El comitè de peticions de l’eurocambra enviarà una missió a Catalunya per avaluar la situació del castellà a les escoles

  • Fonts parlamentàries van informar el febrer proppassat a Dolors Montserrat que la UE no disposa de competències per a actuar en aquest àmbit

VilaWeb
Redacció
25.10.2022 - 16:16
Actualització: 25.10.2022 - 19:18

El comitè de peticions de l’eurocambra ha acordat d’enviar una missió a Catalunya per avaluar la situació del castellà a les escoles, tot i que fonts parlamentàries ja van informar el febrer proppassat a la presidenta del comitè, Dolors Montserrat, que la UE no disposa de competències per a actuar en aquest àmbit, i que tampoc no veu cap motiu per a intervenir. La missió, anunciada en la sessió d’aquest migdia per la mateixa Montserrat, arriba després que els coordinadors dels grups polítics hagin pactat, a petició de Ciutadans dins del grup dels liberals de Renovar Europa, de tirar endavant la visita a Catalunya.

La missió es farà el segon semestre del 2023, atès que no es pot fer la primera meitat de l’any a causa de les eleccions municipals del maig vinent. Els coordinadors dels grups, que van tancar el mes passat un primer acord per a impulsar una missió d’avaluació del model lingüístic de l’escola catalana, detallaran l’objectiu de la missió, l’agenda, la delegació i les dates del viatge en pròximes trobades.

El comitè de peticions ja va tancar al setembre un primer acord per tirar endavant la missió d’avaluació del model lingüístic a l’escola catalana, però la decisió s’ha concretat definitivament en la trobada d’avui. A banda de la missió, els coordinadors dels grups també han acordat que durant el primer trimestre del 2023 se celebri una sessió dedicada al model lingüístic a l’escola catalana. En aquestes sessions, hi haurà compareixences de diferents grups per a abordar la qüestió.

Com és habitual en les missions, és previsible que una delegació d’eurodiputats del comitè viatgi a Catalunya per reunir-se amb diferents parts implicades en el model lingüístic de l’escola catalana. En les visites, els membres de la cambra solen demanar reunir-se amb organitzacions, membres de la societat civil i polítics.

En canvi, ara com ara, no hi ha programada cap missió a l’estat espanyol arran del cas d’espionatge de Pegasus. Com explica Marcel Kolaja, membre de la comissió Pegasus, el PP europeu, el grup socialista i Renew ha fet tant com han pogut per evitar-ho. De fet, Politico explicava que la comissió Pegasus del Parlament Europeu, que investiga els casos d’espionatge a la UE amb aquest programari, havia paralitzat la visita a l’estat espanyol per tal de “no avergonyir” els polítics espanyols.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any