Últims dies per a sol·licitar el vot per correu. Com podem fer-ho?

  • Us expliquem tot allò que heu de saber sobre com demanar el vot per correu en les eleccions del 28 de maig

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'una votació (fotografia: Albert Salamé).
Redacció
15.05.2023 - 20:13
Actualització: 15.05.2023 - 22:45

El 28 de maig hi haurà cinc cites electorals. Les eleccions municipals, els consells insulars, les eleccions al Parlament de les Illes, a les Corts i al Consell General d’Aran. La campanya electoral ja ha començat oficialment i el termini per anar a una oficina de correus o fer la sol·licitud per internet s’ha de fer abans del dijous 18 de maig.

A continuació, us expliquem com sol·licitar-lo i tot allò que heu de saber sobre el funcionament.

Com es demana el vot per correu?

La sol·licitud de vot per correu de les eleccions municipals es pot fer per dues vies:

  • Telemàticament: amb un certificat electrònic reconegut –com per exemple idCat o DNI– mitjançant la pàgina web de Correus.
  • Presencialment: lliurant personalment l’imprès a qualsevol oficina de Correus. La identitat s’haurà d’acreditar amb el DNI, el passaport o el carnet de conduir. Correus ha habilitat l’opció de demanar cita des de la web i l’aplicació, o bé per telèfon.

Com es rep la documentació?

La documentació per a votar per correu l’enviarà l’Oficina del Cens Electoral per correu certificat al domicili indicat. El sobre que us lliurarà un funcionari contindrà la següent informació:

  • El certificat d’inscripció al cens.
  • Una butlleta de votació de cada candidatura.
  • Un sobre de votació.
  • Un sobre adreçat al president de la mesa on us correspon de votar.
  • Un full explicatiu del procediment que s’ha de seguir per a votar.

Quan es vota?

El dret de vot es pot exercir en el mateix moment en què es rep la documentació. L’elector pot lliurar el sobre al treballador de correus mantenint el secret de vot. El funcionari li donarà un justificant que acreditarà que ja ha votat.

Una altra opció és dur el vot a una oficina de Correus abans del 26 de maig a les 14.00, dos dies abans de les eleccions.

Quan es comptabilitzarà el vot per correu?

El servei de Correus agruparà tots els vots, tant els recollits pels funcionaris als domicilis com els que s’han dut a les oficines, i els lliurarà a les meses electorals que pertoqui el dia de les eleccions, entre les 9.00 i les 20.00.

Els vots que arribin més tard de les 20.00 s’enviaran a les juntes electorals de zona perquè s’afegeixin al recompte definitiu de l’escrutini general.

Es pot votar presencialment, al col·legi electoral, una vegada ja s’ha demanat el vot per correu?

No. És important de tenir en compte que, una vegada l’Oficina del Cens Electoral hagi admès la sol·licitud de vot per correu, ja no es pot votar presencialment a la mesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any