El ple d’avui del Consell de l’Horta, que es farà de manera telemàtica, serà el primer en què es prendran decisions de funcionament. L’organisme es va constituir el mes de febrer passat, quan es va inaugurar la restauració de l’Alqueria del Moro, que n’és la seu. Des d’aquell dia, no s’ha tornat a reunir, fet que ha enutjat les entitats conservacionistes que en formen part. Tant, que a final d’estiu van fer pública una carta a la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, en què li demanaven que agilitara els processos de funcionament.

Entre més coses, en la carta demanaven a la consellera l’impuls del pla agrari com a instrument per a assegurar el futur de l’Horta i l’impuls d’un segell de qualitat per a dignificar el producte local en la xarxa de mercats.

Les demandes més urgents

El col·lectiu Per l’Horta ha manifestat la decepció perquè el Consell, que hauria de ser l’eina fonamental per a garantir que s’apliquen les lleis de protecció que s’han aprovat, de moment no ha servit de res. Josep Gavaldà, un dels portaveus, ha expressat a VilaWeb els seus dubtes respecte del fet que l’administració vulga fer passos per a avançar. “No es poden dilatar més totes les accions que estan plantejades. Necessitem un gerent, reclutar personal i fer accions perquè el llaurador s’adone que el Consell serveix per a alguna cosa”, ha afegit, i ha ressaltat la necessitat de fer polítiques en defensa de l’agroecologia i en favor d’un relleu generacional per a frenar l’envelliment i l’abandonament dels conreus de l’Horta. Gavaldà llança encara una darrera pregunta: “La Ford rep cada any diners per a mantenir la producció al País Valencià, per què no es poden destinar diners a protegir i fer productiva l’horta?”

Lucia Moreno, d’Acció Ecologista Agró, també demana el nomenament immediat d’un gerent del consell i que s’active, també de seguida, el pla de desenvolupament agrari. “L’Horta és un espai fonamental per a la sobirania alimentària del territori, però a més aporta altres serveis ambientals que no són tan visibles, com la resiliència i la protecció contra l’emergència climàtica”, explica Moreno, que també considera que s’ha de trobar l’equilibri entre l’ús de l’horta com un espai proveïdor d’aliments i una zona per al gaudi i el passeig.

Vora dos milions de pressupost

A l’ordre del dia d’avui es preveu crear la comissió econòmica i financera del consell i la d’infrastructures agràries. També es crearà la comissió que ha d’elaborar el reglament de funcionament.

La Conselleria d’Agricultura vol proposar al consell la creació d’una tira de comptar a Mercavalència, l’Ecotira, i la participació en el projecte València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (VALISPAM) de dinamització del territori.

A banda de la Conselleria d’Agricultura, el Consell de l’Horta el formen la Diputació de València, l’Ajuntament de València i una vintena més de municipis els termes dels quals estan enclavats dins l’Horta de València. També hi ha representants de les conselleries d’Economia, Cultura i Territori. Igualment, en són part les associacions agràries AVA, COAG, La Unió i UPA. I en representació dels grups conservacionistes, hi ha membres d’Acció Ecologista Agró i la plataforma Per l’Horta. La Generalitat ha consignat per al 2021 1.900.000 euros de pressupost per al Consell de l’Horta.

Per què són tan barates la fruita i la verdura als supermercats? Converses per a definir el concepte de sobirania alimentària

‘L’Horta no són tan sols cebes i xufes, és sobirania alimentària i seguretat’: xerrada amb activistes per l’Horta de València

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.