Cinc anys de guerra a Síria: què va passar el 2011 i on som ara

  • Les protestes contra el president Baixar al-Assad van començar el 15 de març de 2011 i han derivat en el conflicte més sagnant de les anomenades primaveres àrabs

VilaWeb
Redacció
14.03.2016 - 22:00

L’onada de protestes coneguda amb el nom de Primavera Àrab es va encendre a Tunísia el desembre del 2010 i poc després es va anar estenent pel nord d’Àfrica fins a arribar al Llevant. A Síria, les manifestacions pacífiques contra el president Baixar al-Assad van començar el 15 de març de 2011, arran de l’arrest i tortura d’un grup d’adolescents que havien fet pintades contra el règim en una escola de Deraa, al sud del país.

Les protestes, multitudinàries ja a l’estiu, demanaven obertament la dimissió d’Assad i reformes polítiques, i foren reprimides violentament. Una part de la societat civil i desertors de l’exèrcit van crear aleshores l’Exèrcit Lliure de Síria i va començar el conflicte més sagnant i tràgic de totes les primaveres àrabs: una guerra que en cinc anys no ha fet sinó complicar-se amb l’entrada de més i més actors locals, regionals i internacionals. I, tot plegat, amb un tràgic cost humà:

–més de 270.000 morts a causa del conflicte armat (un terç dels quals civils), segons l’Observatori de Drets Humans sirià, tot i que hi ha informes que parlen de 470.000;

–més d’un milió de ferits, segons l’ONG Handicap Internacional;

–13,5 milions de desplaçats de casa seva a causa de la violència, en un país de 23 milions de persones;

–4,7 milions de sirians fugits als països veïns, ‘la població de refugiats més gran per un conflicte en una generació’ segons l’ACNUR (2,7 milions a Turquia, més d’un milió al Líban, 630.000 a Jordània, 225.000 a l’Irac, 137.000 a Egipte…);

–i més d’un milió de refugiats a Europa des de l’estiu passat, el flux més important des de la Segona Guerra Mundial.

Paral·lelament, es calcula que l’economia siriana ha retrocedit tres dècades i ha perdut la majoria d’infrastructures.

Per a tenir una visió completa dels cinc anys de conflicte i més informació actualitzada, us recomanem els recursos següents:

Five years of war in Syria: what happened and where we are now (The Guardian)
El diari The Guardian destaca l’origen del conflicte i les principals xifres, com també aporta qui lluita contra qui i les complexes aliances nacionals i internacionals a Síria.

Syria: The story of the conflict (BBC)
Resum actualitzat dels cinc anys del conflicte sirià.

Syria Deeply
Syria Deeply es defineix com una iniciativa digital impulsada per periodistes i informàtics que mira d’explicar d’una manera diferent la crisi siriana. A més de notícies diàries, inclou un mapa interactiu amb dades sobre víctimes i refugiats després de 1.827 dies de guerra.

Syria Live Map
En aquest altre mapa es geolocalitzen les últimes notícies sobre el conflicte que van apareixent als mitjans.

Qui lluita contra qui?
L’any passat, el director de VilaWeb, Vicent Partal, va mirar d’explicar en set minuts, amb una pissarreta, quins bàndols combatien a Síria. El portal nord-americà Vox va resumir-ho una mica més, en cinc minuts. I la BBC va anar més enllà i va publicar un vídeo de qui lluita contra qui de noranta segons.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any