Com es van sentir els catalans l’1-O?

  • L'última enquesta del CEO demana sobre els sentiments que va motivar el referèndum i suspèn els cossos policíacs espanyols

VilaWeb
Roger Graells Font
31.10.2017 - 22:00

A la darrera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) es demana als catalans quins sentiments van tenir durant el referèndum de primer d’octubre i també per l’actuació de la Generalitat, el govern espanyol, els Mossos d’Esquadra i la policia espanyola. Recull les respostes dels ciutadans sobre la por, l’esperança, la incertesa, l’esperança, la prudència i la il·lusió que els va despertar l’1-O.

La majoria dels votants responen que van dir sí a la independència. Una de les dades destacades és que un 9% dels votants van decidir el sentit del vot el mateix dia i un 6% la setmana abans. Això sí, un 77% dels votants tenia el vot decidit de feia temps.

La por
El primer sentiment recollit per l’enquesta és la por. Un 10,1% declara que va sentir por amb molta intensitat, però un 35,1% diu que no en va tenir gens. També un 10,2% expressa un valor intermedi (5). Entre la resta de puntuacions, la por es troba repartida.

 

La incertesa
La majoria de catalans va sentir incertesa l’1-O. Un 19,8% declara haver-ne sentit amb ‘molta intensitat’. El percentatge d’incertesa s’enfila fins al 62,7% entre els valors del 6 i el 10, ambdós inclosos.

 

La il·lusió
Aquest sentiment origina una forta polarització. Un 32,2% no va sentir il·lusió l’1-O, mentre que un 25% li atorga el valor màxim. La resta es reparteix entre tota l’escala.

 

L’esperança
Novament, l’esperança és un sentiment amb disparitat d’opinions. Un 26,4% no en va sentir gens, però un 20,8% es va sentir molt esperançat.

 

La prudència
A la majoria de catalans l’1-O també els va fer comportar amb prudència. Els valors on es concentra més és entre el 5 i el 10, tot i que un 16,9% no en va sentir gens.

 

Confiança
Finalment, el CEO demana per la confiança dels ciutadans. En aquest cas, un 28,4% dels catalans no en van sentir gens, l’1-O, i un 12,6% diu que va sentir-ne amb ‘molta intensitat’.

 

Suspens dels cossos policíacs espanyols
Respecte de les actuacions de la Generalitat envers el referèndum, la majoria dels enquestats les valoren ‘molt bé’ (40,1% entre un 8 i un 10). S’hi veu també polarització, car un 19,7% valoren ‘molt malament’ el govern de Carles Puigdemont.

 

En canvi, el govern espanyol no rep una valoració gens positiva dels catalans. Un 58,4% valora les seves decisions relatives a l’1-O ‘molt malament’. De fet, un 79,9% dels catalans suspenen l’actuació del govern de Mariano Rajoy.

 

Les valoracions es traslladen als cossos policíacs. Mentre que els Mossos d’Esquadra reben, en general, notes superiors a l’aprovat (5), la policia espanyola i la Guàrdia Civil suspenen (74,2%). D’aquest percentatge, més de la meitat (52,2%) valora l’actuació dels cossos policíacs espanyols amb un zero.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any