01.02.2018 - 22:00
Avui fa cinquanta anys que diaris de tot el món van publicar, la majoria a la portada, aquesta fotografia d’Eddie Adams, un fotògraf acreditat a Saigon (Vietnam) per l’agència Associated Press. S’hi veu el moment exacte en què una bala surt de la pistola de Nguyen Ngoc Loan, el general responsable de la policia del Vietnam. Fa impacte sobre el cap d’un presoner del VietCong, la guerrilla comunista que s’havia apoderat de bona part del país i que acabà derrotant el govern del Vietnam i els Estats Units.
L’assassinat havia passat el dia abans, el primer de febrer de 1968. En plena ofensiva del Tet, de sobte milers de combatents comunistes havien aparegut en les principals ciutats del sud, fins i tot a la capital, Saigon, fortament controlada pels soldats dels Estats Units. L’ofensiva havia desfermat els nervis del govern vietnamita i la reacció de Nguyen Ngoc Loan va ser vista com una mostra més de desesperació.
Tanmateix, la publicació de la fotografia va trencar la confiança de molts nord-americans en el seu govern i en la raó de la presència dels EUA al Vietnam. Molta gent es va demanar com es podia fer costat a tanta arbitrarietat i tanta violència injustificada i les protestes es van estendre arreu dels Estats Units i d’Europa. El jove assassinat anava emmanillat i no oferia cap perill, i l’acció del cap de la policia violava els drets continguts en les convencions de Ginebra. Cinquanta anys després, es pot dir que aquella fotografia va canviar la percepció que el món tenia d’aquella guerra asiàtica allunyada i segurament va obrir pas a la derrota del govern de Vietnam del Sud, que arribà el 30 d’abril del 1975, amb la caiguda, precisament, de Saigon.