El curs vinent ha d’entrar en vigor a l’estat francès una nova reforma als col·legis de secundària. Tot i que el Ministeri d’Educació assegurava que l’ensenyament de les llengües pròpies que no són el francès no se’n veuria afectat, l’Associació de Professors de Llengua Catalana (Aplec) de Catalunya Nord ja ha constatat que el rectorat de Montpeller, del qual depenen els col·legis públics nord-catalans, no dóna el pressupost necessari als establiments perquè puguin mantenir el nombre d’hores de català, com també que hi ha disparitats en la interpretació entre centres educatius, cosa que ‘compromet greument el futur del català en l’ensenyament públic’. ‘Efectivament, constatem una reducció d’hores de llengua d’entre un 30% i un 75% segons l’establiment; fins i tot la supressió pura i simple de la secció bilingüe votada en el darrer consell d’administració del col·legi de Prada’, afegeix l’entitat en un comunicat.

Per a mostrar el rebuig a l’aplicació de la reforma a Catalunya Nord, l’Aplec ha convocat avui a les 14.30 una concentració amb repic d’atuells al Castellet de Perpinyà, seguida d’actuacions musicals. Anava adreçada als professors de català de les escoles, col·legis i liceus, les associacions i col·lectius per la defensa de la llengua, els pares d’alumnes, alumnes i ex-alumnes, i totes les persones que volguessin unir-s’hi.

L’ensenyament bilingüe és una secció que comença a l’escola maternal i que continua fins la terminal. Si al col·legi de secundària es veuen reduïdes les hores de manera important, considera l’Aplec, les escoles i els liceus es veuran afectats i pot significar ‘la mort de l’ensenyament del català’. Respecte a l’opció del català oberta a tots els alumnes a partir de sisè, la mateixa entitat creu que serà suprimida en alguns col·legis, amb ‘moltes conseqüències negatives’.

Més informació:

VilaWeb Catalunya Nord

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb