La Comissió de Venècia ha reclamat a l’estat espanyol una reforma de la ‘llei mordassa’ pel seu “potencial repressiu”. L’organització vinculada al Consell d’Europa ha demanat avui que es revisin les altes penes que estableix la llei de seguretat ciutadana del 2015, així com les multes que preveuen. “Les multes poden tenir un efecte dissuasiu en la llibertat d’expressió”, afirma.

La Comissió de Venècia també insta el congrés espanyol, que actualment estudia la reforma, a detallar millor els poders dels cossos policíacs i a reforçar els mecanismes de control de la seva acció. “Hi ha disposicions de caràcter indefinit que donen a la policia amplis poders, però que no indiquen en quines situacions es poden fer servir”, critica.

D’altra banda, la Comissió de Venècia considera que la llei espanyola hauria de tolerar les manifestacions espontànies “tret que hi hagi un risc constatable de desordres substancials” i que, en cap cas, hauria de multar els organitzadors o promotors per no haver-les notificat. A més, demana més garanties d’un judici just per aquelles persones imputades amb la llei de seguretat ciutadana.

“La presumpció de la veracitat dels informes de la policia, l’aplicació immediata de dures multes i la manca de dret a l’assessorament jurídic debiliten la posició dels acusats respecte a l’estat”, avisa la Comissió de Venècia.

La Comissió de Venècia

La Comissió de Venècia és l’òrgan consultiu del Consell d’Europa que s’encarrega de les qüestions constitucionals. La seva funció és proporcionar assistència legal als estats membre i garantir que les seves estructures legals i institucionals estan en línia amb els estàndards de la UE. Per això, elabora informes a petició dels estats membre, el Consell d’Europa i organismes internacionals.

Està formada pels quaranta-set estats membres que constitueixen el Consell d’Europa i catorze estats més; els Estats Units, Israel, Mèxic, Perú, Xile, Brasil, Costa Rica, Algèria, Marroc, Tunísia, Kazakhstan, Kirguizistan, Corea i Kossove.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.