Cercas i la nul·la empatia dels intel·lectuals espanyols

"No és la primera volta que Cercas diu coses que per a molts de nosaltres són insultants i agressives"

Vicent Partal
Vicent Partal
13.04.2021 - 19:52
Actualització: 13.04.2021 - 21:52
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Els mitjans espanyolistes van eixir ahir com un sol home a defensar l’escriptor i professor Javier Cercas de les crítiques que havia rebut arran la seua aparició en un programa de TV3. Cercas ha amenaçat de perseguir judicialment qui opine que ell va estimular una intervenció armada de l’exèrcit espanyol contra Catalunya. Interpretació que una expressió seua en un acte a Extremadura ha donat peu a fer.

Heus ací el fragment en vídeo en què es basa aquesta interpretació:

I ací hi ha el discurs sencer, que ajuda a contextualitzar què hi va dir –un fragment de vídeo sempre és enganyós.

A parer meu, la frase és molt desafortunada, poc assenyada i en tot cas és reveladora de la nul·la empatia que Cercas té pels seus veïns, pel patiment dels seus veïns de Girona, del seu carrer o barri, que no sé on viu exactament. Jo, personalment, no hi sé veure clarament aquesta incitació directa al colp d’estat que uns altres hi veuen, sincerament. Crec que no la fa. Però, en realitat, em sembla completament secundari si hi ha aquesta intenció o no. Perquè l’escena té un significat, tant si a Cercas li agrada com si no, que supera les paraules estrictes. Pel marc on ho diu, per la manera com ho diu, per la reacció tan cofoia del militarot, per l’alegria que té el públic de sentir-ho i per la satisfacció de l’orador en vista dels aplaudiments…

Tots els qui escrivim, sabem que una cosa és allò que tu escrius, o dius, i una altra què llig o sent la gent. Per això molts prenem prou precaucions a l’hora d’escriure les coses que pensem. Jo, per exemple, estic molt convençut que el to és molt important per a la credibilitat i per això procure sempre mesurar molt les paraules que faig servir. I això no vol dir callar res: tan sols mesure i pense com dic allò que he de dir perquè ningú no ho malinterprete i allò que arriba s’acoste al màxim a allò que vull explicar.

Segurament si Cercas hagués pres eixa sola precaució aquell dia, s’hauria estalviat una frase que, per més greu que li sàpiga a ell, inevitablement una part de la població catalana ha de malinterpretar per força. I segurament en compte d’amenaçar-nos amb tribunals faria bé de preguntar-se per quina raó no va prendre aquesta precaució aquell vespre, per què fou tan imprudent amb les paraules i els gests, ell que, precisament perquè viu d’ajuntar paraules, n’ha de saber per força el valor.

Especialment quan plou sobre mullat. Perquè si fos aquesta frase i prou… Però no és la primera volta que Cercas diu coses que per a molts de nosaltres són insultants i agressives. Com ara quan va afirmar que la crisi del coronavirus, amb tots els morts, no li era tan dura com la crisi entre Catalunya i Espanya del 2017. Els humans som personatges en el temps i, per tant, tot allò que anem construint frase rere frase, article rere article, llibre rere llibre, opinió rere opinió, i també els silencis, fan de nosaltres allò que veu la gent.

Oimés quan la imatge personal va sempre molt lligada a la col·lectiva i Cercas no pot dissociar la seua imatge personal de la imatge general que la majoria de la població catalana té sobre els intel·lectuals espanyols. Uns intel·lectuals que per a molts de nosaltres han tingut, com a col·lectiu, una actuació especialment lamentable, trista i en molts casos indigna.

Entenguem-nos. És evident que els intel·lectuals espanyols tenen tot el dret del món de dir què vulguen sobre la qüestió catalana. I tenen, també, tot el dret del món de ser extremadament solidaris amb qualsevol causa del planeta tret de la catalana. Tenen tot el dret del món d’aplaudir els colps que rebem, la presó, la repressió, la violència espanyola. Poden, i hi tenen tot el dret del món, posar el seu nacionalisme, tan parroquial com el nostre, per damunt de qualsevol altra consideració, fins i tot per damunt dels drets humans. Tenen tot el dret del món de fer befa de nosaltres i d’exercir el seu menysteniment de manera agressiva, sense mostrar ni un bri d’empatia.

Però si és aquesta la seua actitud, el que crec que no poden pretendre, el que no pot pretendre Cercas, és que, alhora, els respectem, encara menys els admirem. No ho podem fer, després d’haver vist la sensibilitat i l’empatia que ens han demostrat tants intel·lectuals d’arreu el món. Però sobretot no ho podem després d’haver vist la valentia amb que tants intel·lectuals s’han enfrontat al poder, en qualsevol banda del món i en qualsevol temps, rebutjant amagar-se rere els seus privilegis de classe, de nació, de gènere, del que siga.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Aleix Corral
Aleix Corral
13.04.2021  ·  22:07

No sé si mai comprendré el que crec que és una confusió entre artista i intelectual. Crec que per ser un intelectual potser cal alguna cosa més que ser més o menys bo en l’ofici d’escriure.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
13.04.2021  ·  22:09

Lamentable, trist, indigne.

Albert Ventura
Albert Ventura
13.04.2021  ·  22:11

Doncs jo no ho veig tan clar. Tambe tenen el dret de dir el que els roti sobre els negres o els jueus per exemple?. Sense que ningu els pugui molestar?. Tenim nosaltres el dret de desitjar al senyor Cercas un passeig de nit fins a un revolt de l’Arrabassada, per exemple?. O a que juguem?.

Josep Usó
Josep Usó
13.04.2021  ·  22:15

Sovint, massa sovint, els intel·lectuals espanyols són més espanyols que intel·lectuals. Viuen bé a base de defensar sempre allò que casa amb una fantasia imperial que és la que mantenen els veritables poders i que els permet continuar vivint com ho fan. En aquest sentit, Cercas mai deixa passar una ocasió de defensar un model concret d’estat. I qualsevol que s’opose a aquest model, passa directament a ser un enemic deshumanitzat. Que, a més a més, vulga tindre el respecte dels agredits, forma part de la seua fantasia imperial.

Carles Serra
Carles Serra
13.04.2021  ·  22:18

Lo que no entenc com TV3 dóna veu un element com aquest Cercas, però alçades d’ara d’aquest canal a mans d’ER ja no em sorprèn res; mira que donar veu a un element sense valors ni escrúpols; se sent part d’aquesta societat franquista espaÑol, per això amanaça

Joan Contijoch
Joan Contijoch
13.04.2021  ·  22:20

Cercas és l’expressió més indecent de la misèria intel·lectual de l’espanyolisme franquista

jaume vall
jaume vall
13.04.2021  ·  22:23

1) després de les càrregues policials de l’1/O, no hi ha excusa. No hi ha punt intermig, no hi ha equidistància. Per molt espanyolista que siguis has de condemnar una violència que hagués pogut sofrir la teva germana, el teu avi, la teva mare, en votar.
2) aquest coixií de suport espanyolista a qualsevol que es posicioni contra tot allò català, els dona cobertura social, personal, econòmica fins a tot. No tinc clar que els pocs que parlen en favor de Catalunya : Cotarelo, Boye, Talegón, Suso de Toro, tinguin aquest suport immediat per part nostra.
Per tant, Coixets, Cercas, i tutti quanti, seran animats i recolzats. Animem i recolzem els ens donen suport?

Per exemple, en Cotarelo, rep el recolzament professional que mereix, pregunto ?

Isabel Pitarch
Isabel Pitarch
13.04.2021  ·  22:23

Alguien podria decir de cuando es ese acto en Extremadura ? Porque hay mucho publico y ninguno lleva mascarilla.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
13.04.2021  ·  22:28

Doncs jo, d’aquest tal Cercas, no sóc conscient d’haver llegit mai res i molt menys de compar-ne un sol llibre. He sentit com diu que pensa (si és que realment pensa) i com que no hi combrego doncs se’n pot anar a pastar amb la seva “intel·lectualitat” amb la resta de “intel·lectuals” ñols. Ni cas.
Visca Catalunya Lliure !!*!!

jordi Rovira
jordi Rovira
13.04.2021  ·  22:54

És veritat, l’escena té un significat, que supera les paraules estrictes! El to condescendent i adulador, dóna fe d’allò que qualificàvem quan descrivíem l’efecte Txernòbil: ningú es molesta a posar un mínim de racionalitat en parlar del què parlen; només es tracta de seguir un ordre posicional i jeràrquic. Cercas no va a fer d’intel·lectual a Extremadura; va a fer sentir el què volen sentir, com si d’un joglar es tractés. I per això riuen i aplaudeixen complaents, sense pensar si els convé o no fer un colp d’estat militar a mans de generals. Sense saber si aquestes paraules seran un problema en un altre dia. Un sense sentit pel poc sentit que tenen les paraules que acaba dient, ell, que es guanya la vida amb les paraules. Com pot fer apologia d’un conservadorisme que va més enllà de qualsevol ideari conservador? Segurament perquè s’ha de tenir molt poca passió per menjar-se un gripau tant gran. Segurament perquè busca la complaença i no pas l’exercici de la recerca intel·lectual. Per tant Cercas no és un intel·lectual, només és algú que fa proselitisme. Cercas només és un publicista que ha de vendre un producte polític, com el que representen tots els convidats que l’escolten a la trobada que ens fa de referent. Segur que ben aviat trobarem a Cercas contribuint en una nova campanya defensant que Espanya és una democràcia consolidada. També ho diu la ministra González- Laya quan li pregunten en aquests mons de deu. I per això deuen protestar tots els altres que fan el mateix, ara que es veuen vergonyosament retratats…

Joan Rius
Joan Rius
13.04.2021  ·  22:55

Potser de forma inconscient, arrossegat pel seu caràcter narcisista, Cercas dona a entendre al seu públic que hi ha uns catalans bons -els unionistes- i uns altres de dolents -els independentistes- i amb això el que fa és intoxicar i alimentar la catalanofòbia. A més, les imatges posen en evidència que banalitza i justifica una possible intervenció militar a Catalunya. Això sí, amb les formes literàries que ell tant bé domina.

Xavier Massot
Xavier Massot
13.04.2021  ·  23:06

Intelectual entenc que és aquell qui manté un esperit crític envers el poder. La defensa de la concepció unionista aparca el pnsament crític. És per això que d’intelectuals espanyols en sentit estricte no existeixen o quasi. És per això perquè la pobresa intelectual d’Espanya és tan notable. Cercas és pensa que ha dit la darrera paraula del 23-F, com si els que vam viure i investigar no tinguéssim més informació. En tot cas, ha mentit volgudament sobre diverses ocasions. Sobretot quan hauria de saber que Armada informava puntualment a Juan Carlos sobre cada reunió del gran complot on el PSOE hi participava. Alguns tenim informacions de primera mà i no oblidem res. Quan a les 21.30 d’aquell dia ja sabia que el cop havia fracassat, a què es va dedicar el reietó fins al discurs de la matinada (passada la 1 h)?

Maria Cinta Mitjana
Maria Cinta Mitjana
13.04.2021  ·  23:07

Nota. El Sr. Cerca viu al cor de l’Empordà i els i les vergelitanes entomen estoicament el personatge i el veí que és el Sr. Cercas. Evidentment no particia en cap activitat Comunitària ni cultural de la vila de Verges.

josep soler
josep soler
13.04.2021  ·  23:12

La majoria d’intel·lectuals espanyols són franquistes. Uns són de dretes i els altres són de l’altra dreta que es fa dir d’esquerres. No he llegit mai res d’aquest senyor, ni ho penso fer. Penso que es pot escriure molt bé i no dir res.

Jordi Serés
Jordi Serés
13.04.2021  ·  23:29

Subscric la referència a Cotarelo de Jaume Vall. El seu cas és més paradoxal encara en ser perseguit per una part de l’independentisme que defensa.

Gerber van
Gerber van
13.04.2021  ·  23:35

No entenc perquè és desgasta una editorial a una persona tan lamentable. És massa honor per a ell i és precisament el que volen gent així.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
13.04.2021  ·  23:38

Jo senyor Partal ho diria més clar. El Javier Cercas és un mal parit de marca.
No vaig llegir el seu llibre, però sí que vaig veure un tros de la pel·lícula ‘Soldados de Salamina’, que molta gent va aplaudir però a mi no em va agradar gens.
Llavors ja vaig començar a sospitar d’aquest pàjaro.
Els seus fets i novel·les posteriors ja l’han confirmat que no és només un menja-catalans sinó també un d’aquells que volen reescriure la història amb mentides que fan content al bàndol guanyador de la guerra civil.
Mai he entès com ha guanyat la fama a base de fer-nos empassar rodes de molí.
És d’aquest tipus de gent que vol enganyar. Un llop amb la pell de be, que se’n diu.
Em sap greu la pobre gent que se l’ha cregut el seu discurs pseudo-conciliador entre els bàndols de la guerra civil.
I també em sap greu, l’audiència que li han donat aquí. I sobre tot a TV3. No s’ho mereix.
Jo el veuria més propi, com a tertulià habitual de la cadena ‘La 13’ o del programa de Jiménez – Losantos. Dios los cria…

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
13.04.2021  ·  23:46

El Mayor desprecia es no haver aprecio.
Un bon Tortosa i ja s’ho farà

Oriol Martí
Oriol Martí
13.04.2021  ·  23:51

Com Sempre, Vicent, per desgràcia encertes !!!!

No tinc paraules per agrair prou el favor que ens fas ajudant-nos a pensar , tan a fons amb tanta exactitud, amb tanta precisió. Cada dia.

Entrant en matèria, aquest personatge recita a Ortega y Gasset, a Ramiro de Maeztu, José Antonio Primo de Rivera, Gaspar Gomez de la Serna o Pemàn, els columnistes de l’ABC, Menendez y Pelayo i la nòmina inacabable de gent que va fins a Pio Moa. I s’instal.la en això. Els cita, no ho diu i, histriònic, fa un discurs directament falangista 2.0. Gracies per posar el discurs sencer. Aquest personatge és un perfecte canalla i un narcisista perillós. I el poder, el reforça.

Escriuria hores i hores per tal de fer l’anatomia d’un text absolutament bel.licista, racista i xenòfob anticatalà. La referència al poble de Trujillo porta flaires genocides.
Gracies, Vicent.

Teu, Oriol Martí

Josep Gualló
Josep Gualló
14.04.2021  ·  00:11

LLEGINTELS COMENTARIS, CRIDA ESPECIALMENTL’ATENCIÓ CARLES SERRA

El que no entén és com TV3 dona veu a un element com aquest Cercas.

Després es contradiu, dient que a alçades d’ara ja no li sorprèn res i dona la culpa a ER de portar Cercas a un element sense valors ni escrúpols a TV3. A partir d’aquí parla de Xavier Cercas però poc.

Jo que el critico, no ho faré millor que ell i no parlaré de Xavier Cercas perquè em fa un immens fàstic, i no em vull embrutar la boca.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
14.04.2021  ·  00:29

He acceptat el repte d’escoltar el discurs del Sr. Cercas. També el vaig escoltar al FAQ’s. Ell fa una narració en la qual possiblement creu i potser creu en allò que li permet trobar, més o menys, el seu lloc en el món. Si fa no fa com tothom.
Les seves paraules crec que cal contextualitzar-les en la circumstància del seu origen. L’origen és important. Podríem dir que sent, o vol fer sentir que sent, que és en terreny propi. És un creador de ficcions i ho pot fer. Té tot el dret a fer-ho. I perquè tingui aquest dret, nosaltres lluitem per la Llibertat. La seva i la nostra.
Pel que fa al contingut i a la profunditat del discurs en sí, crec que no aporta cap novetat a la descripció d’un possible “imaginari catala- espanyol” que justifiqui un comentari especial.
Al final diu que els ciutadans hem d’assumir les nostres responsabiltats en una democràcia. Això li hauria de servir per jutjar amb mes finesa el procés català. Una cosa que no li acaba de sortir.

Anna Linares
Anna Linares
14.04.2021  ·  00:36

No sols els intelectuals, també l’opinió publica per les manipulacions barroeres que han fet els mitjans. Només rebem agravis, humiliacions i represió, com pretenen que volguem ser espanyols, tot al contrari , pot anar més a poc a poc o més depressa , però la independència no te marxa enrera!
,

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
14.04.2021  ·  00:40

Una tríade -o més- d’addendes al tema:

1. El discurs sencer no està malament. N’és estrafet de tot el que deien els “federalistes” com Pi i Margall, Constantí Llombart, etc. fa 150 anys, que als extremenys els pot sonar “novell”, però en aquesta colònia o colònies hem depassat fa 6 dècades.

2. Quan explica Extremadura aplica un discurs social del que és españa. Una màfia situada a Madrid que se’n desentén de les terres i de les gents en què impera. Hi ha un momrent del discurs queem pensava que estava a un pèl de demanar la independència per a Extremadura, però no. S’ha contingut, ja que tenia a pocs metres el coronal i la seua “unidad”. Així que s’autocensurat l’emoció, aventures i passions. Una dictadura plena.

3. Quan el vaig sentir desí una piulada a twitter que reproduïsc:

“Nivell de monarquia bananera subsahariana, i que em dispensen els africans. Aquest feixista va de cap al Nobel amb l’ajuda de la diplomàcia colonial. Com els altres 2: Cela i Vargas.”

I 4 i final: la manera i estil en què diu les coses Umberto Ciotti no és el que més m’agrada i, àdhuc, de vegades són contraproduents per a aconseguir l’objectiu de la independència, perquè espanten gent més “noucentista”, però és “el seu estil” segurament perquè ve socarrat d’experiències refotudes des d’Itàlia i m’agradaria un doble compromís:

A. Adequar a que Ciotti diga el que vulga però des del raonament assossegat i no la flamarada insultant habitual.

B. demanar a VilaWeb la seua readmissió entre nosaltres. Aquesta vegada amb raoments més bé embastats i que siguen profunds explicant més enllà els lligams a les situacions viscudes a Itàlia i el nostre present des de la condició de persona que coneix el territori i inteactua amb personal variat per la vessant professional. Us copie el seu escrit:

“Estimado Josep, si te la sientes te agradeceria muchisimo si pudieras añadir a un comentario tuyo a un articulo a tu discrecion de Vicent Partal de Vilaweb (de la cual he sido echado) las siguientes palabras:

De parte de Umberto Ciotti que ha sido echado de Vilaweb.

“El Gobierno Aragonés, siervo de la España franquista que quiere apaciguar al Pueblo de Catalunya haciendose complice de atroces asesinatos, no lo queremos.
Queremos un Gobierno de la Generalitat que arrastre los responsables de las matanzas del 17 de Agosto 2017 al Tribunal de la Haya por sus crimenes contra la humanidad.”
——————————
Para mi seria muy bonito, cierto que hacerme este favor tendría que gustarte.
Un Saludo
Visca Catalunya Lliure.

Umberto: vinga fes-nos el favor d’escriure els teus comentaris en català. fóra el meu prec, d’acord?

Lluís Paloma
Lluís Paloma
14.04.2021  ·  00:41

Espanya és igual, entre d’altres coses, a antiintel·lectualisme. No volen pensar, ni suporten a qui pensa. I, de fet, és ben bé això el que fa que ens odiin: la imatge que ens hem creat (força discutible, com tot) és la de gent que pensa, que crea, que té idees, que llegeix i que llegeix per a trobar noves idees, no per a confirmar les que ja es tenen. És el combat entre la mentalitat oberta i la mentalitat tancada, dos mons paral·lels. Això sí, ara nosaltres hem de ser encara molt més oberts mentalment, doncs percebo signes que ens estem tancant i creant la nostra pròpia mitologia del passat refregit, la pitjor trampa on podíem caure.

Antoni Dalmases
Antoni Dalmases
14.04.2021  ·  01:27

No crec que tingui cap interès constatar que les rates són rates.

Guillem VOLART
Guillem VOLART
14.04.2021  ·  02:30

Òndia, un nacionalista.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
14.04.2021  ·  06:30

Una editorial per a reforçar les bestieses d´un nacionalista espanyol que fa mooolts segles que coneixem. Cada dia es perd, amb l´edat.

Antoni Mirabent
Antoni Mirabent
14.04.2021  ·  07:25

En aquests cassos, quan es parla d’artistes i de presumptes intel·lectuals espanyols, sempre em ve al cap el títol de la novel·la de Klaus Mann: Mephisto. Sobretot per la manca d’empatia de què parla l’editorial. Ser empàtic no comporta necessàriament compartir les opinions dels altres, òbviament.
N’hi ha una molt bona traducció al català.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
14.04.2021  ·  07:42

No Entenc aquesta deria der maltractar barroeramet un poble i viure’n. Er prego que facis les maletes i tal dia farà un any. No est persona grata, fas nosa i fàstic. Ets un miserable. Que ningu compri els teus llibres. Boicot. Bon dia i Bona hora.☮️

Albert Miret
Albert Miret
14.04.2021  ·  07:48

Les llames també saben esputar, i no per això cap peruà se li acut de fer-ne una notícia quan ho fa. Estic cansat d’aquesta afició al lament de la majoria de catalans. Sabem perfectament de quin pal van aquesta colla de troglodites. De cavernícoles també n’hi devien haver que es feien dir intel·lectuals sense saber ni llegir ni pensar. No cal que ens hi fem mal ni -al meu entendre–, fer-ne tanta propaganda.

Joan López
Joan López
14.04.2021  ·  07:54

He sentit el discurs sencer de aquet extremeny que viu a verges girona,I mostra una veritat que existeix a Catalunya, jo soc nascut a Barcelona de pares manchecs I els pares sempre hem deian que estimès aquesta terra que hens habia acogit,doncs bè Cercas es tot lo contrari I hi han molts asins. Reivindica que es tan català com ningù I ho fà a extremadura davant d’un militar I fà un acudit molt lleig I sonriu del aplaudiment. Doncs això Cercàs com extremadura es tant bonica,perque no tornas I la fas mes bonica I deixas de viure del poble que va acogir als teus pares? Intelectuals?marxists?va home si al teu politic preferit era falangista I ho amagas(adolfo suarez)

Pep Agulló
Pep Agulló
14.04.2021  ·  08:07

PARAULES ARMADES

A aquest personatge espanyol que escriu, o millor, escup bilis contra qui l’acull, li hem de recordar que té tots els drets, quan es mou en el dret de conquesta del 39? Quan per ell els seus drets són privilegis guanyats per les armes? Millor que defensem els nostres de drets, la nostra dignitat com a nació. Esmolem-los.

Mercè Duran
Mercè Duran
14.04.2021  ·  08:10

Javier Cercas és l’exemple més clar d’alguns nens inmigrants dels 60 criats als barris de l’extrarradi de Catalunya, com el Perez Andújar, nens que han pujat amb un inmens complexe d’inferioritat i que ja crescuts han amagat la seva amargura fent gala del seu “xarneguisme” com sí tenir orígens humils i andalusos o estremenys els donés alguna superioritat moral per sobre dels “malvats” catalans, que com sap tothom som burgesos i rics i racistes.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
14.04.2021  ·  08:38

Aquest resentiment constant per part de molta gent que no es vol integrar en un país que els ha acollit i els ha donat unes oportnitats de treball, cultura,… fa molt de mal.

Josep Salart
Josep Salart
14.04.2021  ·  09:02

Gerber van, gràcies.

Tenía entés que els intel.lectuals eren alguns presos i exiliats catalans.

Oximoron:

Intel.lectual español
Intel.ligència militar
Confrontació pasiva
ERC independentista

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
14.04.2021  ·  09:11

No he llegit mai res de Cercas.
Gràcies a VW no llegiré mai res d’aquest nacionalista espanyol amb mentalitat colonial. Ni un cèntim d’euro ha de sortir de la meva butxaca per a ell.

Cercas intel·lectual, o més aviat Cercas cortesà i/o mercenari del poder?

D’un intel·lectual s’espera creativitat per progressar, esperit crític amb el poder enquistat.

Pels Cercas de la història encara existiria l’esclavatge, o les dones serien objectes sense dret de vot i opinió, perquè clar, seria legal segons la llei dels amos.

És intolérable, però permès per la ER de Junqueras, que TV3 doni veu a gent que fomenti l’odi per sobre dels drets humans més bàsics, i especialment en contra dels catalans.
Al pas que anem TV3 rebrà el premi de la espanyolitat de l’any.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
14.04.2021  ·  09:42

Diu que vota esquerra i està fen alses del tal general.
Quina esquerra vora aquest home.

JOAQUIN SAGARRA
JOAQUIN SAGARRA
14.04.2021  ·  09:57

Té la pell molt fina, aquest Cercas, molt fina. De ciment armat, diria….

Francesc Clarà
Francesc Clarà
14.04.2021  ·  10:34

És penós i a la vegada divertit sentir dir a aquest individu que es considera català…no gràcies noi, no pq tu ho diguis ho ets, jo més aviat et veig com un falangista espanyol baixant per la Diagonal el desembre del 39…

Núria Nadal
Núria Nadal
14.04.2021  ·  10:36

Crec que el Sr.Partal li ha fet una gran propaganda a una persona ,que al meu parer,no s’ho mereix.Per anticatalà i bocamoll.
Qui no en vulgui saber res d’ell,com jo,no compra els seus llibres i no en parla.
Ostracisme total.

Vicent Tur
Vicent Tur
14.04.2021  ·  10:36

Per posar un altre exemple, on són Ana Belén i Víctor Manuel? Molt cantar allò d'”abre la muralla” i “cierra la muralla” però, quan hi ha presos i exiliats catalans, ja es veu el valor que tenen les cançons d’alguns “progres” espanyols.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
14.04.2021  ·  10:52

El que tinc dubtes és de si Cercas és un intel·lectual. Pot ser una persona més o menys culta, però no un intel·lectual com ens vol fer creure. Un intel·lectual no faria concessions al poder o als poderosos, ni s’apuntaria sempre amb els que tenen més força. No menystindria les minories com està fent massa sovint amb els catalans. A mi també em sembla correcte el que diu Partal. Té dret a fer el que vulgui, però que sigui conseqüent, que sàpiga que la seva actitud i comportament no és digne d’elogi, és el comportament dels acomodats, cosa que no lliga amb l’expressió d’intel·lectual.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
14.04.2021  ·  11:12

“Cuando la política se llena de pasión, de aventuras, de emociones , etc, etc, como nos ha ocurrido a los catalanes, échate a temblar o llama a la unidad del general”. Partal, aquesta frase és totalment definitòria i definitiva, no es pot interpretar d’una altre manera que incitació a un cop militar. He tingut la santa paciència de perdre 30 minuts de la meva vida per escoltar el discurs d’en Cercas. És un al·legat espanyolista i, en el fons, sembla que estigui demanant perdó per haver marxat d’Extremadura. Diu que és d’esquerres, però el que ens està dient, o vol que entenguem, que ell és un “enfant terrible” -brillant, transgressor i rebel- com tots els “intel·lectuals”. Posa com exemple de bon polític a Adolfo Suárez per haver acabat amb la dictadura en un any … -en aquest punt del meu comentari m’he posat a riure, perdoneu-, quins collons! El polític que va fabricar un pont on el franquisme pogués transitar sense perdre gaires llençols i gens de poder a la “democràcia tutelada per la inquisició de l’antic règim”. Diu que la seva família va emigrar d’Extremadura quan ell tenia 4 anys, per això va perdre les arrels i no en té!!. Cercas va emigrar l’any 1966. Heu vist l’extraordinària pel·lícula “los Santos inocentes”?, allò era Extremadura. Tinc un veí d’un poble de Càceres que m’explica que als anys 60 qui tenia una filla per casar abans hi tenia dret l’amo de la terra, d’això se’n diu dret a cuixa -derecho de pernada- i si s’hi posava la policia se’l traslladava de caserna. No estem parlant de l’alta edat mitja, dels anys 60!!. A Extremadura hi ha pocs terratinents i molta terra, viuen a Madrid del rèdit de la terra que treballen com poden els pobres, als any 60, autèntics miserables. És aquesta pobresa conseqüència de la relació extractiva amb el centre de l’estat que va motivar l’emigració massiva i entre ells la família Cercas que va trobar a Girona la manera de prosperar. Però el Sr. Javier Cercas, què i qui seria a Ibahernando si els seus pares no n’haguessin fugit fa 55 anys?, diu que a conseqüència de la emigració va perdre el seu lloc al món i com que és extremeny més català això d’ona, com a resultat, espanyol. Olé. Està clar que el problema del Sr. Cercas és el ressentiment, ressentir-se, tenir dolor, de què?, probablement de no haver paït els seus orígens medievals. Aquesta mala digestió la converteix en odi contra el poble que el va acollir i on va poder prosperar. Ressentiment contra un poble que es vol alliberar del mateix estat que el va fer fugir, per gana, a ell de la seva terra.

Rubén Cruz
Rubén Cruz
14.04.2021  ·  11:22

El que ha originat una piulada és molt tronat.
Pocs usuaris de Twitter s’adonen que tenen a les mans un arma de destrucció massiva… del criteri propi i de la confiança en el pròxim. Contaminació i confusió a dojo. Així feta anar, una xarxa social és com la bomba atòmica, que la van llençar només perquè hi era, cínicament… Sort que avui ja no les llencem (d’atòmiques, tot i haver-n’hi a cabassos), perquè hem après que una bomba no és cap broma.

Tampoc no té trellat que Vilaweb se sumi a la disbauxa. He escoltat el vídeo i no hi dona per aplegar un manyoc de cabells amb què fer vudú. Més greu em sembla que un mitjà de comunicació no demani explicacions al senyor Cercas sobre els informes que situen la democràcia espanyola per davant de països com ara França, segons va deixar anar per tres vegades a l’entrevista del FAQS. Mssatge col•locat: Espanya és una democràcia plena. Aquí sí que hi ha cas, perquè ha d’haver-hi truc, i el periodisme està per posar-lo en evidència.

Orestes Mas
Orestes Mas
14.04.2021  ·  11:32

Aplaudeixo el comentari, precís i intel·ligent, de Jordi Rovira. Així m’estalvio jo d’escriure el mateix i fer-ho pitjor.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
14.04.2021  ·  11:52

Vicent fem un exercici d’imaginació
Posem que el Professor Cotarelo fa exactament el mateix discurs que va fer el Cercas…però a Madrid (perquè és on va néixer)…Sincerament creus que TV3 l’hagués convidat a un dels seus programes estrella?
Canviem el relat: el professor Cotarelo se’n va a Girona a fer una conferència: i diu que el Cercas és un malànima per dir que millor la Covid que l’Octubre del 17
Sincerament on creus que estaria ara el Professor Cotarelo?
Diferència clau entre el Professor Cotarelo i Cercas:
El Professor és català de cor i lluita per la llibertat de Catalunya
Cercas és català administratiu i lluita per la unitat d’Espanya (antes roja/verde/azul que rota)

enric llopis
enric llopis
14.04.2021  ·  12:03

Fa temps que la majoria d’”intel·lectuals” espanyols ens ignoren i fins i tot ens tracten de separatistes perillosos. Neguen que viuen en una Espanya franquista i defenen un estat feixista anomenant-lo constitucionalista

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
14.04.2021  ·  12:25

Som lluny de mostrar al món l’ocupació militar, econòmica i cultural a la que Catalunya està històricament sotmesa de manera implacable.
Preferim parlar de franquisme actual per no haver d’anar al moll de l’os del que li passa a Catalunya des de segles.

