El comitè de peticions de l’eurocambra enviarà una missió a Catalunya per avaluar la situació del castellà a les escoles

  • Fonts parlamentàries van informar el febrer proppassat a Dolors Montserrat que la UE no disposa de competències per a actuar en aquest àmbit

VilaWeb

Redacció

25.10.2022 - 16:16
Actualització: 25.10.2022 - 19:18

El comitè de peticions de l’eurocambra ha acordat d’enviar una missió a Catalunya per avaluar la situació del castellà a les escoles, tot i que fonts parlamentàries ja van informar el febrer proppassat a la presidenta del comitè, Dolors Montserrat, que la UE no disposa de competències per a actuar en aquest àmbit, i que tampoc no veu cap motiu per a intervenir. La missió, anunciada en la sessió d’aquest migdia per la mateixa Montserrat, arriba després que els coordinadors dels grups polítics hagin pactat, a petició de Ciutadans dins del grup dels liberals de Renovar Europa, de tirar endavant la visita a Catalunya.

La missió es farà el segon semestre del 2023, atès que no es pot fer la primera meitat de l’any a causa de les eleccions municipals del maig vinent. Els coordinadors dels grups, que van tancar el mes passat un primer acord per a impulsar una missió d’avaluació del model lingüístic de l’escola catalana, detallaran l’objectiu de la missió, l’agenda, la delegació i les dates del viatge en pròximes trobades.

El comitè de peticions ja va tancar al setembre un primer acord per tirar endavant la missió d’avaluació del model lingüístic a l’escola catalana, però la decisió s’ha concretat definitivament en la trobada d’avui. A banda de la missió, els coordinadors dels grups també han acordat que durant el primer trimestre del 2023 se celebri una sessió dedicada al model lingüístic a l’escola catalana. En aquestes sessions, hi haurà compareixences de diferents grups per a abordar la qüestió.

Com és habitual en les missions, és previsible que una delegació d’eurodiputats del comitè viatgi a Catalunya per reunir-se amb diferents parts implicades en el model lingüístic de l’escola catalana. En les visites, els membres de la cambra solen demanar reunir-se amb organitzacions, membres de la societat civil i polítics.

En canvi, ara com ara, no hi ha programada cap missió a l’estat espanyol arran del cas d’espionatge de Pegasus. Com explica Marcel Kolaja, membre de la comissió Pegasus, el PP europeu, el grup socialista i Renew ha fet tant com han pogut per evitar-ho. De fet, Politico explicava que la comissió Pegasus del Parlament Europeu, que investiga els casos d’espionatge a la UE amb aquest programari, havia paralitzat la visita a l’estat espanyol per tal de “no avergonyir” els polítics espanyols.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor