Com puc votar el 27-S des de l’estranger?

VilaWeb
Redacció
07.08.2015 - 04:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A les eleccions plebiscitàries del 27-S hi podran votar també els ciutadans residents a l’estranger que hagin tingut a Catalunya l’últim veïnatge administratiu i que acreditin aquesta condició al consolat espanyol corresponent, a més dels seus descendents inscrits com a espanyols, si ho sol·liciten, de la manera que determini la llei. Per facilitar que tots els residents a l’estranger votin, el govern ha fet pública la informació detallada sobre la qüestió, en forma de preguntes i respostes, que reproduïm a continuació:

https://www.youtube.com/watch?v=Rjw9ia0ItMc

Què necessito per a votar si resideixo de manera permanentment a l’estranger?
Si residiu de manera permanent a l’estranger, podeu votar al vostre lloc de residència a l’estranger. Per fer-ho, cal que sigueu inscrit al cens electoral de residents absents a l’estranger (CERA) i adscrit en algun municipi de Catalunya.

Què he de fer per inscriure’m al cens electoral de residents absents a l’estranger (CERA)?
Per figurar al CERA heu d’emplenar un formulari de sol·licitud d’inscripció disponible a les oficines consulars. Les persones majors d’edat donades d’alta al Registre de matrícula consular (RMC) com a residents absents formen part automàticament del CERA.

Puc consultar si sóc inscrit al CERA i modificar les dades que hi apareixen?
Sí. Les llistes electorals vigents s’exposaran als consolats entre el 10 i el 17 d’agost (tots dos inclosos). És convenient de fer aquesta consulta no solament per a comprovar si hi figureu inscrit, sinó també per a verificar que les vostres dades són correctes i, en cas que no ho siguin, sol·licitar-ne la modificació no més tard del 17 d’agost, perquè es tramiti a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent. Es recomana especialment la consulta del CERA a les següents persones: els qui s’hagin traslladat recentment a l’estranger o hagin canviat de domicili i persones que hagin fet divuit anys recentment.

Els electors que resideixen a l’estranger han de fer una sol·licitud per a votar?
Entre el 4 i el 29 d’agost, els electors inscrits al cens d’electors absents a l’estranger (CERA) han de formular la sol·licitud de vot que anirà adreçada a la delegació provincial corresponent de l’Oficina del Cens Electoral. L’enviament de la sol·licitud es pot fer per Internet, correu postal o fax. En el cas que opteu per l’enviament de la documentació per internet heu d’entrar al tràmit ‘Sol·licitud de vot CERA‘, publicat a la seu electrònica de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En el cas que opteu per formular la sol·licitud de vot per correu postal o fax heu d’emplenar i signar l’imprès de sol·licitud de vot que us trametrà l’Oficina del Cens Electoral. També el trobareu a la vostra ambaixada o consolat i a www.parlament2015.catwww.exteriores.gob.es o www.ine.es. És important que penseu a signar-lo.

Quina documentació electoral tramet l’Oficina del Cens Electoral?
La delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral us tramet per correu no més tard del 15 de setembre (a aquest termini s’ha de sumar el temps que trigui a arribar la documentació a l’adreça a l’estranger) la documentació següent:

—Un full informatiu.
—Una papereta de cadascuna de les formacions polítiques que es presenten a les eleccions i un sobre de votació en què s’introduirà la papereta corresponent.
—Dos certificats d’inscripció al cens electoral.
—Un sobre en el qual figurarà l’adreça de la junta electoral provincial corresponent.
—Un sobre amb l’adreça de l’ambaixada o consolat.
—L’imprès de sol·licitud de devolució de les despeses d’enviament del vot per correu.

Un cop rebi la documentació electoral, com puc votar?
Un cop hàgiu rebut la documentació, heu d’escollir la papereta de la candidatura, introduir-la al sobre de votació i tancar-lo. En el cas que vulgueu votar en blanc, no heu d’introduir la papereta dins del sobre de votació.  A continuació, heu d’introduir al sobre adreçat a la junta electoral provincial el sobre de votació, juntament amb un dels exemplars del certificat d’inscripció al cens electoral i una fotocòpia del passaport o del document d’identitat (o bé el certificat de nacionalitat o el certificat d’inscripció al registre de matrícula consular, expedits pel consolat espanyol al país de residència).

A partir d’aquí podeu optar per:

—Votar per correu: introduint el sobre tancat adreçat a la junta electoral provincial al sobre adreçat al consolat (oficina consular de carrera o secció consular de la missió diplomàtica) el qual, a més a més, inclourà el segon certificat d’inscripció al cens i, si ho voleu, l’imprès emplenat per a la devolució de despeses d’enviament. Un cop el tanqueu, heu d’enviar aquest sobre a l’oficina consular de carrera o secció consular de la missió diplomàtica on sigueu adscrit, per correu certificat, no més tard del 22 de setembre.
—Votar a l’urna: dipositant el vot, personalment, en una urna habilitada a dependències consulars entre el 23 i el 25 de setembre (tots dos inclosos). En aquest cas heu d’introduir el sobre de votació juntament amb un dels exemplars del certificat d’inscripció al cens electoral i una fotocòpia del passaport o del document d’identitat expedits per les autoritats espanyoles (o bé el certificat de nacionalitat o certificat d’inscripció al registre de matrícula consular expedit pel consolat espanyol al país de residència) al sobre adreçat a la junta electoral provincial.
—Lliurar personalment aquest sobre a l’oficina o secció consular en què sigueu inscrit, amb l’acreditació prèvia de la vostra identitat davant el funcionari consular, mitjançant el passaport, el document d’identitat o el certificat de nacionalitat o d’inscripció al registre de matrícula consular, expedit pel consolat espanyol al país de residència, amb l’exhibició prèvia i el lliurament de l’altre certificat d’inscripció al CERA.
—Dipositar en una urna el sobre adreçat a la junta electoral provincial un cop que el funcionari consular estampi el segell de l’oficina consular al sobre i hi faci constar la data de dipòsit.

Si estic inscrit al CERA i durant el procés electoral em trobo temporalment a l’estat espanyol, puc votar?
Sí. Si esteu inscrits al cens d’electors residents absents a l’estranger (CERA) i durant la convocatòria del procés electoral sou temporalment a Catalunya, podeu sol·licitar el vot per correu a partir del 4 d’agost i fins el 17 de setembre, tots dos inclosos, sense que això us impliqui la baixa al CERA.

Per sol·licitar el vot per correu, heu d’emplenar la sol·licitud, disponible a qualsevol oficina de Correus, indicant expressament la vostra inscripció al cens de residents absents a l’estranger, signar-la i l’adreçar-la a la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral corresponent. Heu d’indicar una adreça a l’estat espanyol on voleu rebre la documentació.

Si ja s’ha enviat la documentació d’inscripció, perquè ja l’havíeu sol·licitat a l’estranger, rebreu un certificat d’inscripció amb la marca ‘duplicat’.

Un cop hàgiu rebut la documentació electoral a la direcció que hàgiu indicat a la sol·licitud, heu d’enviar el vostre vot per correu certificat no més tard del 23 de setembre. Heu de tenir present que ja no podreu votar personalment a la mesa electoral.

—Vot dels electors que es troben temporalment a l’estranger (ERTA)

Com puc votar si em trobo temporalment a l’estranger?
Si us trobeu temporalment a l’estranger durant el procés electoral, disposeu de l’opció de votar a l’estranger, sempre que ho hàgiu sol·licitat prèviament. Per a formular la sol·licitud, cal que sigueu inscrit al registre de matrícula consular com a no resident, cosa que es pot fer el mateix moment que empleneu, personalment, la sol·licitud a les oficines consulars o a les seccions consulars de les ambaixades. Un cop us hi hàgiu inscrit, heu de sol·licitar la documentació per a exercir el dret de vot a l’estranger. El termini per a presentar la sol·licitud comença el 4 d’agost i acaba el 29 d’agost.

Quan rebré la documentació?
La delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral us trametrà, per correu certificat i urgent, entre l’1 i el 15 de setembre la documentació electoral per a votar a l’adreça a l’estranger indicada a la vostra sol·licitud.

Com he de votar?
Una vegada rebuda la documentació, heu d’introduir la papereta de la candidatura que heu escollit dintre del sobre de votació. En el cas que opteu per l’opció de vot en blanc, no heu d’introduir cap papereta dins del sobre de votació.

A continuació, introduïu al sobre adreçat al president de la mesa electoral que us correspon: el sobre de votació, el certificat d’inscripció al cens electoral i l’imprès formalitzat per a la devolució de les despeses d’enviament, si ho voleu.

Posteriorment, heu d’enviar-lo amb caràcter certificat, a la mesa electoral corresponent, no més tard del 23 de setembre. És indispensable que al sobre adreçat a la mesa electoral sigui ben visible el mata-segells o la inscripció oficial d’una oficina de Correus de l’estat corresponent, amb la data que certifiqui que s’ha remès dins el termini previst, perquè el vot es consideri vàlid.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes