Consells per a estalviar energia (i diners) a casa

  • La Comissió Europea demana als ciutadans de consumir menys energia per disminuir la dependència de Rússia

VilaWeb
Ventilar adequadament i mantenir tancades finestres i portes ens pot ajudar a estalviar molt en calefacció i aire condicionat.
Marc Belzunces
20.03.2022 - 20:31
Actualització: 20.03.2022 - 21:31

Europa és enmig d’una crisi greu que no es veia fa dècades. La invasió russa d’Ucraïna, els estralls de la covid, una inflació disparada i una amenaça de recessió econòmica. En aquesta situació, l’energia és un dels maldecaps centrals. Els ciutadans i les empreses paguen uns preus de l’energia altíssims i insostenibles, arran dels mecanismes de compravenda que no tenen res a veure amb el cost de producció a causa de la situació amb el gas –el conegut sistema de subhasta marginalista. Fa poc, la Comissió Europea ha presentat un pla per a eliminar la gran dependència energètica de Rússia, amb mesures d’urgència per a abaixar el cost energètic. Tot esperant les mesures estructurals que els països de la UE segurament començaran a aplicar a final de mes, què podem fer els ciutadans per disminuir el consum energètic i pagar menys als rebuts? Tot seguit us expliquem els consells que acostumen a donar els experts.

Els principis clàssics de l’ecologisme

Abans d’entrar en les mesures concretes, cal tenir en compte que allò que ha dit tradicionalment l’ecologisme continua essent perfectament vàlid i ens pot ajudar en la situació actual. En primer lloc, les conegudes “3R”: reduir, reciclar i reutilitzar. Matèria i energia van estretament lligades. Comprar, consumir i usar productes equival també a consumir energia. Per això és important, de cara a la reducció del consum energètic, que adquirim solament allò que realment necessitem i evitem de comprar compulsivament o per caprici. I sempre que ens resulti útil, optar per comprar de segona mà abans que productes nous. D’una altra banda, també és crucial que allarguem tant com puguem la vida útil de tot allò que fem servir, d’aparells electrònics a la roba. Si ja no ho fem servir i són en bon estat, podem vendre-ho. Hi ha moltes plataformes electròniques de venda de segona mà que ens ho faciliten i així podem obtenir uns ingressos extra i recuperar part dels diners que ens hi vam gastar. I una volta acabada la seva vida útil, hem de dur l’objecte a reciclatge, perquè els materials es puguin tornar a utilitzar en la fabricació d’uns altres productes. Així completem allò que es coneix com a economia circular.

Un altre principi general és el de pensar planetàriament i actuar localment. En el context actual, vol dir prioritzar el consum de productes locals, evitar l’ús de gas fòssil, passar a fer servir més energia renovable, o electrificar consums energètics. En alguns casos no implica de reduir el consum energètic, sinó de canviar-ne les fonts per ser més independents energèticament de l’exterior –especialment de Rússia i més estats autoritaris. També optar per reduir la globalització, que si bé al començament va tenir beneficis –productes més barats i desenvolupament de països pobres– també se n’han demostrat els perills: unes cadenes de subministraments molt fràgils que costen anys de reconstruir en crisis com la covid, una inflació elevada com a resultat, la desindustrialització i pèrdua de llocs de feina i coneixement a Europa i la dependència de les decisions de tercers països–com ara la priorització de la Xina de certs productes per a consum intern (màscares) en situacions de crisi.

L’economia circular és una de les claus per a reduir la despesa energètica (imatge: COAMB.cat).

La majoria d’aquestes qüestions són estructurals i la solució depèn fonamentalment de les accions dels governs i empreses. Tanmateix, com a individus, podem fer accions que pressionin o, si més no, ens poden proporcionar un guany econòmic immediat o a mitjà termini. A més de la satisfacció afegida de tenir una vida més d’acord amb els nostres principis.

Mesures de reducció energètica d’aplicació immediata

Les primeres mesures que podem aplicar són les que tenen a veure amb casa nostra. L’ús de la calefacció i l’aire condicionat són les més importants, atès que són dos dels consums energètics més grans. La petició dels polítics europeus d’abaixar (i a l’estiu, apujar-lo) un grau el termòstat va en aquesta línia. Però hi ha més mesures. Una primera és assegurar-nos que tenim les finestres i la porta del safareig ben tancades, per retenir la calor de casa. Ventilar diàriament només durant 10 minuts, atès que si ventilem més estona, abaixem la temperatura. També, podem tancar els radiadors i les portes de les habitacions que no fem servir normalment, i climatitzar solament les cambres en què passem més temps, com ara el menjador o el despatx. Durant la nit, mentre dormim, abaixar la temperatura del termòstat.

Un altre electrodomèstic que consumeix molta energia és la nevera. Hem d’evitar d’estar obrint-la contínuament, i quan l’obrim, tancar-ne la porta tan aviat com sigui possible. Cal tenir en compte que com més plena estigui, més energia consumeix. En compte d’atapeir la nevera i el congelador fins dalt, és millor de comprar tan sols allò que necessitem per a la setmana. Quan fem els àpats, fer-ne per uns quants dies de cop, i així reduïm el consum elèctric o de gas dels fogons. Respecte del menjar, les institucions internacionals adverteixen que consumim massa carn. I això vol dir més energia, més emissions de CO2 i més contaminació –com ara d’aqüífers. Podem mirar de reduir el nostre consum de carn, especialment la vermella, i consumir més productes de quilòmetre zero. A l’hora de comprar, convé de reduir les compres per internet i optar pel comerç de proximitat, atès que el repartiment a domicili és menys eficient energèticament i rarament es fa en vehicles elèctrics o bicicleta.

Un altre aspecte que no s’acostuma a relacionar amb el consum energètic és la roba. Fabricar-ne consumeix enormes quantitats d’aigua i energia. Podem estirar-ne una temporada més el seu ús, cosir-la quan calgui i optar per peces de més qualitat, que tot i ser més cares, resisteixen més bé l’ús i el pas del temps. A l’hora de rentar-les, hem de fer servir programes de menys temperatura –el programa fred normalment escalfa l’aigua a 20 °C– i més curts si la roba no està especialment bruta. En el cas dels plats, és molt més eficient emprar el rentavaixella, amb els programes curts que també treballen a menys temperatura. Fer-ho a mà consumeix molta més aigua. Al bany, fer solament dutxes curtes. Si tenim nens, dutxar-los junts –cosa que també podem fer amb la parella. Al vàter, hi ha dos botons per a descàrregues d’aigua petites i grans, segons la necessitat. També podem mirar de limitar el volum d’aigua que la cisterna recarrega, si l’omplim amb ampolles de plàstic plenes d’aigua. A les aixetes, hi podem posar difusors que en limitin el flux perquè en brolli menys aigua.

Respecte d’uns altres consums elèctrics, si encara no ho hem fet, podem substituir les bombetes tradicionals incandescents i els fluorescents per uns leds, prioritzant aquelles llums que fem servir més. També ens hem d’assegurar que apaguem els aparells completament, com ara la TV, i així evitem les llumetes mentre estan en espera, atès que al cap de l’any poden representar un consum residual significatiu. Per assegurar-nos-en, podem adquirir una base d’endolls amb interruptor i tancar-lo, sempre que aquest interruptor no incorpori una llumeta –força comú. Una altra acció fàcil i ràpida és canviar-nos de companyia elèctrica i optar per una que solament adquireixi energies renovables. Una manera indirecta –mitjançant certificats renovables– de deixar de consumir electricitat generada amb combustibles fòssils, especialment el gas.

Teletreballar més dies a la setmana pot reduir molt notablement el consum energètic en el transport.

Els desplaçaments són una despesa energètica molt important. Si el trajecte a fer és fins a dos quilòmetres, anar a peu és una molt bona opció. I a més, podem aprofitar l’avinentesa per fer trucades telefòniques o escoltar el nostre podcast preferit. Si és fins a cinc quilòmetres, podem optar per anar en bicicleta o patinet elèctric, especialment quan duem els fills a l’escola. Podem estirar aquesta distància fins als deu quilòmetres, especialment els més joves. També hem d’optar pel transport públic abans que no pas pel cotxe, si ens va bé, especialment per trajectes més llargs. No ens hem d’oblidar que els autobusos fan servir dièsel i gas –anem molt enrere d’electrificar-los–, per la qual cosa és millor prioritzar anar a peu, la bicicleta o els patinets elèctrics, en combinació amb el metro i el tren. Cal fer un esforç per a reduir els desplaçaments, amb estratègies com ara teletreballar alguns dies –l’Agència Internacional de l’Energia proposa tres dies a la setmana. Durant el cap de setmana i les vacances, hauríem d’optar per fer turisme més a prop de casa nostra i mantenir els mateixos criteris d’estalvi energètic als hotels, hostals i cases rurals –dutxes curtes, calefacció adequada, etc.

Accions a mitjà termini

Fins ara, hem vist accions que podem aplicar més o menys immediatament. Tanmateix, hi ha un altre seguit d’accions que podem fer en el nostre àmbit personal molt més eficaces, però que requereixen més inversió econòmica i temps. Una de les més importants és instal·lar-nos plaques solars. Especialment, si vivim en una casa unifamiliar, tot i que en comunitats de veïns també és possible. A partir d’ací, podem anar electrificant progressivament tot el nostre consum energètic i incorporar bateries si ens cal. També podem electrificar-los sense plaques d’autoproducció, però amb plaques ens acabarà sortint més econòmic a mitjà termini, tot i la inversió inicial considerable.

Una acció que ens permet de prescindir completament del gas és canviar la nostra caldera per un sistema d’aerotèrmia que, mitjançant bombes de calor elèctriques, escalfa aigua sanitària –la que fem servir al bany i la cuina– i el sistema de calefacció –circuit de radiadors o aire condicionat. L’aerotèrmia és molt més eficient que no pas els sistemes elèctrics tradicionals, de manera que consumeixen molta menys electricitat. Fins i tot en països com el Regne Unit, l’aerotèrmia, amb els preus actuals de l’energia, surt més econòmica al llarg de l’any que no pas les calderes de gas, fins i tot sense tenir plaques solars. Un aspecte cabdal per a reduir l’ús de calefacció és millorar els aïllaments tèrmics. Al nostre país és un dels inconvenients estructurals més importants, amb uns edificis energèticament molt deficients. Canviar finestres i portes i millorar els aïllaments de les parets i façanes són accions de gran importància per a disminuir notablement el consum de calefacció i aire condicionat. En aquesta línia, GarrotxaDomus és una iniciativa pionera d’assessorament de franc i que seria molt positiu que es copiés a totes les comarques del país.

Les plaques solars i l’aerotèrmia ens permeten de prescindir completament del gas.

A la cuina, podem canviar els fogons de gas per uns d’inducció, que són molt més eficients que no els fogons elèctrics tradicionals per resistència. Amb aquests dos canvis, eliminem completament l’ús del gas a casa nostra. Si no tenim diners per a adquirir un sistema complet d’aerotèrmia, hi ha unes quantes alternatives. Per la calefacció, optar per un aire condicionat amb bomba de calor per les estances on som normalment. Per l’aigua calenta, podem substituir els dipòsits elèctrics tradicionals –per resistència– per uns amb bomba de calor. En el cas de disposar de plaques solars, si volem minimitzar la despesa, podem optar pels dipòsits elèctrics tradicionals, més ineficients, però que podem escalfar durant el dia a partir dels excedents de les plaques solars. En general, si tenim plaques, hem de mirar de transferir el màxim de consum energètic a les hores de sol, atès que és quan tenim electricitat de franc: programar la rentadora, el rentavaixella i l’escalfament de l’aigua calenta.

Finalment, podem electrificar els nostres desplaçaments a partir dels excedents de producció de les plaques solars. Accions que també podem fer encara que no tinguem plaques. Comprar un patinet o una bicicleta elèctrica, tal com hem vist, per a distàncies curtes o en combinació amb el transport públic. Per a distàncies més llargues, podem optar per comprar una moto elèctrica, que amb un consum d’uns 5 kWh/100 km, és molt més eficient que no pas un cotxe elèctric (uns 18 kWh/100 km) i ens estalvia retencions –que fan consumir més energia. Canviar el cotxe a combustió per un d’elèctric és una de les opcions més cares, però també una de les de més impacte per a reduir el consum de combustibles fòssils. Hem de tenir en compte que, a mesura que anem electrificant el consum energètic, és molt probable que necessitem ampliar la instal·lació d’autoproducció solar, si en tenim. Per això és important, abans d’instal·lar-la, demanar que es dissenyi amb aquesta possibilitat. L’aspecte clau és que l’inversor, el cor de la instal·lació solar, sigui compatible amb bateries i que se li pugui afegir un segon inversor si escau. Cal tenir en compte que un cotxe elèctric acostuma a tenir un consum equivalent al de tota la casa, cosa que en dobla el consum. Malgrat aquest augment de consum d’electricitat, no hem d’oblidar que el total, segons que apunten els experts, disminueix a menys de la meitat, per l’eficiència molt més gran dels sistemes elèctrics enfront dels basats en els motors de combustió.

En conclusió, hi ha tot un seguit d’accions ràpides i individuals que ens poden ajudar a consumir menys energia i, amb els preus elevadíssims que hi ha ara, obtenir un estalvi significatiu cada mes. Tenim una segona mena d’accions amb molt més impacte per a assolir aquests objectius, però demanen una inversió econòmica i triguen més temps a fer-se. Tot i que són molt recomanables i tard o d’hora les haurem de fer igualment per les prohibicions –gas a les cases, cotxes a combustió…– que s’aniran aplicant els anys vinents per lluitar contra el canvi climàtic. No hem d’oblidar-ne l’aspecte social i polític: compartir les experiències positives amb familiars, amics i companys de feina. A més de pressionar a les nostres administracions i representant polítics perquè prenguin les mesures estructurals necessàries, més enllà de les accions individuals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any