Cinquanta empreses han tornat a instal·lar la seu a Catalunya entre gener i juny d’enguany després d’haver-la traslladat entre 2017 i 2018, segons el IV Informe de la situació econòmica i laboral de la PIME catalana, elaborat per Fepime. En el primer semestre de 2019, tres-cents vint-i-quatre empreses han traslladat la seva seu social a territori català, mentre que quatre-cents quaranta companyies han marxat de Catalunya. El saldo entre entrada i sortides continua sent negatiu, amb una pèrdua de cent setze empreses, si bé les xifres disten molt de les registrades en anys anteriors.

El 2018, la diferència entre l’entrada i sortida d’empreses a Catalunya es va situar en 2.303 companyies. A més d’aquest impacte positiu, la presidenta de Fepime, Maria Helena de Felipe, ha destacat el bon comportament de les exportacions, la demografia i la contractació.

Entre les companyies que han tornat, destaca el retorn de dues operadores petrolíferes del grup GM Fuel, amb un volum de negoci aproximat de més de set-cents milions d’euros. La majoria d’aquestes empreses provenen de Madrid i del País Valencià, els dos territoris més habituals entre les empreses que traslladen les seus socials fora de Catalunya.

El retorn de les operadores de GM Fuel a Catalunya ha provocat un impacte positiu en l’augment del capital invertit per les empreses del territori. Al gener, va arribar a 485 milions d’euros, una xifra que va augmentar fins als 541,1 milions al febrer i 616,5 milions a l’agost.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb