Concert i ball al Tradicionàrius pels 30 anys dels Foguerons de Sant Antoni

VilaWeb
Redacció
27.01.2023 - 06:00

Ja fa 30 anys que el darrer cap de setmana de gener els carrers i les places de l’antiga Vila de Gràcia de Barcelona s’omplen amb la tradició dels Foguerons de Sant Antoni de Sa Pobla, una tradició importada de Mallorca que ha arrelat en el calendari festiu gracienc. Fins al punt que els foguerons s’han convertit en la festa major d’hivern de Gràcia. 

Sant Antoni se celebra gairebé a tots els territoris de parla catalana, amb revetlles, foguerons i diables a Mallorca, les grans Santantonades dels pobles dels Ports, les cavalcades dels Tres Tombs del Principat… També són força populars les representacions de la llegenda del sant, les rifes de porcs i les festes majors d’hivern dedicades a sant Antoni. Però a Gràcia ha viscut un arrelament especial, i el Tradicionàrius, que enguany celebra la seva 36a edició, ha preparat una vetllada per celebrar aquestes tres dècades de vida.

Taller de ball de Bot, concert i ball de Bot

La vetllada de divendres arrencarà a les 18.30 h amb un taller de ball de Bot amb Jordi Cardona, per al qual cal fer reserva prèvia al correu electrònic tramcat@tradicionarius.cat . De fet, al taller s’aprendran les danses més tradicionals de Mallorca perquè es puguin en pràctica amb el Ball de bot d’Esclafits i Castanyetes, que serà al final de la nit. L’agrupació mallorquina Esclafits i castanyetes, activa des de l’any 1984, van emprendre la tasca de donar a conèixer les seves arrels més antigues i transmetre l’energia de la seva cultura. Amb un repertori de cançons populars mallorquines i de fora, ofereixen balls en parella i en rodones amb diferents estils: jotes, boleros i fandangos. El grup interpreta els temes amb els instruments tradicionals del ball de bot: guitarra, guitarró, mandolina, violí, baix i percussió.

Abans, però, conversa concert amb Biel Majoral, Jaume Arnella i Vicent Torrent, tres grans referents de la música folk i tradicional. Serà a les 20.30 h i prendrà el format de diàleg basat en un intercanvi d’anècdotes i cançons entre els tres artistes, que s’acompanyen per Delfí Mulet a la guitarra i Ferran Martínez a l’acordió. El repertori gira al voltant de cançons reivindicatives i de l’imaginari col·lectiu dels Països Catalans com l’”Elogi de la faràndula”, “Sa porrassa”, “Rosa de paper”, “Tio Canya”, “Don Francisco” o “Les rondes de vi”. Tots els temes, arranjats per Miquel Brunet, ideòleg i precursor de la primera trobada entre els tres artistes. Les entrades anticipades estan esgotades, però a les 19.30 h s’obrirà la taquilla amb més entrades a un preu de 12 euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any