La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat avui que unes eleccions al Parlament de Catalunya, convocades per l’estat espanyol a partir de l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola, serien el resultat d’una ‘anomalia democràtica’ i no implicarien cap solució a la situació política actual.

Des de París, Colau ha considerat que ‘tard o d’hora’ hi haurà d’haver comicis perquè ‘s’ha arribat a l’esgotament d’un procés’, però ha rebutjat aquesta fórmula electoral si ‘no es planteja amb una estratègia de diàleg’. ‘Unes eleccions en les pitjors condicions, sota una intervenció del govern i de les institucions catalanes, serien unes eleccions sota una anomalia democràtica, amb molta tensió i més polarització. I unes eleccions en aquestes condicions dubto que ajudin a solucionar res,’ ha assenyalat. Colau ha apuntat que uns comicis s’haurien de convocar amb ‘normalitat institucional, sense una DUI i sense el 155′.

De la mateixa manera, s’ha mostrat a l’expectativa de quin plantejament fa el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del ple del Parlament que ha demanat que es convoqui. Tot i això, creu que encara s’és a temps per virar el rumb de col·lisió entre Catalunya i Espanya, i per això exigeix ‘treballar activament perquè no s’arribi a aprovar el 155’. HA considerat que l’aplicació d’aquest article ‘seria una involució democràtica i no ajudaria a resoldre el problema, el complicaria més’. I ha interpel·lat tots els actors polítics perquè facin el possible per evitar la suspensió de l’autonomia de Catalunya.

En aquesta línia, Colau ha demanat als governs català i espanyol ‘diàleg i una solució política, no jurídica, no d’excepció ni d’intervenció.’ La batllessa ha apuntat que ‘els passos essencials són renunciar a la DUI i definitivament també al 155. Creiem que això desescala la tensió, treu les amenaces de sobre la taula, i es pot dialogar com es pot construir un camí cap a la solució política i dialogada.’

Pel que fa a la possibilitat que Barcelona se sumi a la petició de l’ACM i l’AMI perquè els ajuntaments aprovin mocions de rebuig al 155, Colau no ha tancat la porta a fer-ho i ho ha deixat en mans del consens dels grups. ‘És un tema de l’ajuntament, que s’haurà de debatre a la Junta de Portaveus municipals. Hi ha un ampli consens per rebutjar la repressió i també l’amenaça del 155. Es pot tornar a plantejar però amb la resta de grups,’ ha dit.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]