La comissió mixta no concreta el nou finançament i acorda vies per a “muscular” l’Agència Tributària de Catalunya

  • La Generalitat i el govern espanyol han acordat que treballadors de l'Agència Tributària de Catalunya participin en la gestió de l'impost de matriculacions i en l'assessorament en la declaració de la renda del 2024

VilaWeb
La consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, amb el secretari d'espanyol d'Hisenda, Jesús Gascón, a l'esquerra.
28.02.2025 - 15:00
Actualització: 28.02.2025 - 15:02

La comissió mixta d’Afers Econòmics i Fiscals entre el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya no ha suposat cap avenç en la calendarització del salt endavant de la Hisenda catalana ni en la concreció de les reformes normatives necessàries perquè l’Agència Tributària de Catalunya pugui gestionar tots els impostos recaptats a Catalunya. La consellera d’Economia, Alícia Romero, ja ha avisat a l’inici de la conferència de premsa per a presentar els acords que encara no tenen les conclusions del grup d’experts que ha de dissenyar el nou sistema de finançament, i s’ha excusat dient que encara els queden uns mesos de marge per a complir el calendari de l’acord d’investidura de Salvador Illa. Segons el pacte entre el PSC i ERC, el nou sistema de finançament singular per a Catalunya s’ha de formalitzar durant el primer semestre del 2025.

Així doncs, la reunió d’avui ha servit tan sols per a concretar el desplegament d’altres qüestions pactades en altres reunions bilaterals i multilaterals d’aquesta setmana –com la contractació de 5.000 agents dels Mossos d’Esquadra– i per a posar les bases perquè l’Agència Tributària de Catalunya pugui agafar múscul i experiència de cara a la feina que haurà d’assumir en el futur. “La nostra agència encara no està preparada, i hem de treballar amb l’Agència Estatal de l’Administració Tributària per a arribar a l’objectiu que a l’abril-maig del 2026 puguem gestionar l’IRPF”, ha dit Romero.

D’una banda, la comissió mixta ha acordat que treballadors de l’agència catalana participin en la recaptació de l’impost de matriculacions, que gestiona l’agència espanyola. És un impost petit –136 milions d’euros, que paguen uns 169.000 ciutadans– que ni tan sols es traspassarà a la Generalitat de Catalunya. L’objectiu, ha dit Romero, és un altre: treballar de bracet amb l’agència espanyola amb aquest impost –que no requereix canvis normatius– per a formar els treballadors catalans i “generar confiances” amb la contrapart espanyola de cara al traspàs d’altres tributs.

“Farem una prova de gestió compartida, en xarxa”, ha dit Jesús Gascón, secretari d’Hisenda de l’estat espanyol. “És un impost que en aquest moment gestiona exclusivament Agència Estatal de l’Administració Tributària i volem un model de gestió compartida en la qual les dues administracions puguin actuar de forma indistinta”, ha afegit. Per a concretar-ho, redactaran un conveni precisant què farà cada administració, amb una cura especial a les dades personals dels contribuents. A banda, caldrà formar els funcionaris de l’agència catalana que participaran en la gestió, que començaran a fer servir les eines informàtiques de l’agència espanyola per a fer la tramitació dels procediments.

En una fase posterior, els ciutadans podran presentar les declaracions de l’impost a qualsevol de les dues agències tributàries. “I, per últim, la fase final, que serà quan s’adoptin els nous acords institucionals i, si fos necessari, normatius, ja es produirà la gestió plena de l’impost per part de l’ATC, en un model en xarxa i compartit amb l’AEAT”, ha dit Gascón. Tot aquest desplegament en la gestió de l’impost de matriculació no té calendari d’execució, i Gascón s’ha limitat a dir que ho faran “tan aviat com sigui possible”, però que abans cal que el conveni estigui redactat i aprovat, i els treballadors catalans, formats.

“No és un impost de gran capacitat recaptatòria, es tracta de fer una prova pilot amb un tribut que és més fàcil provar la gestió compartida en xarxa. I a partir d’aquí veure si és extrapolable en altres impostos”, ha insistit el secretari d’estat espanyol. Durant tota la conferència de premsa, Gascón ha mantingut oberta la possibilitat que la Generalitat pugui arribar a gestionar més impostos –com l’IRPF–, però no ho ha donat per fet ni s’ha definit sobre la possibilitat que, per motius operatius, no s’arribi a temps perquè Catalunya gestioni l’IRPF l’any vinent: “Hem d’anar pas a pas. Aquí del que es tracta és de reforçar la nostra gestió i control tributari i la lluita contra el frau. El que fem aquí és veure quin marge de millora tenim dins del marc normatiu vigent. Hem d’avaluar les dues propostes un cop es materialitzin, i veure quines passes podem fer d’acord amb el desig de la Generalitat de tenir més autogovern.”

Treballadors de l’agència catalana assessoraran en la declaració de la renda del 2024

A banda, la Generalitat i el govern espanyol també han acordat una altra mesura per a posar a to l’Agència Tributària de Catalunya. En aquesta campanya de declaració de la renda, 102 treballadors catalans ajudaran a fer l’assessorament telefònic i presencial als ciutadans que necessitin assistència per a presentar la declaració. “Ho farà l’Agència Estatal de l’Administració Tributària, però també l’Agència Tributària de Catalunya. Passem de 36 punts d’atenció a 87 perquè puguem desplegar molt més muscle de cara l’any vinent”, ha dit Romero. Així doncs, els ciutadans seran atesos per treballadors de l’agència catalana, però sempre en col·laboració amb l’espanyola.

“L’IRPF és l’impost més massiu que tenim, demanda una exigència molt gran en la gestió. A l’Agència Tributària de Catalunya tenim 850 persones, hem fet un esforç per a incrementar la plantilla amb 90 persones. Però és obvi que ha d’agafar més muscle. No només en persones, també tota la plataforma tecnològica que ha de sustentar aquesta gestió”, ha dit Romero, que ha lloat el funcionament de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària. “Si hem de fer una gestió tributària l’hem de fer millor, i això és difícil perquè la fa molt bé. El que portem a l’acord és el treball en xarxa, per veure com generem la confiança”, ha dit.

Romero ha dit que la voluntat del govern és complir l’acord amb ERC amb el calendari que està definit, però ha defensat que per a fer-ho cal anar pas a pas per tal que la plantilla de l’agència catalana pugui assumir aquesta feina. El secretari d’Hisenda de l’estat espanyol ha deixat oberta la possibilitat que aquesta col·laboració entre les agències tributàries catalana i espanyola s’ampliï amb la gestió de les deduccions fiscals de l’IRPF, una possibilitat que Romero ha recollit. “L’objectiu és anar guanyant capacitat de gestió amb aquest treball en xarxa”, ha insistit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor