Cinc receptes d’estiu per a fer un aperitiu amb els amics i la família

  • Menjar plegats és una part fonamental de la nostra identitat cultural i estil de vida, i, a banda d'alimentar-nos, és una manera de socialitzar · Us oferim cinc receptes estiuenques per a compartir amb els amics i la família

VilaWeb
Redacció
11.08.2023 - 21:40

En la cultura mediterrània, les trobades en família i amics van acompanyades de menjar i beure. L’acte de menjar plegats és una part fonamental de la nostra identitat cultural i estil de vida, i, a banda d’alimentar-nos, és una manera de socialitzar. Per exemple, ho veiem en la sobretaula, un costum popular de les regions mediterrànies en què després de menjar es dedica una bona estona a xerrar. Passa igual abans: és comú de fer l’aperitiu, és a dir, trobar-se una estona abans de l’àpat principal per obrir estómac i xerrar.

Us oferim cinc receptes estiuenques per a compartir amb els amics i la família.

1. Guacamole

És un plat que fa d’aperitiu que conté força quilocalories, per això s’ha de compartir. L’alvocat és una fruita oleaginosa que conté greixos que són bons per a l’organisme, però té un valor energètic elevat.

Ingredients (per a dues persones)

–1 tomàquet vermell (tipus pera o banya o pebrot) per persona que sigui madur;
–1 alvocat gran;
–1 ceba petita;
–el suc d’una llima;
–fulles de coriandre fresques;
–sal;
–optatiu: afegir-hi picant al gust: bitxo català o bitxo mexicà (els xilis de Jalapa);
–torradetes o bastonets o triangles de piscolabis per a acompanyar.

2. Còctel mariner

Aquesta recepta porta molt poca feina, és divertida i ideal per a menjar quan fa calor. En castellà hi ha un plat que s’anomena salpicón i és definit com una barreja de peix adobat amb oli i vinagre que es menja fred. No té traducció fàcil i em sembla que dir-ne “còctel mariner” és el més ajustat a allò que representa el plat. És un plat amb una aportació calòrica baixa perquè els ingredients no contenen ni hidrats de carboni ni greixos, però conté força sodi provinent dels musclos en conserva, el surimi i els productes de mar.

Ingredients (per a dues persones)

–8 gambes mitjanes (comprades fresques o pelades en conserva);
–1 llauna de musclos en escabetx;
–pop: fresc o cuit (envasat al buit o congelat);
–2 barretes de surimi;
–½ pebrot vermell;
–½ pebrot verd;
–1 ceba petita;
–oli d’oliva;
–vinagre blanc.

3. Ensalada russa

Fresca, senzilla i ràpida d’elaborar, l’ensalada russa és un dels plats més coneguts i reeixits per a compartir. Aquesta recepta internacional es fa amb patates, pèsols, pastanagues, tonyina, ou dur i maionesa. A casa nostra, tenim el costum d’afegir-hi olives verdes o farcides (som mediterranis).

Ingredients (per a dues persones)

–2 patates de 150 g cadascuna. Van millor les blanques tipus Monalisa;
–2 pastanagues;
–100 g de pèsols congelats;
–també podeu comprar una bossa de verdura ja tallada congelada, en format especial per a fer l’ensalada. Les verdures congelades mantenen totes les qualitats nutricionals;
–1 llauna de tonyina en oli d’oliva;
–1 llauna d’olives farcides d’anxova;
–2 ous;
–2 cullerades soperes de maionesa;
–1 grapat de cogombrets (és opcional).

Ingredients de la maionesa casolana

–1 ou sencer;
–oli de gira-sol, si es vol una salsa més fina que no domini, o oli d’oliva, si es vol amb més gust;
–1 polsim de sal;
–1 raig de vinagre o de llimona.

4. Caprici de tomàquet, kiwi i anxova

Una combinació senzilla per a un aperitiu únic. Hi barregem productes que potser en un primer moment podríem pensar que no combinen, però que tots junts aporten un toc ben original a la proposta. Una torradeta amb tomàquet, kiwi i anxova. Un aperitiu que es fa amb un moment, i que et farà quedar molt bé amb els comensals.

Ingredients per a una persona

–1 torradeta;
–2-3 rodanxes de kiwi (segons la mida de la torrada);
–2 tomàquets;
–½ ceba;
–1 filet d’anxova (si podeu, compreu-lo que ja sigui dessalat i es conservi en oli);
–1 culleradeta de formatge Mascarpone;
–oli d’oliva;
–1 raig de vi blanc o de vermut;
–1 cullerada de postres de sucre;
–sal.

5. Esqueixada

Si voleu afegir una cosa més consistent en el pica-pica, una bona alternativa és l’esqueixada. Es pot servir en petits platets. I, en ser tan fresca, entra molt bé a l’estiu. Té una aportació calòrica baixa perquè hi ha molt pocs glúcids, pocs lípids i, en canvi, és molt ric en proteïnes. Aporta moltes vitamines que provenen del peix i de les hortalisses crues. L’única cosa que cal tenir present és que l’esqueixada necessita certa planificació.

Ingredients (per a dues persones)

–300 g de bacallà esqueixat;
–1 tomàquet vermell;
–1 pebrot verd;
–1 ceba;
–1 grapat d’olives negres d’Aragó;
–1 raig d’oli d’oliva verge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any