Aquesta tarda hi ha hagut diverses concentracions en defensa del model d’escola catalana i la immersió lingüística arreu del Principat. La plataforma Som Escola, que agrupa diverses entitats de la societat civil, havia fet una convocatòria davant els ajuntaments a favor del model actual i en contra de la intenció del govern espanyol de fer canvis aprofitant el 155. La convocatòria ha estat marcada per la pluja i el fred.

L’acte central ha tingut lloc a la plaça Sant Jaume de Barcelona i ha comptat amb la presència de representants de les diferents entitats que integren la plataforma Som Escola, que considera ‘intolerable l’ús de l’escola com a instrument polític i que es posi en perill un dels grans èxits socials del país’. Allà, un grup de pares, mares i alumnes ha llegit un manifest de suport a la immersió lingüística i de rebuig davant els intents de fer demagògia a costa de la llengua.

‘Els plantejaments que propugnen públicament una involució educativa uniformitzadora, l’adoctrinament ideològic, la generació de sospites i denúncies i la segregació lingüística volen posar en risc aquest model educatiu català compromès amb la igualtat d’oportunitat dels infants i amb els valors cívics i democràtics de convivència de la nostra societat’, han denunciat. Per això, demanen al conjunt de la societat que ‘faci seu aquest patrimoni que és el model educatiu català, i que es comprometi a consolidar-lo, protegir-lo i contribuir-ne a la millora’.

Durant l’acte també s’ha agraït la tasca dels docents i professionals del sistema educatiu ‘gràcies als quals l’escola ha mantingut tothora la funció de cohesió social i de convivència democràtica en un context de tensions vinculades a la crisi econòmica’.

La concentració tanca una jornada reivindicativa que ha arrencat aquest matí amb un acte en el qual s’ha escenificat el consens i compromís del municipalisme amb la immersió lingüística, amb la presència de diferents entitats i alcaldes de diferents partits polítics. L’acte, impulsat per la plataforma Som Escola s’ha fet a Santa Coloma de Gramenet, a tocar de l’escola Rosselló-Pòrcel, un dels bressols de la immersió. Les entitats que s’agrupen al voltant de Somescola han fet una defensa aferrissada de la immersió ‘com un model d’èxit i garant de la igualtat i la cohesió social’.

A Barcelona, la concentració ha estat a la plaça de Sant Jaume.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb