de votants del PSC i els comuns se situen entre el 8 i el 10, mentre que entre els de Ciutadans, Vox i PP, malgrat que no arriben a la meitat els que s’hi mostren molt d’acord, hi ha un percentatge important de votants molt a favor o que s’ubiquen en el 6-7.

Una altra qüestió és que una bona part dels catalans troba que hi ha una oferta insuficient de català en aspectes com ara les xarxes socials (38%), aplicacions mòbils (38%), sèries i films en plataformes (42%) i videojocs (46%), una percepció que és especialment alta entre els qui tenen el català com a llengua pròpia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any