Les Falles de l’hemisferi sud (també suspeses)

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb
Martí Crespo
20.03.2020 - 21:50
Actualització: 20.12.2020 - 21:39

Unión Regional Valenciana
Alberti 3354, Mar del Plata
Mapa a Google

No és gens habitual que les Falles fallin. Però enguany han faltat a la cita de Sant Josep. La decisió de les autoritats valencianes d’aturar la setmana passada la gran festa de la ciutat, a causa de la ràpida propagació del coronavirus Covid-19, va tallar de soca-rel les sorolloses mascletades, les riuades de gent i la plantada definitiva dels ninots i monuments, declarats en conjunt Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Mentre la Junta Central Fallera i l’Ajuntament de València es plantegen de celebrar Falles al juliol, depenent sempre de la situació sanitària, dilluns passat es va viure un moment realment estrany en la història fallera: la crema solitària del cos de la falla municipal a la plaça de l’Ajuntament, amb l’única presència de bombers i agents de la policia.

Tot i això, gràcies a la Unión Regional Valenciana de Mar del Plata, a l’Argentina, quedava una llunyana opció de celebrar encara les Falles aquest 2020: a poc més de deu mil quilòmetres del cap i casal, concretament. Perquè des de fa seixanta-sis anys, aquest centre cultural de valencians i descendents establerts a l’extrem sud d’Amèrica manté ben viva la tradició fallera, amb tots els elements de la festa: plantada de falla principal i infantil, balls i bandes, ofrena floral a la Mare de Déu dels Desemparats a la catedral (i també al monument al general San Martín, pròcer de la pàtria), concurs de paelles, parades de bunyols, una veritable Nit de Foc i, és clar, la crema final dels monuments.

L’arribada de valencians al llarg del segle XX a l’Argentina, sobretot per causes econòmiques i arran de l’exili republicà, va propiciar l’aparició d’uns quants casals i entitats per a la comunitat en ciutats com ara Córdoba, Mendoza, Rosario, Salta i San Juan. I també al municipi balneari de Mar del Plata, on el 24 d’octubre de 1954 es va fundar la Unión Regional Valenciana i es va començar a implantar la tradició fallera, amb la col·laboració entusiasta de les autoritats locals. De fet, les Falles són ara mateix una de les festes més veteranes i nostrades de la ciutat, i el 1994 la República Argentina les va arribar a declarar festa d’interès turístic nacional.

Enguany, el programa incloïa la plantada el 19 de març del monument a la plaça Colón, fet per l’artista Adrián José Más Reyes, la instal·lació de la Falla Infantil al mateix indret el 25 de març i la crema de les dues falles el dia 28. Però, just el dia de Sant Josep, el president argentí va comparèixer públicament per ordenar la quarantena total a tot el país com a mínim fins el 31 de març. Just les dates de la setmana fallera de Mar del Plata: la remota possibilitat de veure Falles el 2020 s’extingia. Com amb les de València, doncs, enguany ens haurem de conformar de veure en diferit, cadascú des de casa seva, les de l’any passat.

I una mica més: De l’emigració valenciana cap a l’Argentina, un capítol a part i ben curiós és el de les colònies de Cervantes i Nueva Valencia impulsades per l’escriptor i polític Vicent Blasco Ibáñez al començament del segle XX.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàsposa catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any