Ja són una cinquantena els morts avui en la revolta a Síria

  • Desenes de milers de sirians han sortit al carrer desafiant el fort desplegament policíac que hi ha a les principals ciutats

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.04.2011 - 19:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La policia siriana ha obert foc, causant una cinquantena de morts, contra els milers de manifestants que avui s’han manifestat contra el govern en un nou divendres de l’ira. Primer ha llençat gasos lacrimògens, tant a Damasc com a Homs, però després ha disparat amb foc real. Els manifestants demanen a fi de la dictadura de Bashar Al-Assad que, per la seva banda, va ratificar ahir la llei que suposa l’acabament de l’estat d’emergència, que feia quaranta-vuit anys que era vigent a Síria, i va destituir el governador de la ciutat d’Homs, on hi ha hagut algunes de les protestes més durament reprimides. Amb tot, els manifestants consideren insuficients aquestes concessions.

Les organitzacions de defensa dels drets humans que hi ha a Síria denuncien que hi ha hagut més de dos centenars de morts per la repressió de les protestes. La sagnant resposta del règim a les manifestacions de protesta més grans que ha tingut aquests últims anys fan que els opositors no en tinguin prou amb les mesures anunciades avui per al-Assad, i demanen que la fi de l’estat d’emergència, amb la conseqüent llibertat de manifestació, sigui efectiva i no pas retòrica.

En efecte, l’històric dirigent opositor sirià Haitham al-Maleh ha declarat avui que l’aixecament de l’estat d’emergència no té pas sentit si no s’acompanya de mecanismes que garanteixin la independència del sistema judicial i si les forces de seguretat no passen comptes. Al-Maleh, de vuitanta anys, ha dedicat una bona part de la seva vida a lluitar contra l’estat d’emergència que el partit Baaz va imposar el 1963 quan va arribar al poder.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any