Restem descansats després de dir Aquest és un franqiista, Espanya és franquista.. però això no ens apropa a la llibertat que volem perquè ni Europa ni el món sabran mai el sofriment de generacions d’avantpassats que han vist fugir tots els seus esforços cap a la capital de l’imperi assassí.

Cercas, un franquista o simplement un espanyol més?
Mentrestant tot seguirà com sempre: Sotmesos.

Potser tenim por que tornar a sentir que els independentistes som uns supremacistes i mai volem anar amb claredat a la base del gran problema de la submissió i del pànic que provoca la violència de l’estat espanyol oblidant l’estat català i oblidant la nostra nació.

Angels Linares
Angels Linares
14.04.2021  ·  12:37

Docs fet l’esforç per escoltar el que diu, fa mooolta mandra i aversió.
Pel que he llegit, a sobre té la barra de viure a Verges.
Ell i tots el que son com ell, ens van guanyar per les armes, no per la raó.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
14.04.2021  ·  13:06

Cercas no te vergonya com no la tenen molts que és fan passa per intelectuals, però la seva boca treu odi contra nosaltres injustament vergonyos

Jaume Palau
Jaume Palau
14.04.2021  ·  13:59

Gracies Vicent Partal pel seu article, sempre encertat. De vegades em pregunto com aquest senyor es pot considerar català. Immediatament ho rebutxo. Ha nascut segurament aquí, parla la nostra llengua, te tot el dret de sentirse català. Alehores, però, ja passo a distinguir dos tipus de catalans, aquells que hem nascut aquí, parlem la nostre llengua, ens fem càrrec de la història d’aquesta terra, l’estimem. Hi inclouria aquí aquells que sols reunieixen els dos ultimis requisits. I uns altres catalans que veiuen aquí, o hi han nascut, que parlem o no la nostra llengua, però se’ls en refot la seva història, i els sentiments d’aquells que he anomenat abans, i el pitxor de tot, poden arribar a odiar-nos per la nostra manera de pensar diferent de la d’ells. En definitiva que ni tant sols tenen un respecte pel que pensem, pel que sentim.

Josefina Julià
Josefina Julià
14.04.2021  ·  15:04

Cercas no m’ha decebut, es mostra tal com es, habitant de Catalunya però de cap manera es català. Fomenta l’odi contra els catalans i encara no sap que no hi ha cap ciutat anomenada gerona a Catalunya.

Roser Caminals
Roser Caminals
14.04.2021  ·  15:45

En Cercas és insidiós. Postureja com a progressista mentre blanqueja el feixisme (Falange, concretament, a “Soldados de Salamina”). Aquest discurs ambigu el fa perillós perquè sedueix a molta gent que no hi veu clar i li aporta lectors de tots colors.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
14.04.2021  ·  15:50

Bona tarda! Gràcies Sr. Partsl un dia més.
El.Sr. Joan Contijoch ha escrit això:
“Cercas és l’expressió més indecent de la misèria intel·lectual de l’espanyolisme franquista” i hi estic molt, molt d’acord.
Em dol haver comprat molts anys enrere algun llibre d’aquest Sr.
Però des de fa uns anys tinc molt clar que no em gastaré ni un € en els seus llibres i per descomptat no me l’escolto quan a TV3 li dan la gara-gara. Ufff…

Muntsa Navarro
Muntsa Navarro
14.04.2021  ·  15:51

D’acord amb els partidaris de no donar protagonisme als que no el mereixen

ramon Feixas
ramon Feixas
14.04.2021  ·  18:47

El fenomen Cerca és un cas a part de totes les persones que escriuen i que monten relats. Traspassa totes les línies de l’expressió en base ètica.

Francesc Casas
Francesc Casas
14.04.2021  ·  18:59

Aquesta persona es mereix 56 comentaris ? L’únic que es mereix -crec- és el buit, com si no existís.

Josep mir
Josep mir
14.04.2021  ·  20:24

Aviam, jo vull que devant de un personatge com aquest , hi hagi un altre donant la contra.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies