El cibercrim amenaça la recuperació econòmica i la transformació digital

  • Segons el World Economic Forum, és un dels principals riscos globals de l’any 2021

VilaWeb
Redacció
13.08.2021 - 12:34

El cibercrim està amenaçant la recuperació econòmica i la transformació digital per sortir de la crisi generada per la covid-19 amb atacs de programari de segrest i robatoris de dades. Segons el World Economic Forum, és un dels principals riscos globals amb major probabilitat i impacte de l’any 2021. Garantir aquesta seguretat, és imprescindible per protegir els plans de desplegament de tecnologies digitals per als quals la Unió Europea té previstos una forta inversió a través dels fons NextGenEU. 

Per això, davant l’increment dels ciberatacs, la ciberseguretat esdevé una prioritat estratègica. Els fons destinats a aquesta matèria han arribat a xifres rècord durant el primer trimestre del 2021 amb tres mil milions d’euros invertits a tot el món. En la mateixa direcció, el pla per a la reactivació econòmica i protecció social a Catalunya estima 31.765 milions d’euros per a projectes de transformació digital, tecnologies digitals avançades i innovació.  

L’últim informe de tendències de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya alerta de l’explotació de la confiança dels consumidors en els proveïdors TIC, és a dir, les marques que ofereixen comerç electrònic. Es produeixen ciberatacs massius de suplantació d’identitat digital a tota la cadena de consum: des del formulari de compra fins al servei de missatgeria que informa del lliurament dels béns adquirits. De fet, segons el mateix informe, en el primer trimestre del 2021, el comerç electrònic s’ha convertit en un dels sectors més suplantats en els atacs de pesca per correu electrònic, juntament amb els gegants tecnològics, empreses de missatgeria i entitats financeres. 

Els atacs de ransomware són virus que encripten els arxius de l’ordinador deixant-los il·legibles i no han deixat d’evolucionar. El 77% d’aquests atacs fan ús de la doble extorsió, amb amenaces de filtració de les dades robades, i normalment es dirigeixen a directius i organitzacions més grans. També són objectius preferents l’administració pública i el sistema sanitari. Pel que fa a l’import dels rescats requerits, la xifra ha crescut un 43% i durant el primer trimestre d’enguany s’ha enfilat fins a superar els 180.000 euros. 

En aquest sentit, els atacs dirigits a la cadena de subministrament han tingut un creixement del 350% entre el primer trimestre del 2020 i el mateix període d’aquest any. Aquests ciberatacs de programari de segrest poden ocasionar afectacions molt greus, atès que obliguen a aturar tota l’activitat. S’han aprofitat de les vulnerabilitats al programari MS Exchange Server de Microsoft, comunicades durant el mes de març, per afectar prop de quatre-cents mil servidors de tot el món i més d’un centenar a Catalunya. 

Ara, els cibercriminals també han dirigit els seus atacs a la cadena de subministrament dels vaccins. Així, arran de la seva distribució també han augmentat els atacs dirigits a les aplicacions web de salut. 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any