El congrés espanyol votarà una esmena del PNB a la reforma constitucional per a eliminar l’article 155

  • El partit basc demana d'incloure el dret de decidir i votar sobre la inviolabilitat del monarca espanyol

VilaWeb
Europa Press / Redacció
15.01.2024 - 19:50
Actualització: 15.01.2024 - 20:41

El PNB presentarà una desena d’esmenes a la reforma constitucional que s’abordarà al congrés espanyol per eliminar el terme “disminuït” i substituir-lo per “persona amb discapacitat”. Es preveu que la cambra aprovarà, en dues sessions plenàries aquesta setmana, la modificació de l’article 49 pactada pel PP i el PSOE, i la reforma per la via ràpida, sense acceptar canvis en cap més article.

Tot amb tot, bona part dels grups parlamentaris han anunciat esmenes per a incloure reformes que fa anys que resten pendents, com ara la de Compromís sobre el dret civil valencià, la de Més per Mallorca per a donar a Formentera un senador de representació insular, o aquestes del PNB. El partit explica que les modificacions que impulsen fan referència a matèries sobiranistes, la monarquia i l’exèrcit i que, tot i saber que no s’aprovaran, volen que hi hagi constància que el PSOE i el PP no tenen voluntat d’abordar qüestions constitucionals que no siguin les que a ells els interessa. Aquesta reforma de la constitució exigeix una majoria de tres cinquenes parts, és a dir, cal un acord entre els dos grans partits espanyols.

Precisament, avui el portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha lamentat que s’hagin posat d’acord per a modificar la constitució “en un puntet”, i no en qüestions de fons com ara la monarquia o com canalitzar les voluntats nacionals.

A les seves esmenes, defensen que s’elimini l’article 155, que permet d’intervenir les autonomies, com es va fer l’any 2017 a Catalunya “perquè la constitució ja permet a l’estat d’actuar mitjançant mecanismes ordinaris”. També volen incloure una disposició addicional que digui que “la plena realització dels drets històrics del poble basc […] s’exterioritza mitjançant el dret de decidir de la seva ciutadania, lliurement i democràticament representada, i l’exercici d’aquest dret és pactat amb l’estat”.

A més, el PNB pretén que es reformi l’article 2 per reconèixer i garantir el dret a l’autonomia de “les nacions i les regions que integren l’estat i la solidaritat entre totes”. També proposa modificacions de l’article 56 per a limitar la inviolabilitat del monarca espanyol i circumscriure-la a les funcions institucionals; i de l’article 8 per a eliminar l’atribució a les forces armades de la funció de “garantir l’ordenament constitucional i la integritat territorial d’Espanya”, perquè en una “democràcia aquestes dues coses les tutelen els tribunals de justícia”.

Així mateix, demanarà la creació d’una “sala foral del Tribunal Constitucional” per a dirimir els conflictes que emanin de les lleis del parlament basc i les juntes generals. I proposarà que es creï una junta arbitral entre el País Basc i l’estat espanyol. Finalment, demana de reformar el poder judicial per descentralitzar-lo, i eliminar la suspensió automàtica de les lleis autonòmiques quan siguin impugnades pel govern espanyol davant el TC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any